Ar galima vartoti alkoholį ir nepakenkti kūno formoms, ar vis dėlto, siekiant tikslo gražinti kūną, alkoholio derėtų atsisakyti? Apie tai kalbamės su KILO.LT mitybos specialiste Egle Šinkevičiūte.

„Neretai mitybos specialistai reikalauja visko arba nieko. Na, negalima sugadinti žmogaus socialinio gyvenimo, jei alkoholis yra neatskiriama socializacijos dalis. Tačiau privalu žmogų tinkamai informuoti, kad išvadas pasidarytų pats, kitu atveju, kažkoks draudimas nebūtų labai kompetetingas, o ir tikrai gąsdintų klientus. Jei taip nutinka, jie patys sau nusistato rėmus apie suvartojamo alkoholio kiekį ir tai neretai būna esmine klaida“, – patirtimi dalinasi mitybos sepcialistė.

Kaip pavyzdį E. Šinkevičiūtė pasakoja, kad dažnas, jei anksčiau vakarėlio metu išgerdavo keturis alaus, tai siekdamas sulieknėti išgeria du ir mano, kad niekas nuo to nepasikeis, dietai tai nepakenks. Taip pat yra ir tokia grupė žmonių, kurie galvoja, kad dietos laikymasis, susijęs tik su maistu, o ne su gėrimais, dėl to, alkoholio ar kitų gėrimų nereikia riboti. Taip atsitinka dėl nepakankamų žinių.

„Tokiems klientams būtina atskleisti tikrąją alkoholinių gėrimų pusę ir paaiškinti, kad tiek lengvas alus ar sidras, įvairūs kokteiliai ir visi kiti, o ypač stipresni gėrimai – svorio mažinimo tikslo siekimą gali net labai apsunkinti“, – teigia E. Šinkevičiūtė.

Mitybos specialistė atskleidžia tai, ką privalote žinoti apie alkoholį:

1. 1 gramas etilo alkoholio turi 7 kalorijas, tuo tarpu 1 gramas riebalų turi 9 kalorijas.

2. Alkoholis neturi nei baltymų, nei riebalų, tačiau turi aukštą energetinę vertę, gaunamą iš angliavandenių.

3. Didesnio kalorijų kiekio suvartojimas nei mums reikia kaupia riebalus.

4. Laikantis dietos ir išgeriant alkoholio organizme nustojami deginti riebalai ir momentiškai prasideda organizmo kova su alkoholiu, jo virškinimas, perdirbimas, detoksikavimas. Taip yra, nes šalutinis alkoholio produktas yra acetatas, kuris ir suteikia tokiems gėrimams toksiškumą. Taigi vienareikšmiškai geriant alkoholį vietoje to, kad riebalai degtų – organizmas juos ima kaupti dėl per didelės maistinės vertės kiekio ir sudėtingumo jį detoksikuoti. Taip pat sulėtinama medžiagų apykaita.

5. Alkoholiniai gėrimai turi labai daug kalorijų, todėl jų vartojimas staigiai pakelia suvartojamų kalorijų kiekį per dieną, kas automatiškai kaups kūno riebalus, nepriklausomai nuo to, ar iki vakarėlio laikėtės dietos sąžiningai ar ne.

Tiek lengvas alus ar sidras, įvairūs kokteiliai ir visi kiti, o ypač stipresni gėrimai – svorio mažinimo tikslo siekimą gali net labai apsunkinti.

Tačiau ar įmanoma laikantis svorio mažinimo dietos išgerti alkoholinį gėrimą nepakenkiant ar bent mažiau pakenkiant rezultatams?

„Įmanoma, tačiau ne taip, kaip galvoja dalis mūsų, siekdami minėto tikslo. Įprastai jie laikosi dietos ir arba sumažina alkoholio kiekį, arba nekreipia į tai dėmesio, bet laikosi dietos ir tikisi gerų rezultatų. Deja, taip nieko nepasieksite. Jei nusimato vakarėlis, kuriame žinote, kad išgersite alaus bokalą, turite nuo savo paskirto paros kaloringumo minusuoti geriamo gėrimo kaloringumą (alus turės apie 500 kilo kalorijų).

Minusuoti vien tam, kad tą dieną bent jau nesurinktumėte kalorijų pertekliaus. O jei dar tas alkoholio kalorijas minusuotumėte riebalų ir angliavandenių sąskaita – tai būtų kone saugiausias kada nors išgertas bokalas alaus“, – šypsosi specialistė.

Paskutinis E. Šinkevičiūtės patarimas – nepamiršti, kad jei jau geriamas alkoholinis gėrimas, užkandžiavimas turi būti pamirštas. Užkandžiai tik dar labiau padidintų suvartojamų kalorijų kiekį. Taip pat, geriausia būtų, kad tokie išgėrinėjimai būtų kuo retesni ne tik dėl sėkmingesnės dietos, bet ir dėl bendros organizmo sveikatos.