Penktadienį anksti ryte VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai ties Salaperaugio kaimu (Kalvarijos sav.), kelyje Suvalkai–Marijampolė, patikrinti sustabdė iš Lenkijos įvažiavusio automobilvežio „Fiat Ducato“ su priekaba vairuotojo dokumentus. Automobilį ukrainietiškais registracijos numeriais vairavo 49-erių Ukrainos pilietis.

Kontrolės metu ukrainietis pasieniečiams pateikė tvarkingus automobilio dokumentus. Tačiau VSAT pareigūnams pro akis neprasprūdo neva jo šalyje išduotas vairuotojo pažymėjimas. Pasieniečiams jį ištyrus nuodugniau, paaiškėjo, kad dokumentas pagamintas ne pagal vertybinių popierių gamybos reikalavimus. Tai leido padaryti tikėtiną prielaidą, kad ukrainiečio turimas vairuotojo pažymėjimas – klastotė.

Vairuotoją pasieniečiai 48 valandoms sulaikė ir uždarė į areštinę.

Dar vieną, įtariama, suklastotą dokumentą Kalvarijos pasieniečiai išaiškino sekmadienio vakarą, kuomet kelyje Lazdijai–Akmeniai ties Tarnaukos kaimu (Lazdijų r.) patikrinti sustabdė Lenkijos link važiavusio maršrutinio autobuso keleivių dokumentus. Lietuvoje registruotas maršrutinis autobusas vyko maršrutu Talinas–Praha.

Be kitų keleivių, juo važiavo ir neva Belgijos pilietis. Būtent jis ir sukėlė įtarimą VSAT pareigūnams. Įdėmiau tikrinant jo vardu pateiktą Belgijos piliečio asmens tapatybės kortelę, VSAT pareigūnai išsiaiškino, kad ji, kaip ir pirmuoju atveju, tikėtina, – suklastota.

Į Prahą vykstantį keleivį Pasieniečiai išlaipino iš autobuso ir pristatė į Kalvarijos pasienio užkardą detaliai patikrai.

Čia ir paaiškėjo, kad dokumento, įtariama, klastote mėgino pasinaudoti 19-metis Turkijos pilietis. Atlikus asmens ir daiktų apžiūrą, rastas jo vardu išduotas Turkijos piliečio pasas ir asmens tapatybės kortelė.

VSAT pareigūnai abu užsieniečius sulaikė. Dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo juo VSAT Varėnos pasienio rinktinėje pradėti ikiteisminiai tyrimai. Jiems vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Marijampolės ir Alytaus apylinkių prokuratūrų prokurorai. Už tokią nusikalstamą veiką įstatyme numatyta areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Ukrainos piliečiui skirta kardomoji priemonė – suėmimas dviem mėnesiams.

Artimiausiu metu bus nuspręsta, kokią kardomąją priemonę paskirti Turkijos piliečiui.