Adelė Bartoševič prašo prezidento parodyti "gailestingumą ir humaniškumą", pakeičiant kardomąją priemonę ir paleidžiant iš beveik pusantrų metų trunkančio suėmimo jos 72 metų vyrą. L. Bartoševičius yra 2 grupės invalidas, sunkiai serga ir beveik visą įkalinimo laiką praleidžia ligoninėse.

Lietuvos prezidentas paprastai nagrinėja tų nuteistųjų malonės prašymus, kuriems nuosprendis yra visiškai įsiteisėjęs - tai yra jų bylas yra išnagrinėję visų instancijų Lietuvos teismai. Bylose, kuriose nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir nuosprendžiai yra apskųsti, nuteistieji yra tų teismų, kurie nagrinėja skundus, žinioje.

Už antivalstybinių organizacijų kūrimą ir aktyvų dalyvavimą jų veikloje 1999 metų rugpjūčio 26 dieną L. Bartoševičius buvo nuteistas kalėti 3 metus griežto režimo pataisos darbų kolonijoje. Po nuosprendžio paskelbimo nuteistasis ir dar trys laisvėje buvę nuteistieji buvo suimti teismo salėje ir išvežti į Lukiškių kalėjimą.

Praėjusį ketvirtadienį Lietuvos apeliacinis teismas baigė daugiau nei pusmetį užtrukusį nuteistųjų 1991 metų sausio 13-sios sąmokslininkų skundų nagrinėjimą ir kitų metų vasario 20 dieną skelbs nutartį. Jeigu vasarį Apeliacinis teismas nuteistųjų skundus atmes, nuosprendis šešiems nuteistiesiems įsiteisės ir jie bus išvežti į įkalinimo įstaigas paskirtos laisvės atėmimo bausmės atlikti.

Pasak nuteistojo žmonos, praėjus keturioms dienoms po suėmimo, 1999 metų rugpjūčio 30 dieną, L. Bartoševičius buvo paguldytas į kalėjimo ligoninę su labai sunkia plaučių uždegimo forma. Be to, kalėjime jam paaštrėjo diabetas, kuriuo jis jau sirgo iki įkalinimo. Be diabeto, nuteistasis serga kitomis sunkiomis ligomis.

A. Bartoševič prezidentui guodžiasi, kad nuo gausybės ligų kenčiantis jos vyras į Apeliacinį teismą, kur buvo nagrinėjami jo ir kitų nuteistųjų apeliaciniai skundai, buvo atvežamas invalido vežimėlyje. L. Bartoševičius ne kartą prašė pakeisti jam kardomąjį suėmimą į pasižadėjimą neišvykti ir leisti "numirti namuose". Tačiau teismas prašymus atmesdavo.

A. Bartoševič rašo, kad sunkiai sergantis jos vyras gali nesulaukti dienos, kai Apeliacinis teismas skelbs nutartį, jei jis toliau bus kalėjimo ligoninėje. Visi nuteistieji 1991 metų sausio 13-sios byloje yra senyvo amžiaus, daugelis jų skundžiasi sveikata. Susirūpinimą dėl nuteistųjų įkalinimo ir jų sveikatos būklės ne kartą yra pareiškusios Rusijos visuomeninės organizacijos ir Rusijos parlamentarai.