Sekmadienį vakare VSAT Varėnos pasienio rinktinės A. Barausko pasienio užkardos pareigūnai patruliavo ties Varėnos rajono Katros kaimu. Prie pat sienos su Baltarusija jie tamsoje pastebėjo ir perėmė besileidžiantį maždaug 3 metrų aukščio iš latekso pagamintą balioną.

Prie jo buvo prikabintas į polietileną supakuotas krovinys, t. y. 750 pakelių cigarečių „NZ Gold“ su baltarusiškomis banderolėmis. Prie rūkalų dar buvo pritvirtintas GPS siųstuvas. Neabejojama, kad jis skirtas kontrabandininkų iš Baltarusijos bendrininkams Lietuvoje aptikti tikslią atskraidinto krovinio vietą.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistų teigimu, šis pasieniečių perimtas objektas primena jų naudojamus meteorologinius balionus. Iš Kauno meteorologijos stoties kasdien leidžiami tokie balionai su radiozondu, matuojančiu oro temperatūrą, slėgį, vėją ir pan.

Meteorologinis balionas būna pripildytas helio arba vandenilio dujų. Kuo jis didesnis ir daugiau pripildytas dujų, tuo keliamoji baliono galia yra didesnė. Įprastas Lietuvos meteorologų radiozondas sveria kaip išmanusis telefonas ir todėl pakyla net iki 25-30 km aukščio. Ten tokie meteorologiniai balionai sprogsta, tuomet nukrenta žemyn.

Anot pasieniečių, lyginant su cigarečių skraidinimu dronais, kol kas toks kontrabandos gabenimo būdas yra nepopuliarus, mat tam reikia turėti ypatingų žinių ir laukti palankių oro sąlygų.

Panašūs balionai gaminami Kinijoje, Indijoje, Japonijoje ir kt. Jų galima įsigyti ir atsisiųsti iš kai kurių interneto parduotuvių.

Pasak meteorologų, būtina žinoti, kiek balioną pripildyti dujų, kad jis nenuskristų per aukštai ir per toli, reikia žinoti tikslią vėjo kryptį ir greičius skirtinguose aukščiuose.

Kontrabandininkams, kurie paleido pasieniečių perimtą balioną su cigaretėmis, užduotis buvo dar sudėtingesnė – visus skaičiavimus reikėjo pritaikyti atsižvelgiant į nemažą krovinio svorį.

Šiemet pasieniečiai fiksavo, kad kontrabandininkai tokiais balionais bandė naudotis du kartus, abu – tamsiuoju paros metu.

Pastaruoju metu kontrabandininkai cigaretėms transportuoti vis dažniau naudoja bepilotes skraidymo priemones.

Šiemet per 10 mėnesių VSAT fiksavo 95 atvejus, kai kontrabandą iš Baltarusijos į Lietuvą bandyta skraidinti dronais.

Pernai per tą patį laikotarpį tokių bandymų buvo triskart mažiau, o per visus 2021 m. – 17.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją