Perspektyviu Lietuvos futbolininku laikomo S. Babiliaus bylos ėmėsi išplėstinė teisėjų kolegija, nes kilusių teisės klausimų išsprendimas yra reikšmingas vienodai teismų praktikai dėl teisės normų aiškinimo ir taikymo formuoti. Byloje priimtu verdiktu turės ateityje remtis bylas dėl narkotikų įgijimo ir laikymo nagrinėjantys teismai.

S. Babiliaus ir jam narkotikus pardavusio Tauragės rajono Mažonų kaimo gyventojo Jono Štrapėlos bylos LAT nusprendė imtis gavęs Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro skundą dėl Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio. Juo vyrai buvo išteisinti dėl neteisėto nedidelio kiekio narkotinių medžiagų įgijimo neturint tikslo jas platinti.

Klaipėdos teisėjai panaikino futbolininkui ir jo bičiuliui paskelbtą apkaltinamąjį Tauragės rajono apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo S. Babiliui buvo skirta 22 MGL (2 860 litų) dydžio bauda.

Apygardos teismas mano, kad du kartus narkotikų nusipirkęs S. Babilius turėtų būti nubaustas administracine tvarka – esą sveikatos apsaugos ministras dar 2003-aisiais priėmė įsakymą, kuriame nurodyta, jog kanapių (ir jų dalių) nedidelis kiekis yra ne daugiau kaip 5 g. Kadangi S. Babilius iš savo draugo J. Štrapėlos du kartus pirko kanapių po 0,5 g, teismo nuomone, įstatymai už tai numato ne baudžiamąją, o administracinę atsakomybę.

Su tokia teismo išvada kategoriškai nesutinka prokuratūra. Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Tomas Meškauskas teisme sakė, kad S. Babilius narkotikus pirko ne vieną kartą, todėl už tai kyla baudžiamoji atsakomybė, neatsižvelgiant į įgytą kiekį.

„0,5 g nėra jau toks mažas kiekis“, – patikino jis, pažymėjęs, kad vien tas faktas, jog S. Babilius „žolę“ pirko du kartus per vieną parą, leidžia daryti prielaidą, jog jis yra nuolatinis pirkėjas.

Ar futbolininkas pagrįstai buvo išteisintas dėl narkotikų įgijimo, LAT žada paskelbti kovo 13-ąją. Jeigu išplėstinė teisėjų kolegija paskelbs, kad S. Babilius turėtų būti traukiamas administracine tvarka, šios nuobaudos jam pavyks išvengti – jau seniai suėjęs senaties terminas.

Bylos duomenimis, S. Babilius prisipažino du kartus iš pažįstamo pirkęs kanapes. Jis pasakojo, kad kartą paskambino savo draugui ir paklausė, ar įmanoma įsigyti „žolės“. Bičiulis jam liepė nuvažiuoti į Mažonų kaimą pas J. Štrapėlą, kuris ką tik jos buvo nusipirkęs. S. Babilius į kaimą vyko du kartus per parą – už kanapes mokėjo po 20 Lt.

„Šią narkotinę medžiagą suvartojau aš pats, tačiau jokio poveikio nepajutau ir nesu tikras, ar vartojau būtent narkotinę medžiagą“, – teisme aiškino Tauragės futbolininkas.

Dėl narkotikų įgijimo S. Babilius taip pat buvo teistas 2009-ųjų gegužę, šiuo metu Tauragės rajono apylinkės teisme yra nagrinėjama dar viena baudžiamoji byla.

Policijos tyrėjai S. Babiliaus automobilyje rado beveik 0,5 gramo kanapių ir įrankį, skirtą narkotinėms medžiagoms smulkinti, tačiau futbolininkas aiškina, kad automobilis, kuriuo važinėjo jo draugai, buvo nerakinamas, todėl jis esą nežino, kas salone pribarstė kanapių.