Prezidentės atstovo spaudai Lino Balsio teigimu, D.Grybauskaitė kreipėsi į vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį, ragindama inicijuoti tyrimą policijoje dėl veiksmų tiriant Kauno pedofilijos bylą, ir toks tyrimas buvo pradėtas. Anot prezidentės atstovo, Kauno policija galėjo bylą vilkinti.

"Prezidentė yra kreipusis į vidaus reikalų ministrą, prašydama pradėti (vidaus - BNS) tyrimą ir policijos sistemoje, per Vidaus reikalų ministerijos (VRM) generalinio inspektoriaus instituciją, ir toks tyrimas yra pradėtas", - sakė L.Balsys.

"Kalbant apie pedofilijos (bylą - BNS), būta vilkinimo iš policijos darbo, būtent pirmojoje grandyje, kai tik prasidėjo pirmieji signalai, kai prasidėjo pirmasis tyrimas policijos lygmenyje Kaune, taip pat keletą mėnesių bylos tyrimas buvo užstrigęs, sustojęs arba nevyko taip, kaip turėjo vykti", - pridūrė prezidentės atstovas.

Anot L.Balsio, D.Grybauskaitė pažymėjo, kad "ir atsakomybės prisiėmimas, ir institucijų, tiriančių šias bylas, skaidrumas turi būti garantuotas".

Prezidentė, pasak L.Balsio, taip pat sakė, kad šiuo metu ikiteisminis tyrimas, kaip procesinis veiksmas, yra per daug "subiurokratintas", ir tai esą buvo viena iš priežasčių, kodėl visuomenės atgarsio turėjusios bylos nebuvo tiriamos pakankamai efektyviai. Todėl, šalies vadovės nuomone, reikėtų taisyti įstatyminę bazę.

Policijos generalinis komisaras V.Telyčėnas sakė, kad VRM generalinio inspektoriaus tarnyba pirminę medžiagą gavo trečiadienį, o pats tyrimas turėtų trukti apie mėnesį.

Kita vertus, V.Telyčėnas sakė manąs, kad policijos pareigūnai tyrimo pradžioje atliko visus veiksmus tinkamai.

"Aš manau, kad buvo padaryta pakankamai viskas (...) Mano nuomone, neturėtų būti didelių policijos veiklos trūkumų šioje situacijoje", - sakė generalinis komisaras.

V.Telyčėno teigimu, policijos pareigūnų kaltinti dėl antrosios Kaune, kaip įtariama, Drąsiaus Kedžio nužudytos aukos Violetos N. mirties nereikėtų.

"Toje situacijoje galima kalbėti apie teorines galimybes, tačiau situacija buvo pakankamai sudėtinga. Kadangi policija absoliučiai nedalyvavo vaiko tvirkinimo bylos tyrime ir neturėjo informacijos apie atskirų asmenų sąsajas, tai sakyti, kad galėjo būti savalaikiai apsaugotas dar vienas nužudytas asmuo, gan sudėtinga", - teigė pareigūnas.

Pasak V.Telyčėno, vaiko tvirkinimo bylą tyrė prokurorai, kurie pavedimų policijos pareigūnams nebuvo davę.

Praėjusios savaitės pirmadienį, kaip įtariama, kelis asmenis savo dukros tvirkinimu viešai kaltinęs D.Kedys Kauno centre nušovė teisėją Joną Furmanavičių, o paskui - savo dukters motinos Laimos S. seserį Violetą N. D.Kedys kol kas nerastas.

D.Kedys beveik prieš metus kreipėsi į Kauno policiją dėl savo mažametės dukros tvirkinimo, prie kurio organizavimo, anot jo, prisidėjo ir mergaitės motina Laima S. Mažamečių tvirkinimu jis kaltino teisėją J.Furmanavičių, buvusį Pilietinės demokratijos partijos atstovą Andrių Ūsą bei dar vieną nenustatytą vyrą.

Iš pradžių bylą tyrė Kauno policija, vėliau Kauno miesto apylinkės prokuratūra ir Kauno apygardos prokuratūra.

D.Kedys prokurorus tuomet apkaltino dangstant mergaitę esą tvirkinusį teisėją J.Furmanavičių, nes prokuroras atsisakė jį apklausti. Prokurorai savo ruožtu mergaitės tėvą kaltino vengimu bendradarbiauti su teisėsauga, nes jis atsisakė leisti mergaitę pakartotinai ištirti psichologams jam nedalyvaujant.

Sąvadavimu tėvo apkaltinta motina tvirtino, esą jis siekia taip prisiteisti sau vaiko globą. Vienas D.Kedžio "įtariamųjų", A.Ūsas mergaitės motinai padėjo kovoti dėl vaiko globos, vėliau tapo ir mergaitės krikštatėviu - mergaitės motinos teigimu, esą dėl to ir užsitraukė D.Kedžio nemalonę.

A.Ūsui prokurorai dar rugsėjį yra pateikę įtarimus minėtoje pedofilijos byloje.

Viešojoje erdvėje kilus triukšmui šią bylą išsireikalavo Generalinė prokuratūra, vėliau perdavė ją Vilniaus apygardos prokuratūrai.