Paprastasis kardelis (lot. Gladiolus imbricatus) – į Lietuvos raudonąją knygą įrašyta augalų rūšis, saugoma nuo 1962 metų. Tai daugiametis, net iki 70 cm aukščio galintis užaugti augalas. Paprastieji kardeliai žydi birželio – liepos mėnesiais, o jų sėklos subręsta rugjūčio mėnesį. Iš sėklų išaugę augalai pražysta tik 3 – 4 augimo metais. Šie augalai dauginasi ne tik sėklomis, bet ir dukteriniais gumbasvogūniais. 

Paprastieji kardeliai auga derlingame dirvožemyje, drėgnose pelkėtose pievose ar žemapelkių pakraščiuose. Jie – šviesamėgiai augalai, todėl ūksmingose buveinėse (krūmynuose, miškuose) paprastai nežydi. Sovietmečiu nemažai populiacijų buvo sunaikinta arba jos smarkiai nukentėjo nusausinus pelkes ir drėgnas pievas, jas pavertus dirbamais laukais. Kai kurios populiacijos sunyko buveinėms apžėlus krūmais ar jas apsodinus mišku.

Bražuolės botaninis draustinis – pati vertingiausia botaniniu požiūriu Neries regioninio parko vietovė. Šioje teritorijoje yra aptinkama net 11 Europos Bendrijos svarbos buveinių tipų, o retų augalų įvairovė tiesiog stulbinanti – čia rastos 22 saugomos ir kelios dešimtys apyrečių augalų rūšių.