Taip trečiadienį pareiškė Vilniaus apygardos teismo teisėjas Stasys Lemežis, kurio vadovaujama teisėjų kolegija L. Plėšnienę pripažino kalta dėl A. Ūso, Laimutės Stankūnaitės ir mažametės mergaitės šmeižto žurnalistės Rūtos Janutienės laidoje.

„Ne dėl L. Plėšnienės išsakytų minčių L. Stankūnaitė turėjo išvažiuoti gyventi į kitą valstybę, o jos mažametė mergaitė buvo atitraukta nuo Lietuvos – taip, pasekmės siaubingos, tai kaip tėvas galiu pasakyti, bet L. Plėšnienė yra tik mažas sraigtelis šioje šmeižto ir netikrovės istorijoje“,– pažymėjo teisėjas S. Lemežis.

Pasak jo, L. Plėšnienė negalėjo būti nuteista dėl mirusiųjų A. Ūso ir L. Stankūnaitės sesers Violetos Naruševičienės atminimo paniekinimo, nes suėjo trejų metų senaties terminas – senatis suėjo praėjusių metų liepą, o Vilniaus miesto apylinkės teismas nuosprendį jai paskelbė tik rugsėjį. Bet, pasak teisėjo, tai, ką padarė gerbiama gydytoja, yra nepateisinama.

„Gydytoja, profesorė, pati šešių vaikų motina, žinodama, koks vyksta vajus Garliavoje, neįsitikinusi pasakė, ko nebuvo – taip negalima, – sakė teisėjas S. Lemežis. – Ji įsijungė į šmeižto kompaniją prieš A. Ūsą, L. Stankūnaitę ir jos mergaitę. Ir kai toks žmogus, užimantis tokias pareigas, tai pasako per televiziją… Ne vienas, pamatęs reportažą, patikėjo gydytojos žodžiais, bet šie jos duomenys yra iš piršto laužti, negalima šnekėti, kas atrodo, reikia už savo žodžius atsakyti.”

Pasak teisėjo, bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija padarė kategorišką išvadą, kad A. Ūsas, L. Stankūnaitė, jos sesuo su dukra nebuvo L. Plėšnienės kabinete, o pas A. Ūsą jokios vyndėmės ant lytinio organo niekada nebuvo. Šios aplinkybės labai kruopščiai buvo ištirtos ekspertų, apžiūrėjusių A. Ūso lavoną.

Be to, teismo teigimu, posėdyje buvo apklausti A. Ūso tėvai, žmona, buvusi žmona, kurie kategoriškai paneigė L. Plėšnienės žodžius apie vyndėmę.

Teisėjas Stasys Lemežis
„Kitas įdomus momentas – prokuroras, pamatęs televizijos laidą, kai A. Ūso byla buvo nagrinėjama teisme, net džiūgavo, kad atsirado naujų įrodymų ir teismo paprašė leisti surinkti naujus įrodymus, – motyvus aiškino teisėjas S. Lemežis. – Tada jis išreikalavo ekspertizės aktus, nuotraukas, taip pat užklausė Valstybinę ligonių kasą, ji pateikė informaciją, kokiose gydymo įstaigose buvo gydomas A. Ūsas. Išreikalavus nuo pat gimimo momento visus dokumentus jokių vyndėmių niekada ir niekur nebuvo užfiksuota. Ir taip prokurorui subliuško visas kaltinimas – jis visus įrodymus pateikė teismui, deja, jie buvo ne prokuratūros naudai, nes kaltinimas tik dar labiau nepasitvirtino.”

Teismas L. Plėšnienei taip pat panaikino kaltinimus dėl šmeižto, kai apie tariamą vyndėmę ji pasakojo teismui nagrinėjant vadinamąją pedofilijos bylą. Anot teisėjų kolegijos pirmininko, moteris negalėjo būti nuteista dėl šmeižto, ji galėjo būti kaltinama tik dėl melagingų parodymų davimo.

„Teismo posėdyje liudytojas yra įspėjamas dėl melagingų parodymų davimo, ji prisiekė, todėl gali atsakyti tik už melagingų parodymų davimą, o ne už šmeižimą – jeigu žmogus meluoja, jį reikia bausti už melą”, – sakė teisėjas.

Dėl šmeižto per televizijos laidą nuteistai L. Plėšnienei teismas skyrė 40 MGL (1 506 eurų) baudą. Iš jos taip pat L. Stankūnaitei priteisti 5 tūkst. Eur neturtinei žalai atlyginti. Tuo metu A. Ūso tėvų, našlės bei L. Stankūnaitės ir V. Naruševičienės tėvų ieškinys buvo paliktas nenagrinėtu.

L. Plėšnienei teismas anksčiau buvo skyręs 100 MGL (3 766 eurų) baudą, iš jos nukentėjusiesiems buvo priteistas 25 tūkst. Eur neturtinės žalos atlyginimas.

