„Daug metų esu priklausoma nuo narkotinių medžiagų, labai norėčiau gydytis, tačiau tam reikia daug pinigų ir laiko, todėl prašau nesodinti manęs – pataisos namai nepadeda žmonėms pasitaisyti“, – Vilniaus apygardos teisme pareiškė D. Kvedaravičiūtė, pažymėjusi, jog turi vienintelį troškimą – pakeisti gyvenimo būdą.

Vis dėlto patyrusiai vagilei nepavyko įtikinti teisėjų – dar kartą dėl pasikėsinimo pagrobti svetimą turtą nuteista moteris vieneriems metams siunčiama į pataisos namus.

Bylos duomenimis, D. Kvedaravičiūtė nuteista už tai, kad praėjusių metų gegužės 4-ąją, apie 11.30 val., Vilniuje, Gedimino pr. esančioje parduotuvėje „Zara“ į savo rankinę įsidėjo 219 Lt kainuojančią suknelę ir nesumokėjusi pasišalino iš parduotuvės.

Vagilę pastebėjusi parduotuvės darbuotoja bandė ją sulaikyti, tačiau D. Kvedaravičiūtė nė neketino paklusti – pardavėjai per ranką sudavė pakaba.

D. Kvedaravičiūtei nepavyko pasprukti, nes incidentą pastebėjęs praeivis griebė iš vagilės rankų rankinę su pagrobta suknele.

D. Kvedaravičiūtės baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas pažymėjo, kad moteris anksčiau buvo teista už 21 tyčinį nusikaltimą, teistumas yra neišnykęs, todėl toks asmuo yra pripažįstamas nusikaltimų recidyvu.

„Šiuo metu galiojantis baudžiamasis įstatymas nenumato tokios bausmės rūšies kaip priverstinis asmens gydymas nuo narkomanijos, – paskelbė teismas. – Paskyrus laisvės apribojimo bausmę, teismas, esant asmens sutikimui, gali tik įpareigoti pastarąjį gydytis nuo narkomanijos. Taigi akivaizdu, kad gydymas nuo narkomanijos visų pirma sietinas su sergančio asmens noru pasveikti bei jo pastangomis, kurias jis pats deda tam, kad šis noras būtų įgyvendintas“.

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad teigiamai vertina D. Kvedaravičiūtės išsakytą ketinimą pakeisti gyvenimo būdą, tačiau nuteistosios vien tik per pastaruosius metus įvykdyti įvairaus pobūdžio teisės pažeidimai byloja apie kitą.

„Tuo metu kiekvienas įvykdytas teisės pažeidimas yra susijęs su tam tikrų neigiamų pasekmių atsiradimu, visuomenės interesų pažeidimu, už kurį nusikaltęs asmuo turi būti teisingai ir pagrįstai nubaustas pagal galiojančias teisės normas“, – nusprendė teisėjai.