„Kieta duona kenkia dantims ir yra blogiau virškinama, o ilgai nevalgant šilto maisto gali išsivystyti skrandžio opa ar vėžys“, – pareiškė už seksualinius nusikaltimus nuteistas ir pavojingu recidyvistu pripažintas A. Stašauskas, kuris pirmuosius 15 metų bausmę turi atlikti kalėjime.

Penkis kartus teisto A. Stašausko ieškinį Lietuvos valstybei, atstovaujamai Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo (TIK), antradienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Ginkluotų konvojaus pareigūnų iš kalėjimo atvežtas A. Stašauskas neslėpė geros nuotaikos – teismai dabar yra vienintelė vieta, į kurią ilgam už grotų pakliuvęs seksualinis maniakas gali bent trumpam ištrūkti.

Į teismą kostiumu pasipuošęs A. Stašauskas nusprendė gintis savarankiškai, be advokato – valstybei ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo pareiškęs nuteistasis neslėpė, jog pirmiausia kovoja dėl savo gerovės, tačiau esą nepamiršta ir kitų kalinių.

„Kovoju ir už teisingumą, ir tvarką kalėjime darau, bet dabar ieškinį pareiškiau dėl savęs“, – teismo salėje pareiškė A. Stašauskas.

Kovotoju už teisybę pasiskelbęs kalinys jau spėjo „ant blakstienų“ pastatyti ne tik Lukiškių TIK administraciją, bet ir Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT). Būtent po A. Stašausko skundo šios tarnybos darbuotojai susidomėjo nuteistiesiems tiekiamu maistu.

VMVT darbuotojai nustatė keletą smulkių pažeidimų Lukiškių TIK, todėl seksualinis maniakas nusprendė, kad tai yra pretekstas reikalauti atlyginti neturtinę žalą iš Lietuvos valstybės. Pedofilo ieškinys įspūdingas – 50 tūkst. litų.

Teigia, kad ryte gauta duona iki vakarienės sudžiūdavo

Kaip teisme aiškino A. Stašauskas, pagal įstatymus nuteistiesiems duona turi būti duodama tris kartus per dieną, tačiau kalėjimo darbuotojai ją duodavo tik kartą – ryte, nuo 6 iki 7 val.

„Iki vakarienės duona sudžiūdavo – pas mus nėra duoninių, – teisme kalbėjo A. Stašauskas. – Kieta duona kenkia dantims, ji yra blogiau virškinama, nuo sudžiūvusios duonos man pūsdavo vidurius... Tos duonos reikia paragauti, – manau, ji netinkamai išlaikyta prieš kepant. Nors duoną laikydavau polietileniniuose maišeliuose, tačiau ji pasidarydavo kaip plastelinas“.

A. Stašauskas sakė, kad gyvendamas laisvėje jis duoną laikydavo duoninėje, o kalėjime esą jis net negalįs įsigyti popierinių maišelių kepiniams laikyti. Pasak kalinio, duoną tik kartą per dieną jis gaudavo nuo 2007–ųjų rugpjūčio iki šių metų balandžio, kai kalėjime apsilankę VMVT specialistai konstatavo, jog nuteistiesiems duonos gaminiai turi būti patiekiami tris kartus per dieną.

„Šioje situacijoje yra tik vienas sprendimas: jeigu duona neskani, nereikia eiti jos valgyti“, – pedofilui replikavo bylą nagrinėjanti teisėja Violeta Balčytienė.

„Galėjau duonos atnešti į teismą arba gal reikėtų ją išreikalauti iš kalėjimo, tada įsitikintumėte, kokio ji skonio“, – sakė A. Stašauskas.

„Tikiuosi, duonos tikrai neragausime teisme, nes tai prieštarautų įrodymų patikimumui“, – garsiausio Vilniaus pedofilo pasiūlymu stebėjosi Lukiškių TIK juriskonsultė Miglė Einorytė.

Piktinosi, kad žuvį ir dešreles gauna jau atšalusias

Savo skunde teismui seksualinis maniakas taip pat pareiškė, kad jis, kaip ir kiti kaliniai, kalėjime negauna šilto maisto – esą kol sriuba ir antrieji patiekalai atvežami iki kameros, jie spėja atšalti.

