Įtariama, kad visą šį turtą sukčiavimu įtariamos grupuotės nariai nusipirko interneto parduotuvėse, atsiskaitydami už prekes pasinaudoję vogtais įvairių užsienio valstybių mokėjimo kortelių duomenimis.

Apie šios grupuotės lyderiams priskiriamo 17-mečio M.V., vienos Kauno jaunimo mokyklos abituriento, įkliuvimo aplinkybes rašėme šeštadienį. Pasak L.Deveikio, pagrindinis šio nepilnamečio darbas buvo užsakyti prekes. Buvo prašoma jas atsiųsti ne tik 17-mečio adresu Kauno rajone, Akademijos gyvenvietėje, bet ir į bendrininkų išsinuomotus butus Kaune.

Kiek ši sukčių grupuotė turėjo narių, tikslinama. Kol kas įtarimai pateikti 6 asmenims. Grupuotės branduolį sudarė 17-18-mečiai įvairių Kauno ir pakaunės vidurinių mokyklų moksleiviai.

Apvogti įvairių šalių piliečiai

Nustatyta, kad sukčiai naudojosi ne tik pavogtais Vokietijos piliečių kreditinių kortelių duomenimis. Pasak L.Deveikio, tarp nukentėjusiųjų – ir kitų Europos valstybių bei Amerikos žemyno piliečiai.

Teigiama, kad sukčiai iš pakaunės demaskuoti per pusmetį. Dažniausiai šie ties pilnametystės riba balansuojantys nusikaltėliai užsisakydavo įvairius radijo bangomis valdomus žaislinius laivų bei lėktuvų modelius. Vėliau parduodavo šiuos nuo 1000 iki 2000 eurų kainavusius pirkinius už pusę kainos. Kai kurios prekės buvo užsakomos jau turint pirkėjus.

Viliamasi, kad pagrindiniai kovinių automatų ir pistoletų kopijų, šaudančių žirnio dydžio plastikiniais šratais, pirkėjai buvo dažasvydžiui giminingos sporto šakos entuziastai. Dėl stiprios jų smogiamosios galios šios sporto šakos varžybose privalu dėvėti šalmą, o ant veido - specialią kaukę.

Sukėlė šoką

Yra pagrindo įtarti, kad ši ginkluotė galėjo patekti ir į nusikaltėlių rankas. Nevengė ja pasipuikuoti ir gaujos lyderiams priskiriamas V. M.

Vieną tokią tikslią liūdnai pagarsėjusio automato UZI, naudojamo Izraelio specialiųjų tarnybų, kopiją šį pavasarį į Noreikiškių policijos nuovadą atnešė Lietuvos žemės ūkio universiteto studentas su draugais. Jį pamačius, iš nuostabos ištįso pareigūnų veidai. Policijos svečias teigė nuginklavęs šiuo automatu jo automobilį apšaudžiusius 20-metį ringaudiškį bei 17-metį jo bendrininką iš Akademijos. Pastarasis buvo V.M.

Pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad šie chuliganai ne tik apgadino automobilį, bet ir sukėlė nemažą šoką dviem prie Ringaudų pagrindinės mokyklos besišnekučiavusiems paaugliams. Pastarieji, pamatę pro automobilio, netikėtai sustojusio prie pat jų, langą iškištą automato vamzdį, puolė į kojas. Vienas plastikinis šratas sužalojo 16-mečiui lūpą.

Ikiteisminis tyrimas dėl šių viešosios tvarkos sutrikdymo atvejų dar nebaigtas. Jį atliekantiems Kauno rajono policijos tyrėjams V.M. tvirtino pasiskolinęs šį be specialaus leidimo parduodamą automatą iš draugo. Pastarasis tai patvirtino, savo ruožtu, teigdamas, kad parsivežė jį iš JAV.