O kada nors skaičiavot, kiek ir kokios spalvos popierėlių sugrūdat į konteinerį maisto pavidalu? Ne? Tuomet ir neskaičiuokit – baisus dalykas, o tokių ir šiaip pasauly pilna, nėra ko naujų prisigalvot. Tiesiog kiekvienąsyk šiukšlių kibiran sviesdami papuvusias paprikas ar kriauklėn pildami sugižusį pieną prisiminkit, kiek už tai palikot parduotuvėj – visai nebloga priemonė save truputį paauklėt.

Aj, sakot, jūsų pinigai, kur norėsit, ten švaistysit, o aš turėčiau liautis bambėt? Tiesa. Jūs – ne šiukšliadėžės ir rūpinatės savo mityba, t.y., valgot kokybišką, šviežią ir įvairų maistą? Šaunuoliai! Bet tai nieko nekeičia – maistą mėtyt yra lygiai taip pat kvaila, kaip, pavyzdžiui, nusipirkti skalbimo miltelių, pribarstyt jų ant kilimo ir pusvalandį mėgint juos susiurbt (patuštėjus piniginė, sugaištas laikas, iššvaistyta energija ir jokio rezultato – nei drabužiai švarūs, nei yra kuo juos skalbt).

Tai ką daryt? Planuoti pirkinius, iš parduotuvės parsinešti ir gaminti lygiai tiek, kiek bus suvalgoma. Arba likučius pribaigt dar iki tol, kol jiems išaušta paskutinioji. Sakot, neskanu kelias dienas valgyt tą patį? O aš sakau, kad viskas tik todėl, kad sykiais patingima išradingumą iš palovio išsitraukt.

Ok, užteks. Apie ką šita daina – jau seniai supratot, geriau pakalbėkim, ką daryt, jei nutiko taip, kad puode liko bulvių košės.

***

Būtų galima sakyt, kad čia – truputį kitokie žemaičių blynai. Bet geriau nesakyt, nes tradiciniai žemaičių blynai gaminami iš virtų (idealiu atveju – su lupena) bulvių, įdaromi mėsa ar grybais ir voliojami džiuvėsėliuos. Jokios bulvių košės, jokio sūrio, jokių kukurūzų dribsnių (kas, leiskite pastebėti, yra kur kas traškesnis ir skanesnis apdaras tokiems kepiniams). Nors koks skirtumas.

Bulvių košės blynai su sūriu ir porais

5-6 blynams reiks:

450-500 g bulvių košės
kiaušinio
druskos
pipirų
rozmarino
raudonėlio
čiobrelio
2/3-1 stiklinės miltų

nedidelio poro baltosios dalies
50-60 g kietojo fermentinio sūrio

80 g kukurūzų dribsnių
aliejaus kepimui

Procesas:

Į bulvių košę įmušam kiaušinį, dedam druskos, pipirų, nepagailim žolelių (išvardintų ar savo nuožiūra). Dedam 2/3 stiklinės miltų ir išminkom. Jei masė labai labai lipni, įdedam dar truputį miltų, tačiau nepersistengiam – nieko nėra baisiau nei bulvių blynai, kurių pagrindą sudaro miltai, va.

Porą supjaustom pusžiedžiais ir sumaišom su tarkuotu sūriu. Didelėje lėkštėje sutrinam kukurūzų dribsnius – šitai patogiausia daryt tiesiog patrinant juos tarp delnų. Vėlgi – nepersistengiam, tai turi būt kukurūzų dribsnių trupiniai, ne miltai. Net koks vienas kitas visai sveikas gali likt.

Drėgnomis rankomis (nes jei miltų nepadauginom, vis tiek lips) imam vieną penktąją ar vieną šeštąją bulvinės masės, išplojam ją į apskritimą, dedam įdaro, užlankstom kampus ir užspaudom kraščiukus. Na, žinot gi, kaip žemaičių blynai gaminami. Apvoliojam kukurūzų dribsniuose ir dedam į karštą aliejų. Kepam nelabai kaitriai, kol abi pusės gerai apskrunda. Valgom. Vienus ar su kokia grietine. Skanaus.

***

Žinot švilpikus? O varške ir špinatais įdarytus makaronus? (o kokia gyvenimo prasmė – ar žinot!? (čia autorė pasišaipo iš savo pomėgio retoriniams klausimams – aut. past.)) Dažniausiai dviejų skanių dalykų sąjunga (na, jei truputį iš vieno, truputį iš kito galima vadinti sąjunga) yra ne mažiau skani už juos atskirai (išskyrus karamelinius ledus). Šita – irgi.

