Vabzdžiams ir paukščiams takų miške nereikia – kur panorėję, ten jie nesunkiai gali nukakti sparnų pagalba. O kaip mišku keliauja žvėrys? Atrodo būtų logiška, jei žvėrys naudotųsi tais pačiais keliais ir takais, kuriais naudojasi žmogus, bet taip nėra. Jie turi tankiai po visą mišką išsiraizgiusią ir nuolat kintančią savo takų sistemą ir kaip nebūtų paradoksalu, šie takai dažniausiai driekiasi lygiagrečiai žmogaus naudojamų keliukų.

Miške tikrai nerastumėte tokios vietos, kur vienu ar kitu laiko tarpsniu nesilankytų žvėris – gal maisto, gal poilsio vietos ieškodamas, gal šiaip slampinėdamas. Tačiau didesnius atstumus, pavyzdžiui, iš maitinimosi vietų laukuose į dienojimo vietas ramiose miško vietose, žvėris visada eis savo taku. Ar visi žvėrys keliauja tais pačiais takais? Šernas ar lapė nesunkiai gali brautis ir per tankų jaunuolyną, eglių sąžalyną, o štai elniui, briedžiui, danieliui reikia didesnės erdvės, ypač raguotiems patinams.

Kodėl žvėrys nesinaudoja žmonių takais? Jei įsiklausytumėte, kaip daugelis iš mūsų vertina gyvąją gamtą, išgirstumėte, jog drugiu galima grožėtis, melodingo paukščio balso galima klausytis ir klausytis, o žvėrį reikia nušauti. Tam, kad išsaugotų kailį net savo namuose – miške – jie priversti gyventi brūzgynuose, šabakštynuose, šlapynėse ir klampynėse, kur žmogus neįkelia savo kojos. O mišku keliauti tik tokiomis pat tankynėmis vedančiais takais, kad gink dieve tik nesutiktų žmogaus, nes neretai toks susitikimas būna ir paskutinis.

Rudenį ar žiemą, kada medžiai be lapų ir miškas daug kur tampa tarsi peršviečiamas, kada ko ne kas savaitgalį vyksta medžioklės su varovais, keliai, kvartalinės linijos, proskynos žvėris itin baugina ir jie stengiasi tokias vietas kirsti kuo greičiau. Aišku naktį, sutemose žvėrys išeina į atviras vietas – laukus, pamiškes, miško aikšteles ir pievas, pagriovius, pakeles. Čia jie maitinasi ir ilsisi, o jauni žvėrys ir dūksta bei žaidžia. Kad ir kokias geras akis turėtum, kad ir kokius puikius pojūčius – iškilus pavojui lėkdamas tamsoje per tankumyną jei neišsidursi akies, tai šoną tikrai prasidursi, tad tamsoje geriau laikytis atvirumose. O štai šviesiu paros metu atvirumose geriau neužsibūti – kuo greičiau iš tankmės į tankmę.

O kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti geriausiose Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo NATUREPHOTO.LT savaitės nuotraukose.