„Vasarą maistas nespėja atšalti, bet žiemą jis labai greitai atšąla – maistas yra įpilamas į aliuminius bidonus, o ne termosus, todėl kol mums jis yra patiekiamas, praeina mažiausiai valanda, – teisme dėstė A. Stašauskas. – Ir sriuba, ir antrieji patiekalai – kepta žuvis, dešrelės, kotletai, arba kitaip tariant – maltiniai, – yra paduodami šalti. Be to, jie patiekiami pažeidžiant higienos normas – maistas yra gaminas ryte, o pagal higienos normas turi būti pagamintas likus ne daugiau kaip pusei valandos iki patiekimo“.

Be to, kaip aiškino A. Stašauskas, virtuvės darbuotojai į sriubą deda margariną, kuris sušąla: „Tada jauti, kaip gerklėje viskas stoja. Šaltas maistas yra nevisavertis. Specialistai nustatė, kad mes turime gauti šiltą maistą, o jo ilgai nevalgant gali išsivystyti skrandžio opa ar vėžys“.

Maitinimu besipiktinantis pedofilas taip pat pareiškė, jog maistas Lukiškėse yra neskanus ir dėl to jis sieks, kad kalinių maitinimo sąlygas patikrintų nepriklausomi ekspertai.

„Gaunu pagalbą iš laisvės, tai gal todėl dar esu sveikas, – sakė nuteistasis. – Palyginus su laisve, kaip anksčiau gyvenau, netekau 15 kg svorio. Nemanau, kad tai atsitiko dėl pergyvenimų ar streso, – tai tik dėl blogo maisto“.

Reikalauja šaldytuvo ir leidimo dažniau apsipirkti

Per kelerius metus daugiau kaip 20 kamerų pakeitęs A.Stašauskas Lukiškių TIK administracijai priekaištavo ir dėl to, kad tik kartą per savaitę yra vedamas apsipirkti į kalėjime esančią parduotuvę. Dėl to, pasak pavojingo recidyvisto, jis kameroje neturi sąlygų laikyti greitai gendančio maisto.

„Dešreles bandžiau laikyti ant palangės, bet jau po 2-3 dienų jos apsidengia pelėsiu“, – teigė pedofilas, pareiškęs, kad kalėjimo vadovybė privalo jam parūpinti šaldytuvą.

„Administracijos vadovai yra patys sotūs, pavalgę ir nesupranta tokių dalykų“, – teisėjai V. Balčytienei guodėsi A. Stašauskas, pažymėjęs, kad esą kalėjimo darbuotojai piktnaudžiauja savo teisėmis ir „spjauna į nuteistųjų sveikatą“.

Į kalėjimą pirmą kartą būdamas 18 metų pakliuvęs nuteistasis sakė, kad anksčiau jis net nevalgydavo valstybės skiriamo maisto.

„Tada neturėjau finansinių problemų, už grotų dirbdavau ir užsidirbdavau, – sakė jis. – Ir dabar man padeda, pinigų turiu, dėl to galiu nueiti į parduotuvę, bet norėčiau ne kartą per savaitę, o dažniau“.

Teisėjos paklaustas, kodėl iš valstybės siekia prisiteisti 50 tūkst. Lt, A. Stašauskas neturtinės žalos negalėjo pagrįsti.

„Galime palaukti, kol numirsiu, bet kas tada pareikš ieškinį – kam reikia laukti tragiško rezultato? – klausė kalinys. – Nėra prietaisų, kurie įrodytų pergyvenimus ir stresus, o kadangi pagal Civilinį kodeksą žalos dydį nustato teismas, prašau tenkinti mano skundą“.

Jeigu kažkas blogai su dantimis ar skrandžiu, reikia kreiptis į gydytojus

Lukiškių TIK jursikonsultė M. Einorytė stebėjosi A. Stašausko pareikštu ieškiniu ir teisme aiškino, kad jis nepagrįstas, todėl neturėtų būti patenkintas. Pasak jos, kalėjimo administracija yra įpareigota nuteistuosius ne rečiau kaip kartą per savaitę nuvesti į parduotuvę, tai ir yra daroma.

„Dėl mažo finansavimo nėra galimybių įsigyti termosų, todėl nuteistiesiems maistas patiekiamas iš bidonų, – sakė M. Einorytė. – Kol kas šis klausimas nėra svarstomas kaip prioritetinis, kalėjime yra didesnių problemų – pavyzdžiui, kaip suremontuoti kameras ir pan.“.

Pasak jos, VMVT nustatė, kad kaliniams patiekiamas tinkamos temperatūros šiltas maistas. „Na, jis nebūna labai karštas, bet tikrai patiekiamas ne po valandos ir tikrai ne šaltas“, – sakė įkalinimo įstaigos teisininkė.

Ji neslėpė, kad buvo nustebinta A. Stašausko pretenzijomis dėl esą sudžiūvusios duonos.