Bulvių košės krepšeliai su varške ir špinatais

12 krepšelių reiks:

600 g bulvių košės
kiaušinio
3 šaukštų miltų
druskos
pipirų

300 g kreminės varškės*
100 g šviežių arba 200 g šaldytų špinatų
kiaušinio
nubraukto šaukšto krakmolo

gabalėlio sviesto ir poros šaukštų džiuvėsėlių

Procesas:

Šviežius špinatus susmulkinam, nuplikom verdančiu vandeniu ir supilam į sietelį, kad nuvarvėtų skysčio perteklius. Jei naudojam šaldytus – sumetam juos į sietelį virš dubenio ir paliekam, kol atitirps.

Įjungiam orkaitę – 190 laipsnių. Keksiukų formeles ištepam sviestu ir pabarstom džiūvėsėliais.

Kadangi bulvių košė ataušus sukietėja, visai naudinga ją gerokai pamaigyt šakute. Tuomet mušam kiaušinį, dedam miltus, druskos ir pipirų. Gerai išmaišom (minkyt nelabai patariu, baisiai lips).

Varškę sumaišom su špinatais, įmušam kiaušinį, dedam krakmolą (jis reikalingas, kad įdaras sutvirtėtų), pasūdom.

Drėgnomis rankomis imam kiaušinio dydžio gabalėlį bulvinės masės, suplojam tarp delnų ir guldom į keksiuko formą. Pirštais suformuojam krepšelį. Kraštų labai nesulyginam, paliekam truputį netvarkingus – dailesni iškepa. Kai jau visi krepšeliai suformuoti, padalijam įdarą.

Kišam į orkaitę ir kepam, kol varškės masė sutvirtėja, o krepšelio kraštai apskrunda. Maždaug 45-60 minučių. Valgom. Skanaus.

*jei kreminės varškės namuos neaptikta, imam 250 g paprastos varškės, ją sumalam, pertrinam per sietelį ar blenderiu ir įdedam 50 g grietinės.

***

Taip, čia nuveikt yra ką. Viskas paprasta, bet mažumėlę užtrunka. Tačiau juk jūs suprantat, kad šito recepto čia nebūtų, jei skonis visų vargų neatpirktų, tiesa?

Žuvies ir bulvių košės apkepas

4-6 valgytojams susirandam:

500 g baltos žuvies filė (menkės, pangasijos, tilapijos, etc)
stiklinę riebaus pieno
stiklinę vandens arba, jei pasisekė labiau, žuvies sultinio
lauro lapelį
svogūną
šaukštą aliejaus
200 g šaldytų žaliųjų žirnelių
didelę morką
druskos
pipirų
30 g sviesto
2 kaupinus šaukštus miltų
2 šaukštus citrinos sulčių
600-700 g bulvių košės
70-80 g fermentinio sūrio

Procesas:

Žuvį supjaustom dviejų degtukų dėžučių dydžio (va čia tai tikslumas!) gabalėliais, dedam į puodą, supilam pieną ir vandenį/sultinį, įberiam pusę šaukštelio druskos, įmetam lauro lapelį. Svogūną nulupam, perpjaunam pusiau ir vieną dalį dedam į puodą su žuvimi. Statom ant viryklės, leidžiam užvirti, sumažinam kaitrą ir verdam 8-10 min.

Kol žuvis verda, keptuvėje įkaitinam aliejų. Likusią pusę svogūno supjaustom kubeliais, morką sutarkuojam. Dedam keptuvėn ir kepam pamaišydami maždaug 5 minutes, kol daržovės apminkštėja. Tuomet supilam šaldytus žirnelius ir kaitinam dar 2-3 minutes. Visą keptuvės turinį supilam į keraminį/stiklinį kepimo indą.

Įjungiam kaisti orkaitę – 180 laipsnių. Žuvis jau turėtų būt išvirus, todėl ją išgriebiam ir sudedam ant daržovių. Skystį nukošiam ir pasidedam kur nors netolies. Keptuvėje išlydom sviestą, sudedam miltus ir kepam 1-2 minutes nelabai kaitriai. Tuomet plona srovele supilam žuvies nuovirą ir maišydami kaitinam, kol nelieka miltų gumuliukų ir padažas sutirštėja. Pagardinam pipirais ir druska.

Kepimo inde dabar yra daržovės ir dideli žuvies gabalai. Pirštais kiekvieną jų suplėšom į 4-5 dalis. Viską apšlakstom citrinos sultim, supilam padažą ir atsargiai mentele išmaišom. Ant viršaus tolygiai paskirstom bulvių košę ir užtarkuojam sūrį.

Kepam, kol sūris išsilydo ir dailiai apskrunda, maždaug 30-40 minučių, t.y., daugiau nei pakankamai laiko sutvarkyt virtuvę ir išplaut tą trijų aukštų krūvą nešvarių (lyg kas nors plautų švarius) indų. Skanaus.

Pavasario!

Inga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)