Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl organizavimo ir vadovavimo prostitucijai pateikti vilniečiams Neringai Markevičienei ir Žilvinui Jankauskui. Pastarasis teismo verdikto laukia už grotų – jis yra suimtas kitoje byloje.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad Ž. Jankauskas ir N. Markevičienė nuo 2009-ųjų lapkričio iki 2010-ųjų spalio viliojo merginas dirbti prostitutėmis – kai kurios jų dirbo Vilniaus centre ir šalia jo išnuomotuose butuose, o kitos – Norvegijos sostinėje Osle esančiuose viešnamiuose.

Bylos duomenimis, kaltinamieji merginų ieškojo per internetines pažinčių svetaines, įvairiuose naktiniuose klubuose bei kitose viešose vietose. Kai merginos sutikdavo dirbti prostitutėmis, sąvadautojai jas apgyvendindavo išnuomotuose butuose, o apie merginų teikiamas seksualines paslaugas skelbdavo pažinčių svetainėse bei pagrindiniame šalies dienraštyje.

Nustatyta, kad klientų užsakymus priiminėdavo N. Markevičienė. Už valandą, praleistą su mergina, klientai turėdavo mokėti 150-200 litų už valandą, už pusvalandį – 100 Lt. Pusę gautų pinigų merginos privalėdavo atiduoti sąvadautojams, kurie juos pasidalindavo.

Kadangi iš prostitucijos Lietuvoje sąvadautojai daug neuždirbdavo, nusprendė merginas siųsti į Norvegiją, kur jų įkainiai buvo gerokai didesni. Merginų paslaugos buvo reklamuojamos specialiame Norvegijos eskorto puslapyje.

Už darbą Osle lietuvaitės sąvadautojams turėjo mokėti fiksuotą dienos mokestį 5 500 kronų (2 300 Lt), nesvarbu, kiek klientų aptarnaudavo. Kad tokią sumą uždirbtų, joms per dieną reikėdavo aptarnauti 3-4 vyrus.

Pasak pareigūnų, sąvadautojai iš merginų galėjo mažiausiai uždirnti 36 tūkst. Lt, nes Osle jos dirbo mažiau kaip mėnesį. Pinigus prostitutės privalėjo pervesti į sąvadautojų nurodytas sąskaitas.

Už pelnymąsi iš prostitucijos baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimo iki šešerių metų bausmę.