Trečiadienį vėlai vakare pasienyje su Baltarusija, Vilniaus rajono Kaponiškių kaimo prieigose, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės kinologai ir jų vokiečių aviganė Kidi bei belgų aviganė Taiga dalyvavo eiliniuose mokymuose. Tarp tokių mokymų užduočių yra geriau supažindinti užkardose tarnaujančius kinologus ir jų keturkojus su pasienio vietovėmis, jų reljefu. Be to, taip šunys pratinami prie realių darbo sąlygų įvairiu paros metu, praneša VSAT.

Tačiau mokymus teko nutraukti, kai VSAT kinologai pastebėjo du miško takeliu einančius ir ryšulius benešančius asmenis. Jiems buvo duota komanda sustoti, tačiau pasieniečių nurodymui abu vyrai nepakluso. Jie metė nešulius ir puolė bėgti mišku.

Po kinologo įspėjimo, į kurį bėgliai irgi nereagavo, vokiečių aviganė Kidi gavo komandą vytis. Šuniui tai padaryti nebuvo sudėtinga. Netrukus sprukęs 32-ejų vilnietis, dar neatsitokėjęs nuo jį pasivijusios ir išgąsdinusios Kidi lojimo, jau buvo sulaikytas pasieniečių.

Sulaikant kitą bėglį buvo pasitelkta tolėliau nuo šios vietos su savo kinologu mokymuose dalyvavusi belgų aviganė Taiga. Pademonstravusi puikius pėdsekystės sugebėjimus Taiga pasieniečius nuvedė teisinga kryptimi. Netrukus VSAT pareigūnai tamsoje pasivijo ir sulaikė 40-metį vilnietį, einantį lauku netoli kelio Vilnius–Polockas.

Pasieniečiai suskaičiavo, kiek cigarečių nešė abu sprukę bėgliai, bei tuos rūkalus, kuriuos miške aptiko sukrautus netoli pirmojo kontrabandininko sulaikymo vietos. Iš viso VSAT pareigūnams į rankas pateko 7250 pakelių cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis. Tokio krovinio vertė Lietuvoje, įskaičiavus visus privalomus mokesčius, siekia 53 tūkst. litų.

Tuo ši istorija nesibaigė. Pagalbon iškviesti sulaikyme dalyvavusių kinologų kolegos toliau šukavo aplinkines vietoves. Apie vidurnaktį iš trečiadienio į ketvirtadienį jie miško tankmėje aptiko besislepiantį 20-metį vilnietį. Įtariama, kad jo užduotis kontrabandos gabenimo metu buvo stebėti apylinkes.

VSAT Vilniaus rinktinės pareigūnai dėl kontrabandos pradėjo ikiteisminį tyrimą. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Visus tris sulaikytus sostinės gyventojus pasieniečiai uždarė į areštinę. Pirminiais duomenimis, vieno jų ieškojo policija.

Tarnybinis VSAT šuo Taiga