Šią savaitę toks kalinio, kuris dienas leidžia Alytaus pataisos namuose, laiškas turėjo pasiekti Klaipėdos rajono apylinkės teismo pirmininką. Šias pareigas laikinai eina teisėja Jurgita Grigonienė.

Laiškas į jos rankas nepateko, nes jis iškart buvo pristatytas Klaipėdos rajono policijos komisariatui, o jo pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl turto prievartavimo.

Laiške buvo reikalaujama į nurodytą įkalinimo įstaigos parduotuvės sąskaitą pervesti 1500 eurų. „Apie 70-80 proc. laiško turinio yra necenzūriniai žodžiai ir grasinimas susidoroti, aprašyta, kaip tai bus padaryta. Tik paskutiniame sakinyje parašyta, kokios sumos reikalaujama, ir kus ją pervesti. Teismo pirmininkė šio laiško dar nematė, tačiau pradėtas ikiteisminis tyrimas, todėl laišką jai reikės parodyti. Kol kas nežinome, ar ši teisėja ir nuteisė laišką rašiusį kalinį. Faktas tik tas, kad jis teistas už tokį pat nusikaltimą – turto prievartavimą. Savo reikalavimus jis taip pat išdėstydavo laiškuose, tačiau juos siuntinėjo dar būdamas laisvėje“, – teigė Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė.

Už turto prievartavimą gresia laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Paklausta, kodėl, jos nuomone, kaliniai rašo tokius laiškus, nes sunku patikėti, kad jie naiviai galvoja, jog jų reikalavimai bus įvykdyti, R. Stasiulaitienė neslėpė, kad jai buvo atėjusi mintis, kad įkalinimo įstaigose dienas leidžiantys asmenis tokius laiškus rašo, nes siekia, kad jie būtų dar kartą nuteisti ir galėtų toliau gyventi įkalinimo įstaigoje.

„Aišku, nežinau, kad darosi jų galvose. Šį kalinį vis tiek turėsime apsiklausti, nes pradėtas ikiteisminis tyrimas, tada gal ir paaiškės motyvas. Tačiau nemanau, kad jie tikisi, jog kažkas, kas gauna tuos laiškus, tikrai perves pinigų. Čia yra kitos priežastys. Be to, ir pati nustebau, jog žmogus pasikuklino, paprašė tik 1500 eurų“, – kalbėjo R. Stasiulaitienė.

Liepos 1-ają vokas su Alytaus pataisos namų antspaudu pasiekė Šiaulių apygardos teismą. Laiškas buvo adresuotas ne konkretiems teisėjams, o visam teismui. Voke rasti du ranka rašyti laiškai,kuriuos rašė skirtingi asmenys, nes skyrėsi raštas.

Po tekstu pasirašė du nuteistieji, kurių vienam – 27, o kitam – 23 metai. Vyresnysis savo laiške reikalavo sumokėti 50 tūkst. eurų, jaunesnysis – 3 tūkst. eurų.

Kaliniai grasino, kad jei pinigai nebus sumokėti, jie pasirūpins, kad Šiaulių apygardos teismas būtų užminuotas, jame būtų pripilta gyvsidabrio. Šiaulių policija dėl turto prievartavimo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Klaipėdos apygardos teisme šiuo metu nagrinėjama byla, kurioje devyni nuteistieji kaltinami turto prievartavimu, žmogaus terorizavimu, grasinimu susidoroti, pareigūnų įžeidinėjimu.

Šių kalinių grasinimai buvo nukreipti į Šiaulių regiono teisėjus, prokurorus, antstolius, žurnalistus ir net tuometę Pakruojo rajono merę.

Baudžiamojoje byloje nagrinėjami nusikaltimai, įvykdyti nuo 2014 metų.

Joniškio teisėjas iš Alytaus pataisos namų gavo voką, kuriame buvo dviejų kalinių laiškai. Juose grasinta nužudyti teisėją ir jo šeimos narius. Iš šių ir kitų asmenų buvo reikalaujama įvairių pinigų sumų – nuo kelių tūkstančių litų iki 100 tūkst. eurų. Nurodytos bankų sąskaitos, į kurias liepiama pervesti pinigus.

Laiške Telšių teisėjai grasinta paleisti žarnas ir pakabinti ant Kalėdų eglutės. „Esi vaikščiojantis lavonas, niekur nepasislėpsi, esi sekamas, tavęs laukia žiauri mirtis: bus nukarpyti pirštai, ant jų pilama druska, tau nupjauta galva, o žmonai – siera nudegintas veidas“, – tokį laišką gavo vienas Akmenės teisėjas.

Kai kurie kaltinamieji tikino, kad ne jie rašė tuos baisius laiškus, tačiau tokią gynybos versiją paneigė atlikta rašysenos ekspertizė.

Dauguma šios bylos kaltinamųjų jau teisti už tokius nusikaltimus – turto prievartavimą ar grasinimą susidoroti. Visi jie – „rašytojai“.