Vilniaus apygardos teismas penktadienį iš esmės pradėjo nagrinėti sąvadavimo bylą, kurioje kaltinimai yra pateikti septyniems viešbučių darbuotojams, keturiems sąvadautojams ir Lietuvos futbolo federacijos Lietuvos rinktinės administratoriui.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra nustatė, kad dar 2005-2006 metais Vilniuje „darbavosi“ mažiausiai penkios prostitutės. Kai jas sulaukė policijos pareigūnai, merginos (kai kurios net neturėjo dokumentų) sutiko atskleisti bene pagrindiniuose sostinės viešbučiuose veikusį prostitucijos tinklą.

„Merginos mielai kalbėjosi su pareigūnais ir davė labai svarbius parodymus“, – sakė valstybės kaltinimą byloje palaikanti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Lilija Balaišienė, pažymėjusi, kad kai kurie kaltinamieji merginų uždirbtus pinigus pervesdavo jų artimiesiems į Baltarusiją. Be to, prokurorės teigimu, kurį laiką buvo klausomasi įtariamųjų pokalbių ir fiksuojamas užsakymų skaičius.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad merginos į Lietuvą atvyko iš vieno Baltarusijos miestelio – jame gimė ir anksčiau gyveno šioje byloje kaltinimų sulaukusi Olga Lotužienė. Ji teisme neslėpė, kad yra atvežusi kelias merginas į Lietuvą, tačiau tikino, jog su jomis Vilniuje nebendravo ir nežino, ką jos veikia. Šioje byloje kaltinamas ir jos dabar jau buvŠioje byloje kaltinamas ir jos dabar jau buvęs vyras Saulius Lotužis.

Tuo tarpu du jo draugai Andrius Eidukevičius ir Andrejus Kudaba kaltinami vežioję merginas į viešbučius. Nustatyta, kad merginos užsienio svečius aptarnavo viešbučiuose „Europa Royal“, „Narutis“, „Astorija“, „Barbacan Palace“, „Artis“, „City Park Hotel“ bei „Rotonda“.

Dar vienas kaltinamasis Valerijus Suchovejus prostitutėms buvo išnuomojęs du butus – Žirmūnų ir Žemaitės gatvėse.

Kai kurie kaltinamieji prostitucijos organizavimu teisme užsiminė, kad su merginomis susipažino naktiniame klube – esą jos paprašė ne tik padėti išsinuomoti gyvenamąjį būstą, bet ir teikti taksi paslaugas. Duodami parodymus vyrai neslėpė, kad jaunoms merginoms buvo ne tik paslaugūs, bet ir už tai gaudavo atlygį – nuo 20 iki 60 litų.

Sąvadavimu kaltinami vyrai teigia tik teikę pervežimo paslaugas

Vienas sąvadavimu kaltinamųjų A. Eidukevičius savo kaltę pripažino iš dalies. Taksistu dirbęs vyras pasakojo, kad jo draugas A. Kudaba kartą kavinėje supažindino su dviem merginomis, kurių viena, vardu Svetlana, pasiūlė joms teikti pervežimo paslaugas.

„Praėjus porai dienų po šio susitikimo Svetlana paskambino ir paprašė nuvežti į viešbutį „Europa“ – už tai man pažadėjo sumokėti 50 litų, – tyrimo metu pasakojo ir teisme savo parodymus patvirtino A. Eidukevičius. – Kai nuvežiau, paprašė paimti po valandos. Taip ir padariau. Po dviejų dienų ji paprašė nuvežti į „Panoramą“, tada ji važiavo su drauge, vėl sumokėjo 50 litų. Taip tęsėsi gal mėnesį, jas veždavau kas dieną ar dvi. Dar kartą vežiau tris merginas, vėl jos atsiskaitė“.

Pasak A. Eidukevičiaus, prašydamos pavežėti merginos skambindavo ne tik jam, bet ir A. Kudabai.

