Už tuos pačius pinigus jauna motina teigia ir bandanti pasistatyti namą, tačiau kol kas neskuba – nekilnojamasis turtas yra areštuotas.

Taip teismas ir prokuratūra siekia užtikrinti galimą sklypo ir nebaigto statyti namo konfiskavimą – jeigu pavyks įrodyti, jog S. Brižinskaja negalėjo turėti legalių lėšų nekilnojamam turtui įsigyti, teismas jį galės konfiskuoti.

Ar S. Brižinskaja galėjo nepagrįstai praturtėti, antradienį aiškinosi Vilniaus miesto apylinkės teismas. Teisėja Alberta Baltušytė taip pat nagrinėja ir S. Brižinskajos broliui Aleksandrui Brižinskiui pagal tokius pačius kaltinimus iškeltą baudžiamąją bylą – įtariama, kad jis taip pat ne iš legalių lėšų galėjo įsigyti žemės sklypą bei pasistatyti namą netoli Rasų kapinių esančioje Geležinės g. Nekilnojamojo turto vertė – didesnė negu 500 MGL.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra nustatė, kad broliui ir seseriai priklausantis nekilnojamasis turtas galėjo būti įsigytas iš nelegalios prekybos narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis gautų lėšų.

Įtariama, kad žemės sklypus nupirko ir namus statytis Brižinskiams padėjo kovo mėnesį 14 metų laisvės atėmimo bausme dėl itin didelio kiekio heroino įgijimo nuteistas Artūras Bogdanovičius. Jis – buvęs Brižinskių motinos Raisos Brižinskajos meilužis.

Tokius prokurorų įtarimus kaltinamaisiais patraukti Brižinskiai kategoriškai neigia. Su kaltinimais vaikams nesutinka ir R. Brižinskaja – moteris piktinosi, kad jie, kaip čigonai, yra diskriminuojami, nors skirtingai nei kiti romų tautybės asmenys, nebegyvena tabore.

„Paklauskite kaimynų, ar nors vienas mumis skundžiasi – visi patenkinti, bet vis tiek mes užkliūvame, nes gyvename ne taip, kaip kiti čigonai“, – piktinosi R. Brižinskaja.

Moteris neigė, kad nekilnojamasis turtas gali neoficialiai priklausyti A. Bogdanovičiui. „Gal man iš tikrųjų reikia su juo susituokti, kad patvirtinčiau tuos kaltinimus“, – piktai juokavo R. Brižinskaja.

Teisme apklausta R. Brižinskajos kaimynė Dana Jonušienė neslėpė, kad į namus Geležinės g., kur šiuo metu gyvena ir Saida, pirmasis atsikraustė A. Bogdanovičius, o po kelerių metų – ir R. Brižinskaja su vaikais.

„A. Bogdanovičius ten negyvena, nes yra patekęs į kalėjimą“, – sakė moteris.

Liudytojos teigimu, R. Brižinskaja jai yra sakiusi, jog jos dukra norėtų gyventi atskirai nuo tėvų.

„Kurį laiką Saidos nemačiau, ji buvo išvažiavusi į Angliją, gal metus ten dirbo, pasigimdė dukrytę, paskui grįžo, per vestuves surinko pinigų ir nusipirko žemę – juk daug turtingų čigonų yra“, – kalbėjo kaimynė.

Kad dalį lėšų nekilnojamajam turtui įsigyti gavo per vestuves, teisme neneigė ir S. Brižinskaja. Be to, ji nurodė, kad dalį pinigų užsidirbo Anglijoje bei 2008 m. pasiskolino, o skolą iki šiol dalimis grąžina.

Būtent 2008 m. sklypą Geležinės g. nusipirko ir Saidos brolis, tačiau jis taip pat tikina, jog didelę sumą yra pasiskolinęs.

Pareigūnai įtaria, kad A. Bogdanovičius nekilnojamąjį turtą įsigijo iš platinimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis uždirbtų pinigų.

Dar 2008-ųjų lapkričio 1-ąją pareigūnai Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje sulaikė didelę narkotikų siuntą – buvo įvežta 1 786 g. 2011-ųjų balandžio 2-ąją buvo sulaikyta dar 1 208 g heroino. Juodojoje rinkoje šių narkotikų vertė – keli milijonai litų.

Tyrimas buvo pradėtas, kai pareigūnams vienas už narkotikų gabenimą sulaikytas vyras prisipažino, kad juos gabendavo A. Bogdanovičiaus ir kartu su juo dabar jau nuteisto Lioniaus Bagdonavičiaus nurodymu. Dėl to šio vyro sutuoktinė ir dukra sulaukė grasinimų – į jų namus buvo atvykę romų tautybės asmenys ir grasino susidoroti, jeigu liudytojas nepakeis parodymų.

Jeigu pasitvirtins, kad nekilnojamasis turtas įgytas neteisėtomis lėšomis, pagal įstatymus jis galės būti konfiskuotas, o nepagrįstai praturtėjusiems asmenims už tai grės laisvės atėmimo iki 4 metų bausmė.