„Niekas nieko nedarė“, - teigė vienas iš įvykio liudininkų.

Tragedija įvyko pirmadienį po pietų. Ketverių metų Arco užpuolė gerokai jaunesnę pusantrų metų patelę Bergi. Įvykį nufilmavo zoologijos sodo lankytoja Natasza Tusk.
Michaelas Targowskis
Kadangi gyvūnas buvo streso būsenoje, raminamieji būtų suveikę tik po kokių 7-8 minučių, tuomet jau būtų buvę per vėlu. Įeiti į liūtų gyvenamą patalpą ir bandyti tokiu būdu juos išskirti niekas neturi teisės - tai kelia pavojų gyvybei.

„Su vaikinu buvau zoologijos sode, lankėmės liūtų paviljone. Gyvūnai lakstė po maniežą, kai staiga liūtas vieną iš patelių įvarė į kampą, pradėjo ją talžyti letenomis ir staiga sukando jai sprandą. Laikė ją taip, kelias minutes ir nepaleido – kol ji nustojo judėti. Nufilmavau tai, bet tik porą minučių, nes ilgiau nepajėgiau į tai žiūrėti“, - šiurpiais įspūdžiais dalijasi N. Tusk.

Vaizdo įraše girdėti, kaip prie liūtų voljero spygauja mažamečiai vaikai. Taigi, jie taip pat tapo šiurpios plėšrūnų kovos liudininkais.

Kovą stebi kita voljere buvusi patelė, tačiau ši liūtė nusprendžia laikytis atokiau susipjovusių gentainių.

Zoologijos sodo vadovybė nesutinka su lankytojų priekaištais, esą nebuvo imtasi jokių priemonių prieš įsisiautėjusį liūtą. Zoologijos sodo atstovų teigimu, personalas plėšrūnus mėgino išskirti purkšdamas vandenį – kaip ir numato saugumo procedūros. Tai matoma ir vaizdo įraše, tačiau vandens srovė buvo paleista jau tuomet, kai patelė neberodė jokių gyvybės ženklų.

Vanduo iš žarnos Arco įsiučio neatvėsino. N. Tusk atkerta, esą vandens srovė į liūtą net nepataikė.

„Liūtus gali mėginti išskirti keliais būdais,- Gazeta.pl žurnalistams sakė Gdansko zoologijos sodo direktorius Michaelas Targowskis. - Vandeniu - ką mūsų darbuotojai ir darė, purkšti gesintuvu, ginklu, vaistais (bet galimybės šauti į liūtą net nesvarstėme) arba raminamaisiais. Vis tik, kadangi gyvūnas buvo streso būsenoje, raminamieji būtų suveikę tik po kokių 7-8 minučių, tuomet jau būtų buvę per vėlu. Įeiti į liūtų gyvenamą patalpą ir bandyti tokiu būdu juos išskirti niekas neturi teisės - tai kelia pavojų gyvybei.“

Lenkijos portalo kontakt24.pl žurnalistams zoologijos sodo direktorius sakė, jog yra šokiruotas. Liūtas šiuo metu yra atskirtas nuo patelių.

Tuo metu su vaiku šalia liūtų ekspozicijos buvusi ponia Iza pasakojo, jog liūtas kurį laiką vaikė pateles ir netikėtai vieną jų užpuolė. Tuomet Iza iškart patraukė vaiką nuo liūtų aptvaro, kad jam netekų pamatyti tokių vaizdų.

Įdomu tai, kad vos spalio 8-ą dieną Gdansko zoologijos sodas paskelbė, jog liūtų šeima galutinai suformuota.

Liūtas atkeliavo į šį zoologijos sodą iš Portugalijos zoologijos sodo, trys patelės - iš Paryžiaus. Dieną jie galėdavo susitikti bendroje patalpoje, tačiau naktį patinas ir patelės nakvodavo skirtingose patalpose. Pirmą kartą publikai liūtai parodyti praėjusį šeštadienį. Kai kurie internautai priekaištavo, jog zoologijos sodas pernelyg skuba, jog gyvūnai dar nėra spėję atsigauti po ilgos kelionės ir yra paveikti streso.

Lenkijos Zoologijos sodų asociacijos direktorius bei Lenkijos atstovas Europos zoologijos sodų ir akvariumų taryboje Alexanderis Niwelińskiego teigė, jog liūtai nužudo pateles ir laisvėje, tačiau tai nutinka labai retai.

„Ar ji patiną suerzino, ar jis nenorėjo jos priimti į šeimą? Liūtai nediskutuoja, liūtai tiesiog pašalina tą, kas jiems nepatiko“, - situaciją įvertino A. Niwelińskiego