Dominikos respublika užima du trečdalius salos, kitas trečdalis priklauso Haičiui. Šalis save reklamuoja, kaip turinti nuostabią gamtą. Baltą pajūrio smėlį supa žydras vanduo, danguje tik saulė, ant kranto ošia palmės – tai viena populiariausių atostogautojų svajonių. Maudytis jūroje smagu, nors po Baltijos jūros vanduo lietuviams atrodo itin sūrus.

Pailsėjus paplūdimiuose siūlomos aktyvios pramogos: nardymas, kopimas į kalnus, vulkanų lankymas, karštųjų vandens versmių ir kitų gamtos objektų stebėjimas.

Viešbučiai Dominikoje taip pat siūlo nedidelį rojų: didžiuliai baseinai su koktelių barais juose. Plaukiojant galima skaniai siurbčioti kokteilius. Be to, viešbučiose įrengta daugybė parduotuvių, pramogų centrų, kazino, vyksta animatorių pramogos vaikams. Daugelį turistų žavi šviežias ir gardus maistas, keletas įvairių restoranų (itališkos, meksikietiškos, rytų virtuvės). Kątik spaustos sultys kelis kartus per dieną, iki tol nematyti saldūs vaisiai. Ir viskas dažniausiai – už labai patrauklią kainą, įsigijus paketą iš kelionių agentūrų.

Perkant bilietus iš anksto, savaitė Dominikoje gali būti net pigesnė nei savaitė Pietų Europoje, pavyzdžiui, Graikijoje. Be to, ten visuomet puikus ir šiltas tropikų oras.

Tačiau šalia nuostabių uždarų paplūdimių, aukštų palmių ir žavingos Karibų egzotikos tvyro tikras skurdas. Vietiniai žmonės dirba už keliasdešimt centų per dieną, o nedirbantys tiesiog eina elgetauti ar vogti. Apie 20 procentų Dominikos gyventojų nė neturi pasų ar kitų identifikacijos dokumentų. Jie negauna jokio išsimokslinimo ir valstybės paramos. Žemės ūkis smėlingoje saloje neproduktyvus, neklesti amatai ir prekyba. Prasčiausiai laikosi regionai, esantys prie sienos su Haičiu.

Lušnynai, šiukšlių kalnai ir juose žaidžiantys vaikai – toks Dominikos vaizdas, išėjus iš viešbučio rojaus. Didžiausios valdžios investicijos skiriamos turizmui gerinti, mat tai – šalies išsigelbėjimas.

Nenuostabu, jog dauguma turistų nekiša nosies iš viešbučių. Visi viešbučiai ir jų teritorijos akylai saugomos darbuotojų su ginklais rankose. Svečiams pasakyta, jog už ribų jie patys atsakingi už savo saugumą. Aiškiai nurodoma vengti vaikštinėti tamsiuoju paros metu. Ir tai dar ne viskas.

Po daugybės nelaimingų incidentų, nutikusių turistams, oficialios institucijos Dominikoje pradėjo platinti informaciją, kaip išlikti saugiems atostogų metu. Turistams patariama nuolat stebėti, ar nesate sekami, saugotis pro šalį važiuojančių dviračių, motorolerių – vairuotojai tiesiog čiumpa daiktus iš rankų.

Neimti pinigų iš bankomato gatvėje, geriau eiti tiesiai į banką, ar naudotis bankomatu viešbutyje. Imant pinigus iš bankomato, saugotis, nes jie gali būti čia pat tiesiog atimti.

Taip pat vertėtų nesinešioti telefonų, fotoaparatų rankose. Su savim turėti tik pačius būtiniausius daiktus ir korteles, kurių gali prireikti. Likusius daiktus saugiau palikti viešbutyje. Pasitaiko atvejų, kai vietiniai žmonės apsimeta draugiškais ir vaišingais, turistus apsvaigina ir apiplėšia.

Dominikos respublikoje egzistuoja policijos pagalba turistams „CESTUR“, tačiau ji nėra visiškai patikima. Ten dirbantys pareigūnai pasitaiko korumpuoti ar bendradarbiaujantys su kriminaliniu pasauliu. Būtent policininkais dažnai apsimeta nusikaltėliai, norėdami pagrobti žmogų: įspėję, kad reikia patikrinti pasus, juos nusiveda į „policijos pastatą“, kuris niekam nežinomas ir sunkiai randamas. Tuomet situacija tampa labai kebli, reikalaujama didžiulės išpirkos, pasitaiko nelaimingų atvejų, kai turistai nužudomi.

Gera žinia – oficialioje Dominikos respublikos kasmetinėje nusikaltimų ataskaitoje pažymima, jog beveik visų nusikaltimų šimtui tūkstančių atvykusiųjų kiekis sumažėjo, lyginant su praėjusiais metais.