Lydi skolų ir aferų tvaikas

Savimi pasitikintis verslininkas, solidus automobilių prekeivis, kurio ryšiai driekiasi nuo Europos, Jungtinių Arabų Emyratų į Kiniją bei Ameriką. Tokį įvaizdį ilgai kūrė Vievio gyventojas Rimantas Zemenauskas. Verslininku vis dar prisistatantis vyras džiaugtis beveik neturi kuo – jo turtas dėl paimtų ir negrąžintų šimtatūkstantinių skolų keliskart areštuotas antstolių, o namas, kuriame gyvena, priklauso bankui.

R. Zemenauską gali guosti neseniai vykusios jo įdukros Kamilės Doveikaitės vestuvės. Ji šeimą sukūrė su kalėti iki gyvos galvos nuteisto Kauno šešėlinio pasaulio vadeiva vadinto Henriko Daktaro sūnumi Enriku.

„Savaitraštis Kaunui“ neseniai rašė apie E. Daktaro uošvį lydintį skolų ir aferų tvaiką. Iš įvairių žmonių pasiskolintas įspūdingas pinigų sumas, jos iki šiol nėra grąžintos, parduoti paimtą kauniečio Ričardo Mežinio prabangų visureigį, už kurį jau 4 metus nesiteikiama sumokėti. Dėl Lietuvoje galiojančių įstatymų ir teisėsaugos šis veikėjas jaučiasi nebaudžiamas. Pinigų pasiskolinimas ir negrąžinimas traktuojamas kaip civiliniai santykiai, o dirbti pernelyg netrokštantys prokurorai vis atsisako R. Zemenausko atžvilgiu pradėti tyrimą dėl sukčiavimo.

Po šio straipsnio sulaukta ir daugiau duomenų apie kitus nuo R. Zemenausko nukentėjusius žmones. Panašu, kad šįkart E. Daktaro uošviu tapusiam veikėjui pakvipo rimtais nemalonumais, galinčiais baigtis priverstiniu poilsiu ir gyvenimo apmąstymu įkalinimo įstaigoje.

Kelios advokatų kontoros vienijasi, siekia, kad visi faktai apie R. Zemenausko paimtas ir negrąžintas skolas, be pinigų likusius, apgautus žmones būtų sujungti į vieną tyrimą. Kitaip tariant – advokatai siekia atlikti tai, ką privalo padaryti prokurorai: surinkti duomenis, leisiančius teismui atsakyti į klausimą, ar šis veikėjas iš tiesų skolinosi pinigus, neturėdamas nei galimybių, nei noro juos grąžinti. Tai vadinama sukčiavimu dideliu mastu.

Galimo sukčiavimo tirti nenorėjo

200 tūkst. Lt. Tiek 2008 m. R. Zemenauskui paskolino ir iki šiol neatgauna Dorota ir Vitalijus Zakrevskiai. Jiems atstovaujanti advokatė Agata Aganauskienė tikina – susidurta su įžūliai besielgiančiu veikėju, įsitikinusiu, kad pavyks išvengti atsakomybės už nežinia kur pradangintus svetimus pinigus.

„Mano klientai suvokia, kad paskolintų pinigų atgauti nebepavyks. Principo reikalas pasiekti, kad šis žmogus sulauktų tinkamos bausmės. Mes, nukentėjusiems nuo R. Zemenausko žmonėms atstovaujantys advokatai, vienijame pajėgas ir sieksime, kad jis stotų prieš teismą dėl sukčiavimo stambiu mastu“, − sakė advokatė A. Aganauskienė.

D. ir V. Zakrevskių istorija identiška toms, apie kurias jau rašėme. Patikėję solidaus verslininko įvaizdį kūrusiu R. Zemenausku sutuoktiniai jam paskolino 200 tūkst. Lt. Pinigai buvo pervesti į jo vardu atidarytą banko sąskaitą. Kurį laiką mokėjęs palūkanas R. Zemenauskas liovėsi tai daryti, negrąžino paskolintų pinigų. Sutuoktiniams neliko kitos išeities, tik kreiptis į teismą. Nors skola buvo priteista, jie liko šokiruoti – paaiškėjo, kad klestinčiu prabangių automobilių prekeiviu dėjęsis R. Zemenauskas savo vardu neturi jokio turto.