Ikiteisminio tyrimo metu vyras taip pat sakė, kad maždaug po mėnesio Svetlana davė telefoną, kad šis priiminėtų klientų užsakymus. Tada jo uždarbis padidėjo dešimčia litų – iki 60.

„Kartais merginas palydėdavau iki viešbučių kambario, paimdavau pinigus, iš kurių 60 Lt atitekdavo man, 90 Lt – merginai, o likę – administratoriui”, – tyrėjams yra pasakojęs A. Eidukevičius.

Teisme jis nebuvo toks atviras – aiškino, kad merginoms teikė tik pervežimo paslaugas. „Ikiteisminio tyrimo metu aš pasirašiau neperskaitęs savo parodymų“, – ėmė gintis A. Eidukevičius.

Jo bičiulis A. Kudaba taip pat bandė gintis kaltinimų dėl sąvadavimo ir aiškino, jog teikė tik taksi paslaugas. Ikiteisminio tyrimo metu apklausą vykdžiusiam teisėjui kaltinamasis prisipažino, kad jam dažnai skambindavo administratoriai iš įvairių Vilniaus viešbučių ir prašydavo merginų. Šias paslaugas vyras prisipažino teikęs 7-8 mėnesius.

Vyras tada taip pat sakė, kad merginos pačios nustatydavo įkainius – nuo 100 iki 200 Lt, o už vieną važiavimą jam iš pradžių atitekdavo tik 20 Lt. Vėliau ši suma buvo padidinta iki 50 Lt.

Tuo tarpu merginoms butus išnuomojęs V. Suchovejus teigė turėjęs laisvo laiko, todėl nusprendęs padėti baltarusėms. Be to, jis prisipažino, kad net 44 kartus pervedė panelių pinigus į Baltarusiją – už tai gaudavo po 10-20 Lt.

„Iš kur jos gaudavo pinigų, nežinau“, – teigė savo kaltės nepripažįstantis vyras.

Kaltės nepripažino ir netrukus gimdyti turinti O. Lotužienė. Šiuo metu Lietuvos pilietybę turinti moteris sakė, kad iš Baltarusijos dažnai paveždavo įvairius asmenis į Lietuvą, tačiau esą nieko nežino apie prostitucijos tinklą.

Mergaites kvietė futbolo federacijos svečiams iš Latvijos

Tarp kaltinamųjų – ir garbingo amžiaus sulaukęs LFF nacionalinės federacijos rinktinės administratorius. Savo kaltę pripažįstantis 74 metų vyras teigė, kad Subačiaus gatvėje esančioje pirtyje susipažino su A. Kudaba – jis esą pasakęs, jog „per jį galima išsikviesti seksualines paslaugas teikiančias mergaites“.

Už rinktinės administracinius reikalus atsakingas vyras teisme pasakojo, kad 2006-aisiais į Lietuvą buvo atvykę svečiai iš Latvijos futbolo federacijos. Jie buvo apgyventi viešbutyje „Europa Royal“.

„Manęs bendradarbis paprašė iškviesti mergaites, nes aš turėjau užtikrinti visus svečių norus“, – pasakojo jis.

Pasak vyro, mergaitės buvo pristatytos, tačiau kas su jomis atsiskaitė, jis esą nežinąs.

Futbolo rinktinės administratorius neslėpė, kad prostitutes iškviesti bandė net šešis kartus, tačiau esą kitais kartais jos būdavo užimtos. Kartą jis norėjo, kad merginos būtų pristatytos į Kauną.

Ikiteisminio tyrimo metu jis buvo prisipažinęs, kad iš mergaites atvežusio vyro buvo gavęs 50 Lt. „Tada man pareigūnai pasakė: pasakyk, kad gavai pinigų, mes tave išteisinsime, – teisme kalbėjo administratorius. – 50 litų – tai juokinga suma, tikrai to nebuvo“.

