Medikai net privažiuoti negali, nes greitosios medicinos pagalbos automobiliai per aukšti įvažiuoti į stovėjimo aikštelę, iš kurios - beveik visi įėjimai į “Akropolį”. Kol medikai šitaip klaidžioja, čiuoždami susižeidę žmonės jų laukia tiesiog ant ledo vidury arenos.

Greitajai privažiuoti neįmanoma

Per dvi “Akropolio” darbo dienas Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties medikai į “Akropolį” buvo kviesti šešis kartus. Jau šeši žmonės yra susižeidę ledo arenoje. Jie griūva, susiduria su kitais čiuožėjais ir susižaloja.

“Ledo arena yra trečiame aukšte. Mūsų automobiliai su reikalinga įranga negali privažiuoti prie įėjimo į trečiąjį “Akropolio” aukštą, nors garažas yra daugiaaukštis. Priežastis paprasta: per žemos garažo įvažos. Pirmąkart važiavusio specializuoto automobilio stogas jau nukentėjo - buvo nubrozdintas ir sulankstytas. Dabar į prekybos centrą galime siųsti tik senus “Hyundai” automobilius, kuriuos, kaip nebenaudojamus, laikome rezerve”, - pasakoja Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Irena Dabulskienė.

Ji guodėsi, kad medikų brigadoms sunku buvo rasti ledo areną, nes nėra jokių nuorodų, medikų niekas nepasitiko.

Negana to, pasakojo I.Dabulskienė, užvakar nuvykus į ledo areną nukentėjęs 19 metų vaikinas medikų laukė tiesiog arenos viduryje gulėdamas ant ledo. Niekas nesugebėjo jo pernešti į saugią šiltą vietą. Greitosios medicinos pagalbos stoties medikai turėjo slidinėdami pasiekti nukentėjusįjį. Jam buvo įtartas kojos lūžis. “Neįsivaizduoju, kaip toks didelis prekybos centras neturi nė vieno budinčio mediko”, - stebėjosi Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja.

Medikai teigia, kad prie įstaigų ar parduotuvių atsitikus nelaimei juos dažniausiai pasitinka apsaugos darbuotojai, kurie medikus ir palydi į įvykio vietą.

Turėtų būti savaime suprantama pareiga

Nesudarius sąlygų specialiosioms tarnyboms patekti į didelius prekybos centrus ir masinio susibūrimo vietas, gali įvykti didelės nelaimės, tačiau valdininkai teigia, kad jokių sankcijų prieš verslininkus įstatymai nenumato, tai tik pačių prekybos centrų vidaus reikalas.

“Kai kuriose užsienio šalyse prekybos centruose dirba medikai, kurie nelaimės atveju padeda žmonėms, bet “Akropoliui” jie nereikalingi, nes nuo Šančių poliklinikos, kurioje yra Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties padalinys, vos 3-4 minutės kelio. Tačiau prekybos centro administracija turėtų užtikrinti būdus, kaip greitai patekti į pastatą, ir suteikti apie tai informaciją bei palydėti pagalbą teikiančiuosius iki vietos. Norint išvengti tokių nesusipratimų, medikams derėtų surengti ekskursiją ir aprodyti jiems prekybos centrą, nes 80 tūkstančių kvadratinių metrų plote galima lengvai pasiklysti. Įpareigoti tai daryti negalime, bet šios privačios teritorijos savininkams tai turėtų būti pareiga”, - sakė Kauno savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjos pavaduotojas Algimantas Kažemėkaitis.

Pažadėjo pasitikti

Aušros gatvėje esančioje Ledo arenoje, be instruktorių, dirba ir medikai. Jie stebi čiuožyklos lankytojus ir esant reikalui suteikia medicinos pagalbą.

“Jei kas susižaloja, medicinos pagalba suteikiama vietoje: sutvarstomos žaizdos, suleidžiami vaistai. Įvykus didesnei traumai, pavyzdžiui, čiuožėjui susilaužius ranką ar koją, medikas uždeda įtvarą ir tuomet kviečia greitąją medicinos pagalbą”, - pasakojo Kauno ledo arenos direktoriaus pavaduotoja Jūratė Platakienė.

“Akropolio” atstovai pažadėjo, kad jie iš klaidų mokysis ir jų nebekartos.

“Greitosios medicinos pagalbos automobiliui bus rezervuota vieta pirmajame aukšte prie pirmojo C įėjimo.

Apsaugos darbuotojai medikus pasitiks prie įėjimo, juos palydės iki įvykio vietos ir jei reikės pagalbos, ją suteiks”, - sakė “Akropolio” atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Paliulionienė.

Į medikų kritiką, kad ledo arenoje nėra mokančiųjų suteikti pirmąją medicinos pagalbą, prekybos centro atstovai tvirtina, kad visi ledo arenos darbuotojai yra baigę pirmosios pagalbos kursus, tokius kursus ateityje turės pabaigti ir apsaugos darbuotojai.

Tačiau kodėl čiuožyklos klientai buvo priversti gulėti ant ledo, kol atvyko medikai?