Byloje buvo teigiama, kad L. Plėšnienė išniekino A. Ūso ir V. Naruševičienės atminimą po mirties bei apšmeižė nukentėjusiuosius, kai žurnalistės R. Janutienės laidoje „Paskutinė instancija“, o paskui ir teisme, kai buvo nagrinėjama vadinamoji pedofilijos byla, paskelbė žinias, kad pas ją į darbo kabinetą buvo atėjusi L. Stankūnaitė, V. Naruševičienė, A. Ūsas ir mažametė mergaitė.

Šio susitikimo metu, anot L. Plėšnienės, A. Ūsas esą paprašė nuo lytinio organo pašalinti trečio laipsnio vyndėmę – vyras esą visų akivaizdoje išsitraukė lytinį organą ir jį parodė. Tačiau L. Plėkšnienė jokiuose dokumentuose neužfiksavo, kad pas ją buvo atėjęs A. Ūsas su dviem moterimis ir mergaite, o apie tai tik pranešė dabar nuo teisėsaugos besislapstančiai tuometei Kauno apygardos teismo teisėjai Neringai Venckienei. Ji – V. Naruševičienės ir teisėjo Jono Furmanavičiaus nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio sesuo.

Gydytoja L. Plėšnienė jai pateiktų kaltinimų nepripažino, teisme teisinosi, kad televizijos laidoje jos žodžiai esą buvo iškarpyti ir neteisingai interpretuoti.

Kad dėmės ant A. Ūso lytinio organo niekada nebuvo, yra nurodę ekspertai. Be to, kaltinamoji L. Plėkšnienė jokiuose dokumentuose nebuvo užfiksavusi, kad pas ją buvo atėjęs A. Ūsas su dviem moterimis ir mergaite.

Kaune gerbiamos gydytojos pasakojimas apie tariamą vyndėmę sukėlė tikrą šoką A. Ūso tėvams – Aleksandras Ūsas teisme sakė, kad buvo paveiktas nuo tokio ciniško L. Plėšnienės pareiškimo televizijos laidose.

„Mūsų šeimoje niekada nebuvo žmogaus, kuris darytų gėdą, čia sunku suvokti, kad ateitų vyras ir moterų akivaizdoje išsitrauktų savo organą“, – sūnaus netekęs tėvas mano, jog labiausiai norėtų sužinoti, kokie žmonės paskatino sukurti istoriją apie tariamą vyndėmę ant lytinio organo.

Kad svarbiausia surasti tuos žmones, kurie sukurpė melagingą istoriją apie tariamą vyndėmę, teisme aiškino ir A. Ūso motina Aldona Ūsienė. Anot jos, jokios vyndėmės ant sūnaus lytinio organo nematė nei ji, nei vyras, kurie A. Ūsą augino nuo mažens, nei gydytojai, kurie jį gydė.

Pasak moters, jos sūnus buvo „ne toks žmogus, kad tokį dalyką (nusimautų kelnes ir visų akivaizdoje rodytų savo lytinį organą) padarytų“.

„Andrius (Ūsas) ne (Drąsius) Kedys“, – moteris pažymėjo, kad kiekvienai motinai linki tokio sūnaus, kokį ji buvo užauginusi.

„Tai buvo iš fantastikos srties – aš gyvendama su juo nepastebėjau jokių vyndėmių“, – tikino ir A. Ūso našlė Guoda Sakalinskaitė-Ūsienė.

Ji stebėjosi, kad L. Plėšnienė iki šiol neišdrįsta prisipažinti, kad apšmeižė niekuo dėtus žmones.

„Šešių vaikų motina, kuri augino savo vaikus, ir šnekėti tokiais žodžiais... Mano mergaitė, kuri nei rūko, nei geria, jai pasirodė kaip 40-metė, nors jai tuo metu buvo 20 metų“,– sakė L. Stankūnaitės ir V. Naruševičienės motina Tatjana Stankūnienė.

Anot jos, „lengviausia mirusį žmogų apipilti pamazgomis“, kai žinai, kad jis negalės apsiginti.

Tuo metu Stasys Stankūnas įsitikinęs, kad su šmeižtu yra susijusi dabar nuo teisėsaugos besislapstanti ir akistatos su teisingumu išsigandusi dviguba žmogžudyste įtariamo D. Kedžio sesuo N. Venckienė.

Anot jo, istorija apie tariamą pigmentinę dėmę į viešumą buvo paskelbta praėjus 4 metams po tariamo vizito pas gydytoją.

„Buvo laukiama N. Venckienės komandos – ji sakė, kad apie tai kalbės tik N. Venckienei leidus, tai buvo noras pažeminti mūsų ir Andriaus šeimas, parodyti, kokie mes esame iškrypėliai, ir visą šią medžiagą pridėti į pedofilijos bylą ir bet kokia kaina šią bylą laimėti“, – sakė S. Stankūnas.