„Mes visi parduotuvėje perkame duoną plastmasiniuose maišeliuose ir per porą dienų ji tikrai nesudžiūna“, – M. Einorytė pažymėjo, kad jeigu nuteistajam „kažkas blogai su dantimis ar su skrandžiu“, jis turėtų kreiptis į gydytojus.

Kad A. Stašausko ieškinys Lietuvos valstybei yra nepagrįstas, įsitikinęs ir trečiuoju asmeniu byloje įtraukto Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos vyresnysis inspektorius Dainius Jasas.

„Kalėjimų departamentas gavo iš Lukiškių kalėjimo prašymą nupirkti termosą, bet dėl lėšų stygiaus jis kol kas nėra patenkintas“, – sakė jis.

Pasak D. Jaso, Lukiškių TIK bausmę atliekantiems nuteistiesiems patiekiamas šiltas maistas – nustatyta, kad jis į bidonus įpilamas įkaitintas iki 82-85 laipsnių temperatūros, o patiekiant atšala vos 10 laipsnių.

Ar A. Stašauskui bus priteistas neturtinės žalos atlyginimas, Vilniaus apygardos administracinis teismas žada paskelbti lapkričio 26-ąją.

Pareiškė, kad su juo susidorota labiau nei su D. Kedžiu

DELFI primena, kad Žirmūnuose gyvenusį A. Stašauską teismas yra pripažinęs kaltu dėl 33 sunkių nusikaltimų bei paskelbęs pavojingu recidyvistu. Be to, teismas iškrypėliui nurodė aukoms sumokėti 2 mln. 150 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą.

„Šį kartą nė už nieką esu nuteistas“, – taip jam paskelbtą nuosprendį antradienį apibūdino A. Stašauskas, tikinęs, kad su juo esą buvo susidorota labiau nei su dviejų žmonių nužudymu įtariamu kauniečiu Drąsiumi Kedžiu.

Už seksualinius nusikaltimus A. Stašauskui grėsė iki 15 metų nelaisvės, tačiau teismas pridėjo anksčiau neatliktą bausmę. 2000-aisiais vilnietis už mažametės išžaginimą buvo nuteistas 11 metų ir 6 mėnesių bausme, tačiau prievartautojas į laisvę buvo paleistas neatsėdėjęs nė ketverių metų.

A.Stašauskas ikiteisminio tyrimo metu pripažino savo kaltę, tačiau teisme persigalvojo ir ėmė neigti prievartavęs merginas. Savo aukas jis taip pat filmuodavo, todėl bylos nagrinėjimo metu pareiškė, jog įrašai esą yra suklastoti. Tiesa, savo teiginių kaltinamasis negalėjo pagrįsti.

Nuo A.Stašausko 2004-ųjų lapkritį-2007-ųjų rugpjūtį nukentėjo 5 mažametės, 4 nepilnametės ir 2 suaugusios moterys. Visais atvejais pedofilas aukoms grasindavo pistoletu, įsitempdavo jas į savo automobilį „Nissan Primera”, nusiveždavo į nuošalią vietą ir seksualiai išnaudodavo.

Vadybininku dirbęs A. Stašauskas darbo reikalais nuolat važinėdavo po Vilnių ir jo apylinkes. Teismui perduotoje byloje kaltinimai, kuriuos pedofilas vykdė sostinėje, Vilniaus ir Trakų rajonuose. Aukas vyriškis išsirinkdavo tykodamas prie mokyklų ir parkų.

Dažniausiai jis mergaites ir moteris nusižiūrėdavo Karoliniškėse, Žirmūnuose, Justiniškėse, Šeškinėje greta troleibusų žiedo, Subačiaus gatvėje, Pavilnyje, Savanorių prospekto gale.

Neatmetama, kad A. Stašauskas siautėjo ir kituose rajonuose, o nuo jo nukentėjo daugiau mergaičių ir moterų. Kaltinamajame akte surinkta įrodymų, kad vyras grasindamas ginklu ne tik žagindavo, prievartaudavo, bet ir mobiliuoju telefonu filmuodavo ar fotografuodavo savo aukas.

Kai kurios nukentėjusiosios liudijo, jog A. Stašauskas pasitenkindavo tik jas fotografavęs, o ne fiziškai smurtavęs.

Šiuo metu Vilniaus miesto antrajame apylinkės teisme yra nagrinėjama dar viena A. Stašausko baudžiamoji byla – prokurorai jį kaltina dėl pornografinių vaizdų su vaikais laikymo.