Visame pasaulyje sparčiai plintantis bendruomeninio daržo (angl. „urbanfarming“) fenomenas keliasi į Vilnių. Idėjos autorius Mindaugas Danys žada, kad pavasarį sostinėje jau veiks kampelis, kuriame bendruomeniniais pagrindais bus auginamos daržovės bei prieskoniai, rašo Diena.lt.

„Jau kelis metus užsiimu socialiniu verslu ir socialinėmis inovacijomis. Besidomėdamas idėjomis, atkreipiau dėmesį į bendruomeninio daržo koncepciją“, - pasakojo idėjos autorius.

Pasak pašnekovo, kultūrinių augalų auginimas nebus pagrindinis socialinio projekto tikslas. „Šia idėja norima pasiekti keleto tikslų. Norime, kad pirmasis bendruomeninis daržas būtų demonstracinis, kuriame būtų išbandomi skirtingi metodai. Po to, remiantis patirtimi, bus galima bendruomeninės daržininkystės idėją plėsti kitose Vilniaus vietose, Lietuvos miesteliuose, - idėją plėtojo M.Danys.

Anot jo, bendruomeniniai daržai padeda panaudoti apleistas miesto teritorijas, jas pritaikyti praktinei veiklai. Kartu užsiimama edukacine veikla. Į tokius daržus kviečiami moksleiviai ir darželinukai susipažinti su daržininkystės metodais.

Be to, šiuo projektu norima stiprinti miesto bendruomenę. „Norime, kad gyventojai, kurie gyvena netoli daržo, ateitų čia ne tik nusipirkti šviežiai užaugintų daržovių, bet ir patys savanoriautų bei rūpintųsi aplinka“, - pasakojo pašnekovas.

M.Danys viliasi, kad šis projektas pavers bendruomeninį daržą erdve, kurioje vilniečiai susitiktų, vyktų renginiai bei vietoje užaugintos produkcijos prekyba.

Projekto autorius pasakojo, kad norint daržą atverti bendruomenei pavasarį, jau lapkričio mėnesį privalu pasirūpinti teritorija, kurioje bus galima vystyti veiklą. „Kol kas deramės dėl tokio daržo įkūrimo Šiaurės miestelyje, nes čia kaip tik yra neužstatytas pastatais žemės plotas, tinkantis šiai veiklai“, - teigė M.Danys.