„Sezonas buvo geras, vandens turizmo maršrutas Nida – Uostadvaris - Mingė vasarą buvo populiarus, tebėra paklausus ir dabar, rudenėjant. Aptarnavome poilsiautojus trimis laivais, didžiausias yra šis, kuriuo šiandien alytiškius po Nemuno deltą plukdau, - GRYNAS.lt pasakojo sekmadienį krantinėje sutiktas Šilutės rajono Kintų seniūnijos gyventojas, laivo „Forelle“ kapitonas Antanas. - Prieškariu šis laivas plukdė ir Adolfą Hitlerį, štai vieta salone, kur jis sėdėjo. Laivas statytas 1934 metais, jis talpina 80 žmonių. Tebetarnauja puikiai, pramoginės bendrovių kelionės juo užsakomos iš anksto, jų rudenėjant mažėja nežymiai. Dar orai nebjūra, atvanga gamtoje vis dar puiki."

Jis yra vienas iš kelių laivavedžių, kuriuos šį sezoną samdė Šilutės rajone, Mingės kaime veikiančios žvejybos ir vandens turizmo įmonės savininkas Stasys Petrošius.

Iš Alytaus atvykusios ir po Nemuno deltą pirmą kartą laivu plaukusios grupės nariai sakė esą patenkinti ir aptarnavimu, ir įspūdžiais, kuriuos patyrė pamaryje. Nuo denio jie akimis lydėjo vieną po kitos į Pietus traukiančias sparnuočių virtines. Kuršių marios ir Nemuno delta yra išsidėstę po Didžiuoju Poliarktikos Paukščių migracijos keliu, čia netyla į žiemojimo vietas traukiančių paukščių sparnų šnarėjimas. 

Užsienio piliečiai aktyviai teiraujasi apie galimybes praleisti atostogas pamario krašto sodybose. Šilutės turizmo informacijos centras skelbia, jog rugpjūtį teko atsakyti į 540 informacijos paklausimų, tai yra beveik dvigubai daugiau, nei birželį. O prieš vasaros poilsio sezoną - nuo balandžio iki birželio -  informacijos centras gavo 275 užsienio piliečių užklausas.

Tik vienas iš Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje esančių turistų traukos taškų - valstybės saugomas Uostadvario Polderių muziejus, šiemet yra uždarytas. Ši vieta turistų buvo lankoma ir garsi vieninteliu hidrologiniu įrenginiu Lietuvoje, technikos paminklu, 1907 m. statyta vandens kėlimo stotimi – garo turbina, siurbusia pievų vandens perteklių ir nuleidinėjusia jį į Atmatos upę.

Neseniai paaiškėjo, kad šį kultūros paveldo objektą, kaip ūkio veikloms nereikalingą bendrovės „Šilutės polderiai“ turtą , vietos valdžia buvusiai įmonės vadovybei (dir. Rimantui Liatukui) kažkada leido privatizuoti. Bet visuomenės apie tai neinformavo. Dabar jis uždarytas.

Tad Uostadvaryje besišvartuojančių laivų kapitonai, išleidę krantinėje turistus, gali jiems pasiūlyti tik įlipti į švyturį ir pasižvalgyti po Nemuno deltą, Rusnės salą, Minijos žiotis iš aukščiausio šioje vietoje taško. Beje visai netoliese – gal už kilometro – yra pažymėta ir žemiausia, matuojama nuo jūros lygio, Lietuvos sausumos vieta. Ją prieš dešimtmetį nustatė ir paženklino Rusnėje susirinkę geografijos mokytojai iš visos Lietuvos.

Vieškeliais išraižytoje Rusnės saloje už Europinės paramos lėšas šiemet vykdoma Uostadvario vasaros polderio rekonstrukcija. Pylimų viršumi rengiami dviračių takai, kad keliautojams be automobilių sausuma nereikėtų ryti dulkių kamuolių. Tik salos Pakalnės kaimo gyventojai šiuo projektu yra visai nepatenkinti. Jie pyksta, kad privati jų erdvė bus pažeista, nes smalsūs turistai kaišios savo nosis po pat jų langais. Žmonės siekia sustabdyti projektą ir to reikalauja iš valdžios.

Nestabdomi Nemuno deltoje tik ratuoti ir agresyvūs automobilininkai. Jie savo džipais ir katerių gabenimo priekabomis išmalė visas upių pakrantes, bet Šilutės eismo prižiūrėtojai - akli ir kurti.