Aplinkos ministerijos Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas DELFI teigė išsiaiškinęs, kad praėjusį ketvirtadienį Kluonalių kaime trūko po žeme esantis vamzdis, perduodantis išsiurbtą vandens ir naftos mišinį į separatorius. „Mišinys, kurį sudaro apie 30 proc. naftos, išsiliejo į požemį ir per drenažą pateko į šalia esančią žemumą“, - sakė G. Markauskas.

Dalį užteršto grunto „Geonafta“ dar ketvirtadienį išvežė į grunto valymo technologijų įmonę. Tačiau apie avariją, kaip privaloma, nepranešė aplinkosaugininkams.

Apie nuslėptą avariją Kretingos agentūros darbuotojai sužinojo tik trečiadienį. Visą dieną jie dirbo „Geonaftoje“ ir aiškinosi nelaimės priežastis.

„Kol kas negalime pasakyti, nei kokio dydžio plotas buvo užterštas, nei kokia žala buvo padaryta gamtai“, - teigė Aplinkos ministerijos atstovas.

Pasak G. Markausko, „Geonaftai“ gresia sankcijos ne tik už sukeltą avariją ir gamtai padarytą žalą, bet ir nuslėptą avariją.

„Geonaftos“ gamybos direktorius Kęstutis Ivanauskas pripažįsta, kad praėjusį ketvirtadienį į gruntą išsiliejo naftos produktai.

„Pratrūko vamzdis, šiek tiek gruntą užteršėme, šiandien dar sunku apskaičiuoti plotą, tačiau viską likvidavome ir užterštą gruntą jau išvežėme“, - sakė K. Ivanauskas.

Pasak jo, avariją bendrovės darbininkai pastebėjo iš karto, nes žymiai sumažėjo slėgimas, todėl gamtai padaryta žala nėra didelė. „Kaltas... Norėjau šiandien aplinkosaugininkams pranešti, bet jie pirmi sužinojo“, - paklaustas, kodėl apie avariją nepranešė aplinkosaugininkams, sakė „Geonaftos“ gamybos direktorius.

Jis teisinosi, kad artėjo šventinės dienos, be to, tokia avarija „Geonaftoje“ atsitiko pirmą kartą, esą todėl darbuotojai patyrė stresą.

„Žala nedidelė, nei tvenkiniai, nei upės neužteršti“, - tikino K. Ivanauskas.

Nuo 1990 metų „Geonafta“ vykdo naftos gavybą. Šiuo metu bendrovė yra vienintelė Lietuvos bendrovė, turinti mobilias gręžimo stakles ir savo jėgomis vykdanti gilųjį gręžimą naftos paieškoms ir žvalgybai.