Prokuratūra informuoja, valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą teisme palaikiusio Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroro Igno Railos teigimu, seksualinės prievartos prieš nepilnamečius nusikaltimus, ypač šeimoje, paprastai būna sunku atskleisti, nes suaugusiojo autoriteto slegiami ir fiziškai stipresnio asmens bauginimų palaužti vaikai nedrįsta prisipažinti seksualiai išnaudojami.

Utenos apskrities VPK pareigūnų ikiteisminio tyrimo metu surinktais įrodymais, mažametė vieno šeimos nario buvo išnaudojama mažiausiai trejus metus. Mergaitė, kiek sugebėdama, bandė priešintis prievartautojo veiksmams, bet fiziškai stipresnis vyras palauždavo jos pasipriešinimą bauginimais ir tikinimu, kad niekas ja nepatikės.

Prislėgtą, dėl nesuprantamų priežasčių kartais net priešiškai nusiteikusią mergaitę pavyko prakalbinti močiutei ir dėdei, pas kuriuos ji buvo atvykusi paviešėti. Tuomet ir paaiškėjo, kodėl vyriškis dažnai pasiimdavo kartu mergaitę keliaujant pas gimines ar į mišką.

Nepilnamečių justicijos sritį kuruojančio prokuroro I. Railos nuomone, šių labai sunkių nusikaltimų padarymui įtakos galėjo turėti kaltinamojo pomėgis žiūrėti erotinius, pornografinius filmus, taip pat svaiginimasis alkoholiu ir narkotinėmis medžiagomis.

Baudžiamasis kodeksas už mažamečio asmens seksualinį prievartavimą numato laisvės atėmimo bausmę iki trylikos metų, už žaginimą – iki penkiolikos metų.