DELFI rašė, jog pirmadienį, 12 val. 22 min., Tauragės apskrities vyriausiajame policijos komisariate gautas 1956 metais gimusios moters pranešimas, kad Jurbarko rajone, Žukų kaime, kelyje Kaunas-Jurbarkas-Šilutė-Klaipėda, jai su vyru važiuojant automobiliu „VW Caddy“, jų mašiną apšaudė maskuojamas uniformas vilkintys kaukėti ginkluoti vyrai. Dėl minėto incidento ir moteris, ir jos vyras patyrė išgąstį ir stresą.

Po kurio laiko nustatyta, kad toje vietoje vyko KAM mokymai, pratybose turėjo dalyvauti panašus automobilis, todėl per klaidą buvo apšaudytas automobilis „VW Caddy“.

Pratybas rengusios Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės štabo viršininkas majoras Mindaugas Statkus tikino, jog per jo 20 metų patirtį, tai buvo pirmas toks atvejis, kai per pratybas nukentėjo civiliai žmonės. Tokį nesusipratimą lėmė labai daug sutapimų.

„Rinktinėje vyko planinės pratybos. Kuopų skyriai nustatytame rajone vykdė pasalas ir viename skyriuje nustatytoje vietoje nustatytu laiku į pasalos vietą atvyko panašus automobilis, paženklintas panašiai kaip pratybų scenarijuje numatytas priešiškų pajėgų automobilis. Todėl jis ir buvo palaikytas galimai priešiškų pajėgų automobiliu, o tada imtąsi atitinkamų pratybų veiksmų“, – aiškino M. Statkus.

Pratybų scenarijuje buvo numatyta, kad civiliais automobiliais „VW Caddy“ gali būti gabenami nelegalūs ginklai. Priešiškų pajėgų automobiliai pratybose buvo paženklinti specialiais A4 formos žaliais lapais.

„Sutapimas – tas civilių automobilis taip pat buvo panašiai paženklintas, o tai galimai ir suklaidino pasalos vykdytojus. Kai į pasalos teritoriją nustatytu laiku įvažiavo labai panašus į pratybose dalyvaujantį automobilį, kuris galimai gabeno nelegalius ginklus, skyriaus vadas priėmė sprendimą imtis atitinkamų veiksmų. Todėl automobilis buvo apšaudytas netikromis kulkomis, kaukėti kariškiai apieškojo automobilį, ir paleidę dūmines uždangas pasitraukė. Tai truko apie penkias minutes. Tikrasis automobilis, kuris turėjo dalyvauti pratybose, lyg tyčia, pavėlavo atvažiuoti. Kai po pasalos įvykdymo štabui buvo pranešta, kad pasala jau įvykdyta, paaiškėjo, kad joje turėjęs dalyvauti automobilis pasalos vietos dar nebuvo pasiekęs. Tada ir paaiškėjo tas nesusipratimas. Kai sužinojome, kad žmonės labai išsigando, iškart su jais susisiekėme, viską paaiškinome. Mano žiniomis, kol kas jokių pretenzijų tie žmonės nereiškia. O gal kai kuriems būtų ir svajonė patekti į tokį nuotykį“, – samprotavo M. Statkus.

Jis tikino, jog apie vyksiančias pratybas vietos gyventojai, atitinkamos institucijos buvo informuoti per regioninę žiniasklaidą. Tačiau tie žmonės, kurie pateko į kariškių pasalą, buvo iš kito regiono, todėl apie šias pratybas nieko nežinojo.

„Dar kartą atsiprašome tų žmonių. Mums tai yra pamoka, kad reikia atidžiau rinktis pasalų vietas, dar aiškiau informuoti gyventojus apie pratybas. Per mano 20 metų patirtį tai pirmas toks incidentas, tačiau jis įvyko, vadinasi, tobulintinų dalykų yra“, – įsitikinęs štabo viršininkas.