„Labai netikėta, kad tai įvyko, žinau, kad jis tokiais dalykais jis niekada neužsiminėjo“, – teisme aiškino nacionalinės futbolo rinktinės vadybininkas Leonas M., teismo prašęs administratorių atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Leonas M. pabrėžė, kad rinktinės administratorius yra labai nusipelnęs Lietuvos futbolui, tačiau jo darbo paprasti žiūrovai nemato. „Neigiamai vertinu tokį jo elgesį, nes pats auginu vaikus“, – vadybininkas mano, kad galės perauklėti teisiamąjį.

„City Park Hotel“ administratorius: mergina palikdavo arbatpinigių

Prieš teismą stojęs viešbučio „City Park Hotel“ administratorius Tomas Eigėlis neneigė, kad į viešbutį kvietė merginas, tačiau teigė manęs, jog jos teikia masažo paslaugas.

„Įsivaizduokite, apsistoja svečias italas, jis nemoka angliškai, tik itališkai ir sako: lady. Aš jam sakau: masaž“, o jis atsako: si. Tada liepiu jam eiti į kambarį ir laukti. Kai atvažiuodavo mergina, pasakydavau jai kambario numerį ir tuo viskas baigdavosi“, – teisme kalbėjo T. Eigėlis.

Kaltinamasis prisipažino, kad iš „masažuotojų“ gal tris kartus yra gavęs arbatpinigių – po 20 Lt.

Tiesa, administratorius davė kitokius parodymus ikiteisminio tyrimo metu – tada jis pasakojo, kad jam dirbant viešbutyje atėjo nepažįstamas vyriškis ir ant lapelio užrašė telefono numerį, kuriuo galima išsikviesti merginas.

„Kai viešbučio svečias prašydavo merginų, teikiančių seksualines paslaugas, paskambindavau, – tyrimo metu kalbėjo T. Eigėlis. – Kaina buvo nuo 80 iki 100 eurų, tačiau dėl jos tardavosi klientas su vyru, atvežusiu merginas. Viešbutyje dirbau keturis metus, iškvietimai būdavo kartą ar du per mėnesį. Paskutiniu metu merginos kainavo po 150 Lt, man atitekdavo nuo 20 iki 90 Lt, juos dalindavausi su viešbučio portjė”.

Be to, kaip tyrimo metu sakė administratorius, kartais viešbučio svečiai išsakydavo savo pageidavimus – su kokia mergina norėtų praleisti laiką. „Iš klientų niekada pinigų neimdavau“, – tada tikino T. Eigėlis.

Paklaustas, kodėl pakeitė parodymus, administratorius aiškino, kad tyrimo metu buvo susipykęs su tyrėja, todėl „pasikarščiavęs“. „Atsisakau pirmųjų savo parodymų“, – teisme sakė T. Eigėlis.

Skambindavo „fūras“ plaunančioms merginoms

Kaltės teisme nepripažino ir viešbutyje „Rotonda“, o vėliau – „Artis“ dirbęs apsaugos ir paslaugų inspektorius Nerijus A. Jis taip pat aiškino, kad kvietęs merginas ne seksualinėms, o masažo paslaugos suteikti.

„Viešbutyje buvo kortelės su paslaugų numeriais, tarp jų – ir striptizo bei masažo paslaugų, – pasakojo Nerijus A. – Kviesdavau merginas tik todėl, kad svečias paprašydavo – tai įeidavo į mano pareigas“.

Kaltinamasis aiškino, kad prostitučių į viešbutį niekada nekvietė, nes esą tai nelegalu. „Kai iš svečių būdavo tokių klausimų, aš atsisakydavau padėti“, – tvirtino Nerijus A.

Nors tyrimo metu jis prisipažino, kad už tarpininkavimą yra gavęs po 50 Lt, tačiau teisme to nenorėjo pripažinti: „Galimai gavau arbatpinigių“.

Kad lytines paslaugas už pinigus teikiančios merginos nebuvo kviečiamos į viešbutį „Rotonda“, teisme pareiškė ir kitas šio viešbučio apsaugos ir paslaugų inspektorius Tomas M. Iš jo telefono numerio prostitutėms buvo skambinta šešis kartus.

Numeris, kuriuo reikia skambinti merginoms, Tomo M. telefone buvo padavintas gana neįprastu vardu.

„Įsirašiau „Fūros“, nes man tai asociavosi su merginomis, kurios reklamose plauna didelius sunkvežimius, – savo atsakymu teismo proceso dalyvius prajuokino Tomas M. – Klientams ten buvo teikiamas, kaip sakoma, masažas, pramogos, šokiai.“

Jis tvirtino, kad niekada nėra gavęs nė cento nei iš merginų, nei iš jas atvežusio vyro – esą dėl masažo ir linksmybių jie tardavosi tiesiogiai su klientu.

Skambino dėl „naktinio turo po Vilnių“

Net 5 kartus merginos buvo kviestos ir į viešbutį „Astorija“, tačiau prieš teismą stojęs administratorius Andrejus S. tai neigia. Jis aiškino, kad prostitučių numeriu galėjo skambinti norėdamas užsakyti „naktinį turą po Vilnių“ ar pervežimą į kitą Lietuvos miestą.

„Jokių skambučių dėl merginų nebuvo“, – aiškino jis, pripažinęs, kad yra matęs vieną iš kaltinamųjų sąvadavimu – A. Eidukevičių. „Jis teikė taksi paslaugas“, – sakė administratorius.

Tuo tarpu viešbučio „City Park Hotel“ administratorius Arvydas L. išvis teisme atsisakė duoti parodymus. Jis tik patvirtino, kad kaltės nepripažįsta, tačiau esą palaiko ikiteisminio tyrimo duotus parodymus.

Kito viešbučio administratorius, taip pat nepripažino, kad sąvadavo prostitucijai. Iš jo telefono numerio pareigūnai merginoms yra užfiksavę 7 skambučius.

„Negaliu pasakyti, dėl ko skambinau, aš per mėnesį padarau 650 skambučių, – sakė jis. – Negaliu pasakyti, ar kviečiau masažuotojas, tik galiu daryti prielaidą, kad taip. Bet gal ir ne”.

Administratorius sakė, kad viešbutis buvo sudaręs sutartis su tam tikromis firmomis, todėl svečiams pageidaujant į viešbutį buvo kviečiami įvairaus spektro paslaugas teikiantys asmenys.

Viešbučio svečiai pageidaudavo „išgerti arbatos

Kaltinimų dėl sąvadavimo sulaukęs penkių žvaigždučių viešbučio „Narutis“ administratorius Rimantas P. teisme pažymėjo, kad darbuotojai negali kištis į svečių asmeninį gyvenimą, todėl vengdavo nereikalingų klausimų.

„Į mane daug žmonių kreipdavosi, bet jei prašydavo iškviesti prostitutes, sakydavau, kad tuo neužsiimu“, – teisme kalbėjo Rimantas P., iš kurio telefono laisvo elgesio merginoms buvo skambinta 9 kartus.

Tiesa, jis neslėpė, kad viešbučio svečiai pageidavo masažo paslaugų, „išeiti pasivaikščioti ar tiesiog išgerti arbatos“.

Ikiteisminio tyrimo metu Rimantas P. kalbėjo kiek kitaip – tada jis sakė, kad kartą iš viešbučio išeinanti mergina paliko lapelį su telefono numerį, kuriuo galima skambinti dėl laisvalaikio praleidimo.

Administratorius sakė, kad turėjęs tenkinti visus kliento norus, todėl kai į jį su prašymu kreipdavosi viešbučio svečiai, jis klausdavo, ko jie nori – atpalaiduojančio ar profesionalaus masažo, ar tiesiog merginos laisvalaikiui.

Teisme paklaustas, ką reiškia atpalaiduojantis masažas, Rimantas P. aiškino, kad tokia paslauga yra pigesnė, nes ją teikia mažiau patirties turinčios masažistės.

Apklausęs visus kaltinamuosius teismas sąvadavimo bylą toliau nagrinės po Naujųjų metų.