Iškilmingą minėjimą pradėjo J. E. Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda. Savo sveikinimo kalboje šalies vadovas akcentavo, kad per kelis dešimtmečius Lietuvos kriminalinė policija išaugo į elitinę tarnybą, kurioje dirba geriausi šalies tyrėjai: įžvalgūs, kruopštūs ir kompetentingi.

LKPB nuotr.

„Kartu su partneriais Jūs sistemingai ir aktyviai kovojate su tarptautiniais nusikaltėlių tinklais. Atkakliu ir sąžiningu darbu įrodėte, kad esate verti pasitikėjimo. Nuo kriminalinės policijos veiklos tiriant rezonansinius nusikaltimus priklauso Lietuvos gyventojų pasitikėjimas šalies teisėsauga ir visa valstybe. Todėl Lietuvos kriminalinei policijai būtina turėti pakankamai teisinių ir techninių priemonių svarbiausioms funkcijoms atlikti, turi būti užtikrintas tvarus finansavimas. […] Linkiu mums visiems, kad kriminalinė policija ir toliau augtų, stiprėtų bei sėkmingai atliktų jai patikėtas funkcijas. Esu nuoširdžiai dėkingas kiekvienam kriminalinės policijos pareigūnui, kuris atlieka savo pareigą, neretai aukodamas brangų laiką su šeima ir rizikuodamas savo sveikata ar net gyvybe“, – sveikindamas kriminalinės policijos pareigūnus sakė šalies vadovas.

Pasak Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojo Mariaus Draudvilos kriminalinės policijos diena – ypatinga šventė kiekvienam Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnui. „Nuolat keičiamės ir tobulėjame, siekiame kurti dar geresnę, profesionalesnę, proaktyvesnę kriminalinę policiją. Einame į priekį, naudojame pažangiausius analitinius įrankius ir metodus, kitas modernias technologijas. Nuoširdžiai dėkoju kiekvienam kriminalinės policijos pareigūnui už sąžiningą ir atsakingą tarnybą Lietuvai ir jos žmonėms.“ – šventinėje kalboje sakė generalinio komisaro pavaduotojas.

LKPB nuotr.

„Dažnai girdime užduodant klausimą „Ar šiandien saugu gyventi Lietuvoje?“. Mano atsakymas – taip. Labai seniai girdėjome apie žiaurius plėšimus gatvėje, reketą ir kitus brutalius nusikaltimus. Šiandien galime didžiuotis, kad esame reikšmingai prisidėję prie Lietuvos visuomenės saugumo jausmo užtikrinimo. Turime profesionalius pareigūnus, pasiruošusius kiekvieną dieną stoti į kovą su organizuotu nusikalstamumu. Kriminalinės policijos pareigūnas yra stiprus tiek, kiek stiprūs yra žmonės, stovintys šalia. Esame viena didelė komanda, kuriai nėra neįveikiamų iššūkių ir kliūčių.“ – sakė Arūnas Maskoliūnas, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas.

Svarbus renginio akcentas – Reikšmingiausio Lietuvos kriminalinės policijos biuro metų tyrimo konkursas. Šio konkurso tikslas – nustatyti reikšmingiausią metų tyrimą, pasižymintį išskirtiniu novatoriškumu, netradiciniais tyrimo sprendimais bei perspektyvumu panaudojant jį gerajai praktikai šalyje formuoti.

Šiemet laimėtoju pripažintas tyrimas, kurio metu išaiškintas stambus tarptautinis nusikalstamas tinklas, vertęsis narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabanda. Tyrimo metu Lietuvoje, Čekijoje, Ispanijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Latvijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje, Slovakijoje ir Vokietijoje sulaikyti 44 įtariamieji, tarp jų – šio tarptautinio nusikalstamo tinklo lyderiai ir aktyviausi nariai. Asmenys, priklausantys minėtam tarptautiniam nusikalstamam tinklui, įtariami organizavę ir įvykdę daugiau nei 13 tonų narkotinių ar psichotropinių medžiagų kontrabandą į/iš Europos Sąjungos šalių.

Paskelbti „Metų seklio“ nugalėtojai

Renginio metu taip pat buvo apdovanoti kasmet organizuojamo kriminalinės policijos konkurso „Metų seklys“ nugalėtojai. Šiemet ne eiliniai metai – buvo minima 30-oji konkurso „Metų seklys“ sukaktis. Šventinėse iškilmėse dalyvavo konkurso „Metų seklys“ laimėtojai nuo pat konkurso įsteigimo, būtent jie yra vieni ryškiausių kriminalinės policijos sėkmės istorijų ir laimėjimų kūrėjų.

Šių metų konkurso „Metų seklys“ I vietos laureatais tapo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalistų komanda, demaskavusi sukčiautojų gaują ir apsaugojusi tūkstančius Europos gyventojų nuo neva sėkmingų investicijų.

Komisijos sprendimu, 2023 m. geriausiu Metų sekliu pripažintas Ruslanas Četyrko, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas. Jam įteikta simbolinė Šerloko Holmso pypkė – „Metų seklio“ konkurso simbolis.

Konkurso „Metų seklys“ I vietą laimėjo Vilniaus kriminalistai.

II vietą pelnė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos pareigūnai, išaiškinę plačiai veikusį narkotikų platinimo tinklą.

Šio tyrimo metu buvo išaiškinti 32 sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai. Lietuvoje bei Ispanijos Karalystėje išimta daugiau nei 115 kilogramų narkotinių ir psichotropinių medžiagų, grupuotės narių nelegaliai turimi šaunamieji ginklai su dideliu šaudmenų kiekiu. Grupė asmenų kaltinami dalyvavimu nusikalstamo susivienijimo veikloje, neteisėtu disponavimu labai dideliu narkotikų ir psichotropinių medžiagų kiekiu, narkotikų kontrabanda bei neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais.

III vieta šiemet atiteko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnams.

Kruopštaus ir nuoseklaus tyrimo dėka Šiaulių kriminalistai atskleidė stambaus masto sukčiavimo schemą grožio klinikoje. Preliminariais duomenimis, įmonė finansinėje apskaitoje nefiksavo apie 400 tūkstančių eurų gautų pajamų ir taip išvengė ne mažiau kaip 100 tūkstančių eurų mokesčių. Pranešimai apie įtarimus dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas teikimo įteikti trims asmenims – dviem akcininkėm ir klinikos direktorei.

Bendradarbiaujant su naujienų portalu Delfi, Metų seklius renka ir visuomenė. Šiemet komisijos ir portalo skaitytojų nuomonė sutapo – daugiausiai visuomenės balsų pelnė Vilniaus kriminalistai.

LKPB nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją