Palydovas apie pusę metų vykdys kosmoso tyrimus. „Lituanica SAT-1“ išlydėjimo iškilmių tiesioginę transliaciją buvo galima stebėti per LRT televiziją ir DELFI portale.

Palydovą sukūrusių mokslininkų tvirtinimu, projekto tikslas – išbandyti lietuvių vystomas technologijas, testuoti alternatyviuosius energijos šaltinius. Įrenginys sukurtas naudojant aukštąsias nanotechnologijas. Jų dėka mažieji palydovai savo funkcinėmis savybėmis nenusileidžia didiesiems.

Mažiau nei kilogramą sveriančiame kubo formos palydove įrengta fotokamera, kuria bus padarytos pirmosios lietuviškos kosmoso nuotraukos. Taip pat integruotas specialus radijo mėgėjų sukurtas FM bangų balso retransliatorius. Jo dėka paprastą raciją turintys žmonės galės pagauti palydovo signalą ir per jį bendrauti su kolegomis bet kurioje pasaulio vietoje.Kosmose nuskambės ir Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas.

„Lituanica SAT-1“ projektą kūrė daugiau nei 30 įvairių sričių specialistų. Misiją nutarta skirti Lietuvos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-osioms metinėms paminėti. Gruodžio mėnesį į kosmosą pakils ir kitas Lietuvoje pagamintas kosminis palydovas.