Klaipėdoje stebėti užtemimą debesys ir trukdo, ir padeda

Klaipėdiečiai, kurie pirmieji turėjo galimybę pradėti Saulės užtemimą, nes jis čia prasidėjo 10.51 val., o tai yra keliomis minutės anksčiau nei Vilniuje, liko nusivylę.

Nors dangų gaubiantys debesys šviesulį paslėpė, tačiau kuo labiau Mėnulis ėmė dengti Saulę, tuo vaizdas danguje tapo aiškesnis. Saulė tapo panaši į Mėnulio jaunatį.

Kruizinių laivų terminale, Klaipėdoje, susirinkę unikalaus gamtos reiškinio stebėtojai buvo pasirengę. Jie laikėsi rekomendacijų į Saulę nežiūrėti plika akimi, buvo atsinešę specialius akinius, stiklus, net suvirintojų kaukes.

Apie 12 val., kai Mėnulis dengė apie 70 proc. Saulės, Kruizinių laivų terminale jau būriavosi keliasdešimt žmonių. Atėjo ir jaunuoliai, ir vyresnio amžiaus žmonės, ir šeimos su mažais vaikais.

„Gal ir gerai, kad debesuota, nes stebėti Saulės užtemimą galima ir plika akimi, tai tikrai nėra kenksminga. Tik tiek, kad per teleskopą nieko nesimato. Gaila, nes vaizdas būtų išties įspūdingas“, – teigė Klaipėdos astronomijos mėgėjų klubo „Albireo“ atstovas Mindaugas Kilikevičius.

Jis stebėjo, kaip žmonės žiūri į Saulę ir kiekvienam patarė, kaip saugiai elgtis.

„Gal tu išprotėjai, kad per žiūronus žiūri, akis išsideginsi“, – vienam entuziastui repliką iškart mestelėjo M. Kilikevičius.

Žmonės, atvykę į Kruizinių laivų terminą, ir neturintys specialių priemonių stebėti Saulės užtemimą, galėjo jų įsigyti. Apsauginiai akiniai kainavo 2 eurus.

„Dar tikrai nėra taip blogai, kaip buvo prieš porą valandų. Tada dangus buvo ypač apniukęs ir jau galvojome, kad Saulės užtemimo nepavyks pamatyti. Tačiau džiugu, kad gamta vis tiek leido bent šiek tiek pasigrožėti unikaliu reiškiniu“, – kalbėjo M. Kilikevičius.

Saulės užtemimas baigsis kelios minutės po 13 val.

Kaune prie teleskopų nusidriekė eilės

Bene daugiausiai kauniečių stebėti saulės užtemimo susirinko Rotušės aikštėje. Penktadienį per pietus Kaune dangus buvo giedras, tad stebėti saulės užtemimą sąlygos buvo puikios.

Entuziastai astronomijos mėgėjai aikštėje pastatė mažiausiai keturis teleskopus, prie kurių nusidriekė ilgos kauniečių eilės – visi bent kelias sekundės turėjo galimybę pažvelgti į retą reginį per teleskopo akutę.

Daugelis kauniečių stebėjo saulės užtemimą atitinkamai pasiruošę – atsinešė tamsios plėvelės, tamsintus stiklus ar net suvirintojų kaukes. Iš viso pagrindinėje miesto aikštėje susirinko apie 300 kauniečių.

Didelis būrys moksleivių susirinko ir ant Jėzuitų gimnazijos stogo. Čia taip pat buvo pastatyti teleskopai.

Vilniečiai į giedrą dangų žiūrėjo Katedros aikštėje

Vilniečius debesuotumas Saulės užtemimo proga džiugino - dangumi plaukė vos vienas-kitas debesies siūlelis, visiškai netrukdantis apsaugotas akis pakelti į dangų.

Vilniuje pirmieji užtemimo požymiai pasimatė 10.55 val., o piką šis reiškinys pasieks 12.04 val. – tuo metu Mėnulis dengs beveik 73 proc. Saulės. Jeigu ne debesys, įspūdingiausią vaizdą būtų matę klaipėdiečiai – pajūryje užtems 78 proc. Saulės. Čia užtemimas prasidėjo 4 minutėmis anksčiau nei sostinėje.

Nuskriausti ir entuziastai, keliavę į Farerų salas

Farerų salos šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje - viena geriausų šio Saulės užtemimo stebėjimo vietų, kur kelias minutes matysis ir visiškas mūsų šviesulio užtemimas. Tačiau keliautojus, kurie nepagailėjo pinigų kelionei į šią atokią vietą, taip pat nuskriaudė meteorologinės sąlygos - dangus užtrauktas storu pilkų debesų sluoksniu.

Jeigu neturite pasiruošę užtemimo stebėjimo priemonės – specialius užtemimo akinius, suvirintojo akinius ar skydelį, kokią nors projekcinę sistemą, bet norite stebėti šį reiškinį, kurio Lietuvoje nematėme jau daugiau nei 15 metų, pagalbą jums suteiks astronomų mėgėjų klubas „Albireo“. Jie siūlys per specialiai paruoštus teleskopus į Saulę pažiūrėti Vilniuje, Katedros aikštėje ir prie Baltojo tilto, Kaune Rotušės aikštėje, Klaipėdoje Kruizinių laivų terminale arba Kėdainiuose Didžiosios Rinkos aikštėje.

Klubo atstovo Jono Kaspariūno teigimu, minėtose vietose bus galima pasiskolinti ar įsigyti ir specialius akinius užtemimui stebėti.

VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronomijos observatorijoje, esančioje Kulionių kaime, Molėtų r., šis užtemimas bus stebimas pro specialius teleskopus, po užtemimo bus skaitoma dr. Erikos Pakštienės paskaita apie Saulę, jos paviršių ir vyksmus gelmėse.

Jeigu nurodytos stebėjimo vietos yra pernelyg tolimos ir neturite jo stebėjimui tinkamų priemonių - jas nesunku labai greitai pasigaminti savo rankomis: tam pakaks dviejų popieriaus lapų arba didesnės dėžės, į kurią būtų galima įkišti ir savo galvą. Plačiau apie savadarbes užtemimo stebėjimo priemones skaitykite čia.

Vakarų Lietuvos gyventojus nuskriaus debesys

„Meteo.lt“ skaitmeninė orų prognozė rodo, jog nuo 10 valandos ryto dangų virš Lietuvos vakarinių-šiaurės vakarinių regionų pradės dengti debesys, tačiau centrinėje ir vakarų Lietuvoje turėtų būti giedra: pirmieji debesys ties Kaunu dangumi pradės plaukti apie 12 valandą, dienos, per pačias tamsiausias užtemimo minutes.

Pasak skaitmeninės orų prognozės, labiausiai pasisekė užtemimo stebėtojams iš Vilniaus ir rytinių Lietuvos regionų – jie užtemimą nuo pradžios iki pabaigos galės stebėti praktiškai netrikdomi debesų.

Užtemimo transliacijos internetu

Stebėti Saulės užtemimo transliacijas internetu siūlo net kelios skirtingos svetainės - Space.com, virtualtelescope.eu ir slooh.com, tačiau visos jos, veikiausiai dėl didelio internautų susidomėjimo, veikia itin nepatikimai ir nė vienoje iš jų nepavyko sulaukti užsikraunančio transliacijos vaizdo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (608)