Išvargino kelionės

S.Gaidjurgis ir jo parankiniai Povilas Skruibis, Aurimas Norvydas, Arūnas Kaveckas, Artūras Damkus, Valdemaras Macevičius ir Valentinas Kleinovas kaltinami 2000-aisiais padarytais nusikaltimais. Daugelis šių nusikaltimų prokurorų įvardyti kaip teroro aktai, sukėlę pavojų daugeliui žmonių.

Vakar antrą kartą į teismą iš Vilniaus kalėjimo atvežtas S.Gaidjurgis salėje rėkavo ne tik prieš prasidedant posėdžiui, bet ir jo metu.

Šiemet penkiasdešimt metų sulauksiantis klaipėdietis šaukė neišsimiegąs, esąs alkanas ir pavargęs po beveik keturias valandas trukusios kelionės. Iki gyvos galvos nuteistas S.Gaidjurgis negali būti laikomas areštinėje, nes yra ypatingai saugomas kalinys. S.Gaidjurgis kalinamas Vilniaus kalėjime, nors nuosprendis, kuriuo jam skirta nelaisvė iki gyvos galvos, dar neįsiteisėjo.

Reikalavo išvesti

S.Gaidjurgis pyko ant prokuroro Vitalijaus Gulenkovo, palaikančio kaltinimą byloje, ir ant teisėjo Daliaus Jocio, kuris nepatenkino jo prašymų.

„Veskit mane lauk! Aš čia nesėdėsiu ir neklausysiu, – rėkavo S.Gaidjurgis, perpindamas kas antrą žodį sunkiai tramdomu noru nusikeikti. – Teiskit mane be manęs. Vis tiek skųsiu nuosprendį, o Apeliaciniame teisme pats susipažinsiu su byla ir galėsiu gintis. Ką šitas advokatas gali? Ar jis man padarys bylos kopijas?“

Raginimų nusiraminti ir baigti šūkauti už grotų laikomas ir automatais ginkluotų konvojaus būrio karių saugomas S.Gaidjurgis neklausė. Teismo sprendimu S.Gaidjurgis iš teismo salės buvo pašalintas.

Dar neseniai laikęs tvirtame kumštyje visus uostamiesčio nusikaltėlius, gyvenęs prabangioje sodyboje prie upės S.Gaidjurgis teisme ginamas valstybės skirto advokato Vlado Vitkausko. Šis prieš teismo posėdį su ginamuoju persimetė tik pora frazių apie tai, ar sunki buvo kelionė, ir ar šis jaučiasi pavargęs. Vakar popiet S.Gaidjurgiui buvo leista susitikti su advokatu.

Suluošino ne tą

Iš septynių kaltinamųjų garsius advokatus pasisamdė tik A.Norvydas ir V.Kleinovas. A.Norvydas 2006 metų pabaigoje buvo nuteistas Ispanijos Karalystės Malagos teismo kalėti ketverius metus už nusikaltimą visuomenės sveikatai. V.Kleinovas prieš vienuolika metų teistas už plėšimą ir turto prievartavimą. Dabar jis nuosprendžio laukia suimtas.

Surakintas antrankiais į teismą atvežamas ir V.Macevičius. Šiuo metu jis atlieka bausmę už kitą nusikaltimą. Kiti kaltinamieji – laisvi. Gatvėje iš praeivių jie išsiskirtų nebent brangiais drabužiais ir soliariumuose įrudusia oda.

Byloje kaltinamuosius vienija dešimt nusikaltimų. Nukentėjusieji buvo mušami armatūros strypais, iš jų atimami automobiliai, brangūs daiktai, sprogdinti jų namai bei mašinos. Kartą nusikaltėliai suklydo ir užpuolė bei suluošino ne tą žmogų, kurį, pasak kaltinimo, buvo nurodęs S.Gaidjurgis.