1. Išsirinkite gerą mėsą. Jaunos kiaulienos spalva yra šviesiai rausva, o pati mėsa yra šiek tiek drėgna, bet ne šlapia ar atrodanti lyg su sluoksniu aliejaus. Jos riebalai turi būti baltos spalvos, oda sausa, bet jokiu būdu ne slidi ar gleivėta.

2. Teisingas marinavimas. Kad mėsa būtų sultinga, iš vakaro ją įtrinkite garstyčių milteliais – tai ne tik suminkština mėsą, bet ir sutrumpina jos gaminimo trukmę. Apibarstykite ją smulkintomis prieskoninėmis daržovėmis – svogūnais, petražolėmis, salierais, porais. Mėsą marinuokite sandariai užsidarančiame plastikiniame inde, žiūrėkite, kad marinatas semtų mėsą. Jei trūksta laiko paruošti marinatui, tam puikiai tiks įvairūs prieskoniai ir jų mišiniai. Įtrinkite mėsą mėgstamų prieskonių, druskos ir juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, palikite bent 30 minučių ir tuomet kepkite.

3. Kepimas. Prieš pradedant kepti mėsą, marinatą reikia nuvalyti, nes šlapia mėsa neapskrunda. Tam galima naudoti tiesiog popierinį rankšluostį. Jautienos nugarinės kepsnio, kurio storis siekia maždaug 1,5 cm, vienos pusės kepimui laiko reikia skirti maždaug 3 minutes. Tokio paties storio jautienos sprandinės griežinio viena pusė turi kepti maždaug 4 minutes. Plono, maždaug 0,5 cm storio, jautienos griežinio vienos pusės kepimui užteks 2 minučių.

Kiauliena kepa ilgiau negu jautiena: 1,5 cm storio kiaulienos nugarinės viena pusė turi kepti apie 4 minutes. 1-2 cm storio šonkauliukų viena pusė kepa maždaug 5 minutes; prieš kepdami ant grotelių šonkaulius iš abiejų pusių pašlakstykite saulėgrąžų aliejumi, tai suteiks jiems švelnesnį skonį. Didelio, 2-3 cm storio kumpio kepsnio viena pusė gali kepti netgi 15 min. Kepant tokį kepsnį svarbu nepamiršti keliskart jį apversti. Taip pat svarbu prisiminti, kad mėsos kepimo trukmė labai priklauso ir nuo temperatūros.

Patarimai, kaip iškepti gardų šašlyką ar kepsnį

1. Jei norite, kad mėsa iškeptų greičiau ir būtų sultingesnė, ją būtina prieš kepant gerai „išmasažuoti“.

2. Atminkite, kad mėsa bus daug sultingesnė, jei kepsite didelį jos gabalą, o ne daug mažų gabaliukų.

3. Kepdami mėsą gamtoje, pasinaudokite proga ir į ugnį įdėkite kadagio šakelių, obels, alksnio ar vyšnios drožlių – tuomet kepsnys įgaus to augalo aromatą. Tačiau jokiu būdu negalima naudoti spygliuočių šakų ir spyglių.

4. Iešmai turėtų būti iš gero metalo, ploni, bet nesilankstyti. Geriau kartą nusipirkti kokybiškus, negu nuolat pirkti vienkartinius. Ilgis priklauso nuo šašlykinės dydžio.

5. Anglis šašlykinėje reikia paskirstyti tolygiai, tada ir šašlykai vienodai gerai iškeps.

6. Kepdami šašlyką neužsikalbėkite su draugais, nepulkite pjaustyti salotų ar žaisti salo žaidimų, nes galite sudeginti.

6. Kiek laiko kepti. Užfiksuoti, kada pradėjote kepti, stebėkite mėsą, o kai tik pasirodo kraujas, reiškia pusė laiko jau praėjo, kepkite dar tiek pat.

Ar kepti mėsą su daržovėmis?

Kartais nuotraukose matyti, kad ant iešmų sumauti mėsos gabalėliai paraleliui su daržovių gabalėliais. Atrodo gražiai, be to, tai ir puikus garnyras. Kepti su mėsa tinkamos paprikos, raudonieji svogūnai, pomidorai ir pievagrybiai.

Kad daržovės ir mėsa iškeptų tuo pačiu laiku, teks supjaustyti mėsą mažais gabalėliais. Tiesa, profesionalai viską kepa atskirai. Daržoves galima iškepti ant grotelių.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)