Neseniai atlikti tyrimai, publikuoti „American Journal of Preventive Medicine“, parodė, kad yra du būdai, stabdantys apsirijimą: mažesnių lėkščių rinkimasis ir visų restorano patiekalų apžiūrėjimas prieš pasirenkant, ką valgyti.

Tokie restoranai pasižymi tuo, kas kelia siaubą mitybos specialistams – neriboto dydžio porcijomis ir patiekalų gausa.
„Tyrimai rodo, kad matydami daug patiekalų žmonės linkę suvalgyti daugiau. Norisi viską paragauti, todėl sunku nepersivalgyti“,- teigia Rachel Begun, gydytoja dietologė iš Mitybos ir dietologijos akademijos.

Dažniausiai teigiama, kad norint nepersivalgyti tokiuose restoranuose, reikia paprasčiausiai į juos neiti. Tačiau juose lankosi ir liekni žmonės, kurie valgo saikingai. Ką jie daro kitaip?
Brian Wansink, Niujorko valstijos Cornell universiteto mitybos laboratorijos direktorius, atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo 30 apmokytų stebėtojų, rinkusių informaciją apie daugiau kaip 300 žmonių valgymo įpročius. Jie lankėsi 22 kinų restoranuose, kuriuose, sumokėjus tam tikrą sumą, galima valgyti kiek nori.

Stebėtojai, stengdamiesi neatkreipti į save dėmesio, tyrė, kaip žmonės valgo, kokios tendencijos vyrauja. Buvo tiriama, kokia įtaką daro žmonių sėdėjimo vieta – ar jie sėdi prie baro, ar toliau, prie stalelių, nugara ar veidu į maistą. Dar buvo atsižvelgiama į tai, kokiais įrankiais naudojamasi – kiniškomis lazdelėmis ar šakutėmis.

Stebėtojai buvo apmokyti iš akies nustatyti valgančiųjų kūno masės indeksą. Gauti tyrimo rezultatai parodė žymius lieknų ir stambių žmonių valgymo įpročių skirtumus.

Liekni žmonės ilgiau rinkosi maistą, atrodė jam abejingesni. Stambesni žmonės stengdavosi kuo greičiau prisikrauti lėkštes.
Taip pat lieknesni rinkdavosi mažesnes lėkštes. Tie, kurie atidžiau rinkosi maistą ir ėmė mažesnes lėkštes, taip pat rečiau ateidavo prie bufeto įsidėti papildomos porcijos.

Pastebėta tendencija, kad liekni žmonės dažniau sėsdavosi toliau nuo bufeto, o stambesni – arčiau. Lieknesni taip pat pastebimai ilgiau kramtė maistą.

Įdomu tai, kad žmonės taip elgėsi nemąstydami, daug lėmė per daugelį metų išugdyti įpročiai.

Taigi, jei laikotės dietos ir norite išvengti pagundos, rečiau lankykitės tokiuose restoranuose, stenkitės rinktis mažesnes lėkštes ir atsisėsti toliau bufeto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)