Santaupas praradę sutuoktiniai kreipėsi į policiją, prašė iškelti bylą dėl sukčiavimo stambiu mastu. Tyrimas buvo pradėtas, bet netrukus nutrauktas. Pareigūnai konstatavo, kad nepadaryta nusikalstamos veikos. Kitaip tariant, pinigus praradusiems žmonėms buvo pasiūlyta toliau bylinėtis su jokio turto neturinčiu veikėju, tikintis, kad šis kada nors teiksis skolą grąžinti.

Pinigai dingo Jungtiniuose Arabų Emyratuose

Advokatė A. Aganauskienė uoliai siekė, kad dėl sukčiavimo pradėtas ikiteisminis tyrimas būtų atnaujintas. Galiausiai jai pavyko tai pasiekti. Šių metų rugpjūčio 22 d. Vilniaus apylinkės teismas nurodė tyrimą atnaujinti ir išsiaiškinti, kur iš tiesų dingo R. Zemenausko pasiskolinti pinigai.

Policijos pareigūnams E. Daktaro uošvis tikino, kad skolos negrąžina dėl nesėkmingai susiklosčiusių verslo aplinkybių. Jis teigė pinigus pervedęs į Jungtiniuose Arabų Emyratuose veikusios įmonės „Rimantas International Used Cars LLC“ sąskaitą, už juos buvo nupirkti ir į Lietuvą atgabenti automobiliai.

Deja, tyrimas parodė, kad tai nėra tiesa. Bylos duomenimis, sulaukęs pervedimo į savo sąskaitą R. Zemenauskas juos tą pačią dieną konvertavo į JAV dolerius ir pervedė į netrukus bankrutavusios bendrovės „Rimasta“ sąskaitą. Nustatyta, kad kitą dieną pasiskolintos lėšos nukeliavo kitai bendrovei – „Apex Star International General Trading LLC“.

Atnaujinęs tyrimą dėl sukčiavimo teismas policijos tyrėjams nurodė detaliai išsiaiškinti, ar šių bendrovių sandoris nebuvo apsimestinis, o pinigų R. Zemenauskas saugiai nepaslėpė Lietuvos teisėsaugai sunkiai pasiekiamų Jungtinių Arabų Emyratų bendrovės sąskaitoje. Dabar ruošiamas oficialus kreipimasis į šios valstybės pareigūnus prašant suteikti teisinę pagalbą.

Advokatai kyla į kovą

„Darysiu viską, kad ši istorija būtų visiškai išnagrinėta ir sulauktų deramo teisinio įvertinimo. Tai savotiškas profesinis azartas, noras pasiekti, kad policija ir prokuratūra atliktų tyrimą išsamiai“, − sakė santaupas praradusiems sutuoktiniams atstovaujanti advokatė A. Aganauskienė.

E. Daktaro uošviu, jo gebėjimu skolintis solidžias pinigų sumas ir jų negrąžinti ypač domisi ir garsaus Kauno advokato Gintaro Černiausko vadovaujama teisininkų kontora, atstovaujanti visureigį „Dodge Ram“ R.Zemenausko dėka praradusiam kauniečiui R. Mežiniui.

„Renkame duomenis apie kitus epizodus, kai ikiteisminiai tyrimai dėl sukčiavimo R. Zemenausko atžvilgiu buvo nutraukti. Tikiu, kad juos sujungus ims aiškėti tikrieji šio žmogaus veiklos mastai“, − sakė advokatas G. Černiauskas.

Už sukčiavimą stambiu mastu Baudžiamajame kodekse numatyta laisvės atėmimo iki 8 metų bausmė.