Teismo duomenimis, byloje nustatyta, kad šių metų vasario mėn. Klaipėdoje M. Jonkus atvyko į butą, kuriame gyveno V. Dundulis. Vyrai buvo susitarę pasikalbėti dėl šaunamojo ginklo pardavimo. Nuteistasis, apžiūrinėdamas verslininko pistoletą, siekė jį pagrobti, todėl šiuo ginklu šovė į kambaryje buvusį V. Dundulį.

Nuo patirto sužalojimo verslininkas mirė įvykio vietoje. Po šūvio M. Jonkus pagrobė minėtą pistoletą, taip pat 13 vnt. šovinių, dvi pistoleto dėtuves bei ginklo priežiūros priemonių dėžutę. Pagrobtų daiktų vertė siekė 400 Eur. Vėliau minėtus pistoletą ir šovinius nuteistasis be leidimo nešiojo Klaipėdos mieste, kol buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Teisiamajame posėdyje M. Jonkus savo kaltę dėl šaunamųjų daiktų vagystės ir neteisėto jų nešiojimo pripažino, tačiau neigė tyčia nužudęs verslininką. Jis pasakojo, kad apžiūrint pistoletą verslininkas netikėtai norėjo šį ginklą paimti iš jo rankų, todėl nesupratęs tokių veiksmų išsigando, stojosi nuo sofos ir tuo metu iššovė.

Tokius M. Jonkaus parodymus teismas atmetė kaip visiškai nepagrįstus. Teisėjų kolegijos nuomone, mirtinas sužalojimas, apie kurio eigą, jo ir verslininko padėtį iki ir po šūvio bylos nagrinėjimo metu pasakojo M. Jonkus, negalėjo būti padarytas. Tai patvirtino ir specialisto išvados.

Teismas konstatavo, kad M. Jonkus tyčia šovė į V. Dundulį – jis suprato pavojingų žmogaus gyvybei veiksmų pobūdį, numatė, kad verslininkas gali mirti ir to siekė. Teismas akcentavo, kad vėliau nuteistasis ne tik nesiėmė jokių priemonių suteikti V. Dunduliui pagalbą, tačiau pagrobęs minėtus daiktus pabėgo.

Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į tai, kad M. Jonkaus padaryto nusikaltimo pasekmės yra negrįžtamos, nukentėjusiesiems ir visuomenei padaryta didelė žala. Teisėjų kolegija pažymėjo, kad nuteistasis V. Dundulį nušovė jo paties namuose, kuriuose tuo metu buvo ir nužudytojo tėvai, įgijęs verslininko pasitikėjimą, taigi tai rodo nuteistojo žiaurumą, žmogaus gyvybės nevertinimą. Be to, vyras jau buvo teistas už pasikėsinimą apiplėšti panaudojant šaunamąjį ginklą, vagystes.

Teismas tenkino nukentėjusiaisiais pripažintų V. Dundulio artimųjų civilinius ieškinius neturtinei žalai atlyginti. Iš viso iš M. Jonkaus priteista 145 tūkst. Eur. Vienai iš nukentėjusiųjų jis turės atlyginti ir turtinę žalą, siekiančią virš 2 tūkst. Eur.

Šį nuosprendį dar galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.