„Į tuščius laukelius mes patartumėme dėti brūkšnelius, kad nekiltų įtarimų, kad kažkas tuos laukelius kaip nors užpildytų“, - DELFI konferencijoje „Ką reikėtų žinoti rinkėjams, eisiantiems balsuoti Savivaldybių tarybų rinkimuose“ aiškino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Tai VRK pirmininkas patarė paaiškinęs, kad reitinguoti neprivaloma, arba galima reitinguoti ir mažesnį skaičių kandidatų negu penkis. Jeigu kandidatų sąraše yra mažiau ne penki kandidatai, tada pildomų laukelių skaičius mažėja. Save išsikėlęs kandidatas nereitinguojamas, nes jis yra vienintelis.

Balsų pirkliai gali patobulinti reitingą

VRK pirmininkas svarstė, kad jau užfiksuoti ir galimai liksiantys nepastebėti sukčiavimo ir balsų pirkimo atvejai esminės naudos partijoms neduos, tačiau gali pakoreguoti būtent reitingavimą.

„Partija nuo tų papirktų keliasdešimties balsų mandatų daugiau negauna. Kaune mandato vertė yra apie porą tūkstančių rinkėjų balsų, priklausomai nuo rinkėjų aktyvumo. Bet gali atsirasti kandidatas, kuris susivilioja aplenkti savo kolegas sąraše pirmumo balsais. Ar dėl ambicijos, ar norėdamas patekti į savivaldybes, ir tada tie 60 balsų gali tapti svarbūs“, - sakė jis.

Kandidatas kils sąraše, jei perlips jautrumo slenkstį

Apskritai reitingavimas duos naudos tiems kandidatams, kurie surinks daugiausiai palaikymo. Minimalų svorį gali suteikti tik tie reitingo balsai, kurių suma viršija savivaldybės taryboje renkamų narių skaičių. 

Taigi Vilniuje, kur taryboje yra 51 narys, kandidatas turi būti išreitinguotas daugiau kaip 51 rinkėjo. Pavyzdžiui, Kelmėje, kur taryboje dirba 25 politikai, reitingo balsų pakanka mažiau.

„Reitingo balams dar yra vadinamasis jautrumo slenkstis. Reikia gauti ne vieną balsą, kad atsidurtumėte sąrašo pradžioje, bet daugiau balsų nei toje savivaldybės taryboje renkama narių“, - aiškino Z. Vaigauskas.

Jis išsklaidė abejones DELFI skaitytojui, kuris teiravosi, ar vos vieną pirmumo balsą gavęs kandidatas iš galinės vietos atsidurs partijos sąrašo priekyje, jei kiti biuleteniai bus be reitingavimo.

Kitas skaitytojas teiravosi, ar skiriasi pirmame ir penktame langelyje pažymėtų kandidatų išreitingavimas. Z. Vaigauskas paaiškino, kad pirmas ir penktas langelis yra vienodo svorio: „Jokio skirtumo nėra kaip tie numeriai bus surašyti, tiesiog tie penki kandidatai gauna po vieno reitingo balą.“

Savivaldos rinkimai vyks vasario 27 d. Trečiadienį prasidėjo ir ketvirtadienį iki rinkimų dienos vyksta balsavimas iš anksto. Jis organizuojamas iš anksto parengtose ir balsavimui tinkamose patalpose, esančiose pastate, kuriame yra savivaldybės mero (administracijos direktoriaus) darbo vieta. Balsuoti iš anksto gali rinkėjai, kurie rinkimų dieną negali atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę. Rinkėjų balsavimą iš anksto organizuoja savivaldybės rinkimų komisija.