Vilniaus miesto teritoriją valanti UAB „Mano aplinka“ prie šaligatvių susikaupusį smėlį intensyviai šalina jau kelias savaites. Įmonės atstovė Jurgita Seriakovienė informavo, kad buvo būtina sulaukti pliusinės temperatūros naktimis. Tik tada savo darbą efektyviai galėjo pradėti specialios smėlį renkančios vakuuminės mašinos, teigiama pranešime spaudai.

Didžiulės smėlio sankaupos – tai per šalčius išbarstyto smėlio ir druskos mišinio liekanos. Praėjusiųjų metų patirtis rodo, kad iš viso „Mano aplinka“ surinks daugiau nei 7 tūkst. kubinių metrų tokio užsilikusio smėlio.

„Ankstesniais metais smėlį turėdavome surinkti iki gegužės 1 dienos, bet šiemet Vilniaus miesto savivaldybė terminą sutrumpino iki balandžio 18 d. Privalome spėti“, – sakė J. Seriakovienė.

Ketvirtadienį „Mano aplinkos“ ir Savivaldybės atstovai dalį teritorijų jau įvertino. Sutvarkytomis pripažintos Žvėrynas, Naujamiestis, Šnipiškės, Lazdynai, Karoliniškės ir Pilaitė. Penktadienį ir pirmadienį planuojama užsakovams priduoti kitas seniūnijas. Tikimasi, kad atsakingi Savivaldybės administracijos specialistai spės laiku apžiūrėti miestą ir terminas nenusitęs.

Pirmosios kategorijos magistraliniuose keliuose smėlį surinkinėja vakuuminės mašinos su mechanizuotu siurbliu. Antrosios ir trečiosios kategorijos keliuose daugiausia pasitelkiama fizinė jėga – valytojai smėlį šluoja šluotomis ir surenka į karučius. Miegamuosiuose rajonuose jų darbą trikdo prie šaligatvių palikti automobiliai. „Kartais vieną gatvę nušluoti trunkame net savaitę, nes savininkams patraukus mašinas pasimato dar nenuvalytų plotų“, – teigė rangovų atstovė. Dėl to prašoma gyventojų supratingumo.

Anot pašnekovės, pastarosiomis dienomis pliaupiantis lietus dirbti netrukdo ir net priešingai – padeda: „Nereikia papildomai drėkinti gatvių, nes siurbliai įprastai renka tik smėlį, o ne dulkes.“