Nutukimas ar antsvoris neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių veiklą. Kaip žinia, ne tik fizinis aktyvumas, bet ir mityba turi didžiulę įtaką sveikatai. Norite lieknėti sveikai ir pagelbėti kraujagyslėms? Skaitykite toliau...

Penki principai

Dietologai įvardija penkis pagrindinius mitybos principus, kurie padės jums atsikratyti antsvorio ir išsaugoti kraujagyslių sveikatą:

1. Kuo mažiau gyvulinių riebalų. Mėsą rinkitės tik neriebią. Ribokite pieno produktų suvartojimą. Į meniu būtinai įtraukite omega 3 riebalų rūgščių turinčių produktų: riebią žuvį, aliejų, riešutus ir saulėgrąžas.

2. Daržovių garnyrai būtini. Pusė pusryčių, pietų ir vakarienės porcijos turis sudaryti daržovės, pageidautina kelių rūšių. Jas galima valgyti žalias, troškintas ar apkeptas.

3 Mažiau druskos. Kuo mažiau vartojate druskos, tuo mažiau organizme kaupiasi skysčiai ir mažėja krūvis širdžiai. Druskos dienos norma – 5 g. Priminsime, kad, pavyzdžiui, dviejose virtose dešrelėse ir kituose subproduktuose yra druskos dienos norma.

4. Pamiršti alkoholį, riboti kofeino, rafinuotų ir konservuotų produktų vartojimą.

5. Labai apriboti, o geriausia iš viso atsisakyti rūkytų, keptų ir riebių produktų. Vengti aštrių patiekalų.

Naudingi produktai

Net ir neturintiems antsvorio žmonėms dietologai rekomenduoja pasirūpinti kraujagyslių sveikata. Kasdienį meniu tuomet reikėtų papildyti šiais produktais:

Granatai

Vienas naudingiausių produktų širdžiai ir kraujagyslėms. Geriausia valgyti šviežius granatus, galima gerti jų sultis. Šis vaisius iš organizmo šalina iš organizmo cholesterolį, skystina kraują, valo kraujagysles.

Česnakai

Česnakas – ne tik padeda apsisaugoti nuo peršalimo ir gripo. Viena česnako skiltelė per dieną padės išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Šioje daržovėje yra medžiagų mažinančių kraujagyslių tonusą, o kartu ir arterinį kraujo spaudimą.

Grūdai

Ląsteliena, kuri yra neskaldytuose grūduose, stambaus malimo miltuose šalina ir organizmo blogąjį cholesterolį ir valo kraujagysles. Be to, grūdinėse kultūrose yra kalio bei kitų širdžiai ir kraujagyslėms reikalingų mikroelementų ir vitaminų.

Kopūstai

Visose kopūstų rūšyse yra širdies ir kraujagyslių veiklai svarbaus vitamino C. Kopūstai valo ne tik kraujagysles, bet ir visą organizmą. Šiek tiek mažina kraujospūdį.

Pomidorai

Pomidoruose gausu magnio, kuris stiprina širdį, ir antioksidanto likopeno, teigiamai veikiančio kraujagyslių tonusą. Verta paminėti, kad pomidorai naudingi širdžiai tiek žali, tiek ir termiškai apdoroti: kepti ar troškinti.

Špinatai

Dideli kalio ir folio rūgšties kiekiai esantys špinatuose plečia kraujagysles ir mažina kraujo spaudimą. Naudingi tiek švieži, tiek ir šaldyti špinatai. Be minėtų medžiagų, šiuose žalumynuose gausu ląstelienos bei kitų vitaminų ir mikroelementų.

Obuoliai

Augalinė ląsteliena ir pektinas, esantys obuoliuose, šalina iš organizmo cholesterolį gerina kraujagyslių elastingumą. Sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis neretai rekomenduojama obuolių iškrovos diena.

Svarbu:

Jeigu vartojate kokius nors medikamentus, stiprinančius kraujagysles, koreguodami mitybą būtinai pasitarkite su gydytoju, nes kai kurie maisto produktai gali nederėti su vaistais ar vitaminų kompleksais.