Taip antradienį nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismas – teisėja Aldona Tumelionytė paskelbė, kad 34 metų Denisas Chernyakas iš vakarų Kazachstane esančio uostamiesčio Aktau Lietuvoje kalės 4 metus. Bausmę jis privalės atlikti atvirojoje kolonijoje.

Kadangi užsienietis už grotų jau yra praleidęs beveik metus, jam dar liko kalėti 3 metus.

Į Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą D. Chernyakas pakliuvo dėl to, kad antrąjį šv. Velykų rytą vilkiku partrenkė ir sutraiškė geriausia savo bičiulį, į Lietuvą atvykusį taip pat iš Kazachstano – Sergejų Taraną. Be tėvo liko du nepilnamečiai vaikai.

Bylos duomenimis nustatyta, kad praėjusių metų balandžio 21-osios rytą, apie 9.55 val., D. Chernyako vairuojamas vilkikas „Mercedes Benz“ su puspriekabe Vilniuje, Eišiškių pl. 127, bendrovės RRF teritorijoje, važiuodamas link išvažiavimo nepaliko tarpo iš šono ir neapvažiavo stovinčio lengvojo automobilio „VW Sharan“, jį apgadindamas, o paskui partrenkė pėsčiąjį S. Taraną. Po to vairuotojas trenkėsi į uždarytus vartus ir pro juos išvažiavęs pasišalino.

S. Taranas nuo patirtų sužalojimų žuvo iš karto.

Savo geriausią draugą pražudęs D. Chernyakas teisme nelabai ką galėjo pasakyti apie tą tragiškai pasibaigusį rytą – jis sakė, kad S. Taranas jam padėjo įsidarbinti krovinių pervežimo bendrovėje, jie kartu su vilkikais apie dvi savaites buvo kelyje.

„Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje prastovėjome dvi paras, o paskui atvažiavome į Lietuvą – turėjome važiuoti į Italiją, bet kadangi Lenkijoje buvo uždaryti keliai, likome Vilniuje“, – sakė jis.

Vyras prisiminė, kad su bičiuliu vilkike išgėrė litrą degtinės. „Daugiau nieko neprisimenu, gal dėl nuovargio, juk tiek laiko buvome kelyje, – atsigavau tik tuomet, kai prie manęs buvo policininkai, jie nuvedė man parodyti nebegyvą Sergejų“, – sakė D. Chernyakas.

Kazachstano pilietis teigė tik iš kalbų žinantis, jog prie vilkiko vairo sėdėjo būtent jis.

„Jis buvo geriausias mano draugas, draugavome šeimomis – išėjęs į laisvę padarysiu viską, kad jo vaikams nieko netrūktų, esu pasiruošęs juos išlaikyti“, – teisme kalbėjo D. Chernyakas.

Žuvusiojo S. Tarano sutuoktinė jam pareiškė daugiau kaip 150 tūkst. eurų ieškinį dėl žalos atlyginimo – esą jos vyras tokią sumą būtų uždirbęs per 15 metų. Kaltinamasis sutinka, kad turi atlyginti žalą, tačiau suma, kurios prašo našlė, esą yra per didelė.

Ieškinio pagrįstumo teismas nenagrinėjo – nukentėjusiajai, kuri net neavyko į teismą, teisėja nurodė kreiptis civilinio proceso tvarka.

Eismo įvykį vienintelis matė bendrovės RRF darbininkas Alfonsas Jančauskas. Teisme jis prisiminė, kad D. Chernyako automobilis skriejo dideliu greičiu – pamatęs, kaip vilkikas apgadino „VW Sharan“, į kelią išbėgo S. Taranas ir bandė jį stabdyti, tačiau jis ne tik nesustojo, bet, rodos, dar labiau padidino greitį.

„Tas vyras buvo parblokštas, jį pervažiavęs vilkikas išvažiavo pro vartus, bet sugrįžo po keliolikos minučių, kai jau buvo atvykusi greitoji pagalba ir policija – ji sakė, kad nieko nežino apie eismo įvykį, jis ką tik iš miesto atvažiavo“, – sakė tragiško įvykio liudytojas.

Kaltinamojo kraujyje pareigūnai rado 2,19, o žuvusiojo – 1,85 prom. alkoholio.