Galutinę ir neskundžiamą nutartį paskelbęs teisėjas Aloyzas Kruopys mano, kad labai sunku ir sunkiu nusikaltimais kaltinamas vyras jau ir taip daug laiko praleido už grotų, nors dar net nėra nuteistas.

„Atsižvelgiant į tai, kad kaltinamasis J. Guseinovas baudžiamojoje byloje suimtas jau labai ilgą laiką (nuo 2012 m. vasario 3 d.), tolesnis pačios griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo termino tęsimas galėtų būti vertinamas kaip Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatų, numatančių teisę į bylos nagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką arba teisę būti paleistam proceso metu, pažeidimas“, – pažymėjo teismas.

Teisėjas mano, kad J. Guseinovo dalyvavimą procese ir netrukdomą baudžiamosios bylos nagrinėjimą teisme užtikrins kitos kardomosios priemonės, todėl kaltinamajam skyrė rašytinį pasižadėjimą neišvykti, įpareigojimą periodiškai registruotis policijos įstaigoje kiekvieną antradienį bei paėmė jo asmens tapatybės kortelę ir negaliojantį pasą.

Atverdamas įkalinimo įstaigos vartus teisėjas taip pat pažymėjo, kad kyla abejonių dėl suėmimą pratęsusios teisėjos veiksmų, nes nagrinėjant bylą Šiaulių apygardos teisme teisėja be kaltinamojo žinios apklausė liudytoją, kuriam taikomas anonimiškumas Nr. 7.

„Apklausoje nebuvo teismo posėdžio sekretoriaus, dalyvavo valstybinį kaltinimą byloje palaikanti prokurorė, duomenų, kad apie šią apklausą procesinį būtų pranešta kaltinamiesiems ir jų gynėjams, byloje nėra, todėl aptartos aplinkybės leidžia manyti, kad šioje baudžiamojoje byloje galimai pagrįstai galės kilti klausimas dėl teismo šališkumo“, – teismo teigimu, jeigu tokios prielaidos pasitvirtins, byla pirmosios instancijos teisme turės būti pradėta nagrinėti iš naujo, o tai be jokios abejonės užims nemažai laiko.

48 netų J. Guseinovas bei jo 28 metų sūnus Anatolijus kaltinami kanapių gabenimu iš Ispanijos į Lietuvą.

Pareigūnai nustatė, kad J. Guseinovas praėjusių metų sausio 30-ąją iš Ispanijos automobiliu „Mercedes Benz 212” išvyko į Lietuvą – automobilio priekaboje buvo transportuojamas automobilis „Honda Civic“. Jo padangose buvo paslėpta 2 800 g narkotinės medžiagos kanapių ir jų dalių bei labai didelį kiekį – 688 g narkotinės medžiagos kanapių dervos.

Narkotikus pareigūnai sulaikė Lietuvoje, kai vairuotojas kirto valstybės sieną.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas šiaulietis, kuris ilgą laiką gyveno Ispanijoje, kratosi atsakomybės. Jo advokatas teigia, kad baudžiamoji byla yra suklastota, dėl to yra pradėtas kitas ikiteisminis tyrimas dėl galimo dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo tarnyba, melagingų parodymų davimo ir kitų nusikalstamų veikų padarymo.