„Konfliktas Europoje pasiekė tokią situaciją, kad reikia imtis griežtų sprendimų ir sankcijų. Ir jeigu to reikės, problemų mums neiškils“, – duodamas interviu Argentinos radijui pareiškė H. Muratore.

Anot jo, galimybė, kad Lietuva ir Ispanija bus pašalintos iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, egzistuoja, ir yra pakankamai didelė.

„Mes viską išsamiai apsvarstėme. Situacija tokia: jeigu diskvalifikuosime abi šalis, į olimpines žaidynes keliaus trečią ir ketvirtą vietas Europos čempionate užėmusios rinktinės (atitinkamai – Prancūzija ir Serbija, – red. past.). Jeigu tik vieną – keliaus trečią vietą užėmusi komanda. Turime dirbti su tarptautiniu olimpiniu komitetu, jis šia tema jau susirūpinęs ir ją pradėjo spręsti“, – apie galimą įvykių eigą kalbėjo jis.

Tiesa, kadangi tarp šalių, kurioms gali būti taikomos sankcijos yra ir Serbija, FIBA yra numačiusi ir tolimesnį įvykių planą.

„Tai nėra problema. Tuomet į žaidynes galėtų vykti kita komanda, pagal eilės tvarką užėmusį vietą Europos čempionate. Apskritai, jeigu Italijai ir Serbijai taikysime sankcijas, jos neteks teisės rengti olimpinės atrankos. Gali būti visko, gali tekti ieškoti naujų šeimininkių ir netgi pertraukti burtus. Šiandien ramūs gali būti tik Filipinai“, – pažymėjo jis.

FIBA ir Eurolygos kare taškas dar toli gražu nepadėtas. Nors buvo skelbta, kad FIBA nori taikaus konflikto su Eurolyga sprendimo, kol kas situacija vis dar įtempta, o Eurolyga skelbia nepaklusianti FIBA reikalavimams.

Šeštadienį vyksiančiame FIBA Europos posėdyje gali būti priimtas galutinis sprendimas, ką daryti su visa grupe Europos šalių, kurias FIBA gąsdina pašalinti ne tik iš 2017-ųjų, bet ir iš šių metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

2015-ųjų Europos čempionate rinktinės išsirikiavo tokia eilės tvarka: 1) Ispanija, 2) Lietuva, 3) Prancūzija, 4) Serbija, 5) Graikija, 6) Italija, 7) Čekija, 8) Latvija.

Iš išvardintų šalių į tiesioginį konfliktą dėl Europos taurės komandų su FIBA neįsitraukė tik Prancūzija, Čekija ir Latvija. Taigi, pagal FIBA prezidento logiką, Ispaniją ir Lietuvą diskvalifikavus iš olimpinių žaidynių į Rio vietoje jų keliautų Prancūzija ir... Čekija.

Primename, kad FIBA jau yra paskelbusi, jog iš 2017-ųjų Europos čempionato diskvalifikuojamos Juodkalnija, Kroatija, Makedonija, Bosnija ir Hercegovina, Ispanija, Rusija, Serbija ir Slovėnija. Lietuvai, o taip pat Izraeliui, Graikijai, Lenkijai, Turkijai bei Italijai gresia identiškos sankcijos, o į Rio patekusios šalys bauginamos ir diskvalifikacijos iš žaidynių baubu.

Anot H. Muratore, konfliktą Europoje apskritai išprovokavo ne FIBA organizacija, o pati Eurolyga, ėmusi kišti pagalius tarpautinės federacijos planams.

Siekdama populiarinti krepšinį ir, neva sekdama FIFA pavyzdžiu, pasaulio krepšinio čempionato dalyvių skaičių tarptautinė federacija išplėtė padidinti iki 32 šalių.

2019-aisiais startuos pirmas tokio pobūdžio turnyras, o į jį viso pasaulio rinktinės galės patekti tik per specialius atrankos etapus, kurie iki šiol nebūdavo organizuojami. Idėja rengti specialius atrankos langus klubinio sezono metu sukėlė didelį rezonansą. Pirmoji, neišleisianti savo žaidėjų į tokio pobūdžio turnyrą, paskelbė NBA. Vėliau prisijungė ir Eurolyga.

„Mes bandome pritaikyti naują turnyro sistemą. Jai reikia pasiruošti, nes nauja turnyro sistema įtrauks labai daug – net 140 šalių. Tai nėra lengvas procesas. Deja, Europoje ne viskas vyksta sklandžiai. Eurolyga turi kitokią viziją negu mes, todėl ir kilo konfliktas.

Tačiau jeigu norime išlikti stiprūs, turime imtis priemonių ir laikytis pozicijos, jog klubai turi klausyti nacionalinių federacijų. Visgi kai startavo mūsų naujas Čempionų lygos projektas, mes sužinojome, kad kai kurios šalys jau yra pasirašiusios sutartis su Eurolyga. Taip viskas ir prasidėjo“, – dėstė argentinietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)