Apie jų maistines savybes ir naudą mūsų organizmui, tinkamus jų paruošimo būdus kalba augalinės mitybos žinovė ir konsultantė, žalio maisto receptų autorė Gražina Gum.

- Kokias daržoves rinktis rudenį?

- Dabar reikėtų pradėti naudoti lietuviškas šaknines daržoves, tokias kaip kopūstai, morkos, burokai, pastarnokai, įvairių rūšių ropės, griežčiai. Vertėtų prisiminti mūsų senolių augintas daržoves, kurias ir ūkininkai pradeda vis dažniau ir gausiau auginti.

Šaltuoju metų laiku rekomenduočiau valgyti ir lapinių daržovių. Pastebiu, jog Lietuvoje vis dažniau auginami lapiniai kopūstai (angl. kale) – tai labai maistingas augalas, turintis daug mikroelementų, chlorofilo, kuris naudingas mūsų kraujotakai, imunitetui. Be to, lapiniai kopūstai mūsų šalyje auginami iki pat žiemos laiko.

Kadangi rudens sezono metu žmonės neretai jaučia silpstantį imunitetą ar net viruso požymius, organizmui stiprinti reikėtų valgyti raugintų daržovių: burokų, kopūstų, morkų, saliero šaknų, griežčių. Fermentuotos daržovės padeda organizmui dar geriau pasisavinti jų naudingąsias medžiagas. Valgant fermentuotas daržoves, žarnyne gaminasi gerosios bakterijos, kurios stiprina imunitetą.

Dar viena naudinga rudens daržovė yra moliūgas, kadangi turi daug maistinių medžiagų ir yra mažai kaloringa, naudinga odai, plaukams.

- Kaip sveikiau ir skaniau jūsų minėtas daržoves paruošti?

- Rekomenduočiau kuo dažniau valgyti sezoninių daržovių, kadangi jos yra natūraliausiai augintos, reikalingos organizmui šaltuoju metu laiku. Svarbiausia ruošiant daržoves – jų nepervirti. Didžioji dalis gyvųjų mikroelementų maiste žūsta nuo 42-45°C temperatūros, todėl patarčiau maistą tik šiek tiek pašildyti.

Pavyzdžiui, gamindami sriubą japonai susmulkina daržoves ir jas užpila verdančiu sultiniu. Patiekalas atlieka pagrindinę funkciją – sušildo, kartu daržovės išlaiko maistines savybes.
Lapines daržoves galima vartoti ir žalias, dedant jų į trintus kokteilius, salotas. Iš jų galima pasidaryti ir užkandžių, pavyzdžiui, traškučių, taip pat galima dėti į sriubas, troškinius ir kitus patiekalus.

Rauginant daržoves patarčiau jas tarpusavyje maišyti, pavyzdžiui, į kopūstus pridėti morkų ar saliero šaknies. Galima sutarkuoti šviežius burokėlius, juos sumaišyti su raugintais kopūstais – burokas tuomet fermentuojasi, ir, pavyzdžiui, geležies pasisavinimas organizme vyksta kur kas geriau.

Į šviežius tarkuotus burokėlius taip pat galima įdėti druskos, citrinos sulčių ir palaikyti 15-20 min., kol burokėliai suminkštės. Tuomet jų tiesiog nebereikia virti, o tai labai svarbu, kadangi verdant burokus žūsta daug jų naudingų medžiagų.

Bulves rekomenduočiau supjaustyti, įdėti prieskonių ir kepti orkaitėje – tokiu būdu paruoštos daržovės yra ne tik skanios, bet ir mažiau apsunkina organizmą. Aliejuje kepamas maistas nėra itin vertingas maistinių medžiagų atžvilgiu, be to, sunkiau virškinamas. Būtų gerai, jei nevartotume bulvių kartu su gyvūninės kilmės produktais; geriau rinktis raugintų kopūstų, burokėlių ar kitų daržovių garnyrą. Visos rudeninės daržovės yra naudingos ir sveikos, svarbiausia, tinkamai jas paruošti.

Moliūgų duona

Reikės:

260 g miltų,
pusės šaukštelio druskos,
pusės šaukštelio kepimo miltelių,
šaukštelio maltų gvazdikėlių,
šaukštelio malto cinamono,
šaukštelis malto muskato riešuto,
400 g cukraus,
170 g sviesto,
2 kiaušinių
400 g šviežio trinto moliūgo.

Dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir prieskonius. Atskirame inde iki vientisos masės sutrinkite sviestą ir cukrų, įplakite kiaušinius. Į gautą masę sudėkite virtą ir sutrintą moliūgą, miltų mišinį, viską tolygiai išmaišykite. Į duonos kepimo formą sudėkite mišinį, įkaitinkite orkaitę iki 165 °C, ir kepkite 65-75 min. Skanaus!

Morkų ir kario sriuba

Reikės:

šaukštelio alyvuogių aliejaus (kepti),
2 šaukštų sviesto,
1 vid. dydžio svogūno,
700 g morkų,
1,5 l vištienos sultinio,
šaukštelio malto kario (arba kario pastos),
pusės šaukštelio maltų pipirų,
rupios druskos (pasirinktinai),
grietinėlės arba jogurto.

Įkaitinkite puodą iki vidutinės temperatūros, įpilkite aliejaus, ištirpinkite sviestą, sudėkite pjaustytą svogūną, morkas, ir skrudinkite 5 min. Įpilkite 1 l vištienos sultinio, suberkite karį ir pipirus, druską. Uždenkite puodą ir virkite apie 15 min. Išvirtą sriubą sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu. Jei sriuba per tiršta, supilkite likusį sultinį. Paruoštą sriubą paskaninkite grietinėle ar graikišku jogurtu, žolelėmis. Skanaus!

Pikantiški kalafioriniai spragėsiai

Reikės:

žiedinio kopūsto galvos,
40 g miltų,
2 šaukštelių aštraus padažo,
250 ml pasukų,
180 g maltų džiūvėsėlių,
rupios druskos (pasirinktinai).

Dubenyje iki vientisos masės suplakite pasukas, miltus, aštrų padažą ir druską. Supjaustykite kopūsto žiedus, įmerkite į plakinį ir išvoliokite džiūvėsėliuose, kol apsidengs plutele. Keptuvėje įkaitinkite didelį kiekį aliejaus, ir kepkite spragėsius apie 2-3 min., kol taps traškūs. Nusausinkite spragėsius popieriniu rankšluosčiu. Patiekite su mėgstamu padažu. Skanaus!