Kaip rašo "Lietuvos rytas", taikant kriterinį vertinimą, abiturientai bus suskirstyti į tris žinių lygius - patenkinamą, pagrindinį ir aukštesnįjį. Moksleiviai bus vertinami pagal vertinimo skales, neišrikiuojant jų kaip sporto varžybose vietomis.

Pasak Nacionalinio egzaminų centro direktoriaus pareigas einančios Teresės Blaževičienės, pereiti prie kriterinio vertinimo nutarta pernai koreguojant brandos egzaminų programas.

Nutarta, kad balų nustatymas lyginant egzaminų darbus mažiau informatyvus ir patiems mokiniams, ir aukštosioms mokykloms. Surinkę atitinkamą taškų skaičių ir patekę į, pavyzdžiui, patenkinamą žinių lygį, abiturientai jau bus lyginami su kitais analogišku lygmeniu pasirodžiusiais mokiniais.

"Galima sakyti, kad tai politinis sprendimas. Naujoji vertinimo tvarka tiesioginės įtakos vertinimo objektyvumui neturės. Kaip ir anksčiau, darbai bus koduojami. Dirbs didelės vertintojų grupės, jie galės tartis tarpusavyje. Bus siekiama, kad vienas vertintojas patikrintų kuo daugiau darbų ir galėtų juos palyginti, jaustų bendrą moksleivių lygį. Tai padeda objektyviau vertinti", - sakė T.Blaževičienė.