Šventės globėjas aplinkos ministras su ministerijos globojamais Nemenčinės socialinės globos namų vaikais Arvydų girininkijoje kėlė inkilus. Su jų ir miškininkų pagalba įkurtuves Nemenčinės urėdijos miškuose šiemet švęs 53 varnėnai, 60 zilučių ir 2 kukučiai. Paukščių lauks daugiau nei 100 naujų „būstų“.

„Inkilų kėlimas – ir prasminga, ir smagi „žalioji“ pamoka vaikams. Kur, jeigu ne miške, jie turi pratintis rūpintis gamta – visų mūsų namais“, – sakė ministras.

Idėja kiekvieną pavasarį organizuoti inkilų kėlimo šventę kilo daugiau nei prieš 90 metų, kai žymus Lietuvos gamtininkas prof. Tadas Ivanauskas pakvietė švęsti Paukščių dieną. Tęsdama jo pradėtą gamtosauginę veiklą, Generalinė miškų urėdija kartu su visomis 42 miškų urėdijomis jau trečius metus organizuoja paukščių sutiktuvių šventę „Paukščiai grįžta namo“. Jos metu kiekvienoje urėdijoje keliami inkilai.

„Rūpintis mus supančia gamta – mūsų visų, ne vien miškininkų pareiga. Tad kviesdami kelti inkilus, siekiame ne tik padėti paukščiams, bet tuo pačiu ir ugdyti jaunąją kartą, mokydami ją pažinti, mylėti ir tausoti gamtą“, – teigė Generalinės miškų urėdijos vyriausiasis patarėjas Andrius Vancevičius.
Miškų dieną kėlė inkilus

Miškininkai skaičiuoja, kad taip kasmet Lietuvos miškai praturtėja 3-4 tūkst. inkilų paukščiams. Taip gausinama paukščių populiacija, saugomos retos ir nykstančios paukščių rūšys, o paukščiai valo ir saugo mišką nuo įvairiausių kenkėjų.

Kovo 23-iąją kone visose miškų urėdijose mažiesiems sparnuočiams iškelti inkilai. Kai kurios miškų urėdijos inkilėlius kelia jau nuo praėjusios savaitės, kitos akcijos renginius planuoja visą ateinančią savaitę.
Miškų dieną kėlė inkilus

Pakvietę jaunųjų miško bičiulių būrelių narius inkilus kėlė Joniškio, Kazlų Rūdos, Panevėžio, Radviliškio, Tytuvėnų miškų urėdijos girininkai. Alytaus miškų urėdijoje Dušnionių, Dzirmiškių, Kalesnykų, Punios ir Sudvajų girininkijose iškelta apie 210 inkilų skirtų zylėms, musinukėms bei pelėdoms. Biržų miškininkai drauge su moksleiviais inkilus grįžtantiems sparnuočiams kėlė ne tik miškuose, bet Biržų miesto A. Dauguviečio parke. Kretingoje naujų namų paukščiai sulaukė miesto parke prie Pastauninko upelio. Varėnos miškų urėdija kartu su jaunaisiais miško bičiuliais jau prieš savaitę iškėlė inkilus sugrįžtantiems paukščiams.