Tačiau ne mažiau svarbu, kad jie būtų kokybiški ir efektyvūs bei gerinantys fizinį pasirengimą ir sveikatą. Kas gali pakišti koją rezultatams bei kokybei, teiraujamės „Goodlife“ grupinių užsiėmimų trenerio Lauryno Onuškevičiaus.

Visi treneriai akcentuoja bazinių judesių techniką, tačiau žmonės, kurie ateina tik į grupinius užsiėmimus gali tos technikos ir neišmanyti. Ar grupinio užsiėmimo treneris gali sužiūrėti visus sportuojančius? Ir ką daryti pačiam sportuojančiam, kad treniruotė būtų efektyvi, o atleikami judesiai teisingi?

– Visų pirma, kiekvienas turėtų įdėmiai žiūrėti ir klausyti, ką sako treneris. Labai svarbu įjungti klausą, profesionalus treneris burnos veltui neaušina, jis kalba labai tikslingai ir būna labai konkretus.

Taip pat reikėtų ir matyti, ką treneris daro, būtent jis visus judesius atlieka kokybiškai, aiškiai ir kartais pabrėžtinai lėčiau. Tad reikėtų tiesiog sutelkti visą dėmesį ir pasistengti jį kopijuoti.

O sužiūrėti visus sportuojančius, be abejo, galima, tik štai dėmesio skirti visiems – ne visada. Visa laimė, kad į grupines treniruotes vienu metu neateina 20 naujų žmonių. 3-4 naujokai dažniausiai ir susirenka tą visą trenerio dėmesį. Apšilimo metu stebiu susirinkusią kompaniją, susipažįstu ir pamatau tuos, kuriems mano pagalbos tikrai prireiks.

O žmonės labai skirtingi – vieniems užtenka poros pastabų ar vienos kitos detalesnės judesio demonstracijos ir žmogus susitvarko, pasitaiso. Kitiems reikia kur kas daugiau laiko. Mano praktikoje buvo narė, kuriai reikėjo dviejų mėnesių padidinto dėmesio, kad išmoktų teisingai pritūpti. Tenka ne tik prieiti prie žmogaus per treniruotę, bet ir pasilikti po jos, skirti „namų darbų“, kurie padėtų gerinti techniką.

Bet ne visi gi moka skaityti tą kūno kalbą, ne visi turi savo kūno valdymo patirties. Atrodo, kad darau gerai, bet iš tikro… ne.

– Tada gelbsti veidrodis. Kai esi naujokas ir nieko nemoki – veidrodis labai padeda ir jis, sakyčiau, yra būtinybė. Tačiau ilgiau lankantiems treniruotes kur kas daugiau pliusų duoda salė be veidrožių. Tik tada jie nustoja stebėję savo atspindį ir pradeda jausti, stebėti, analizuoti judesius. Tai jau žingsnis progreso link.

O neturintiems tos kūno valdymo patirties rekomednuočiau įsigyti vieną ar dvi individualias treniruotes pas asmeninį trenerį ir susipažinti su baziniais judesiais. Tai labai svarbus pagrindas, be kurio neįmanomas kokybiškas darbas grupinėse treniruotėse.

Grupiniuose užsiėmimuose judesius dar reikia atlikti intensyvesniu tempu ir po daug kartų – ar nėra taip, kad vardan tempo ir kiekybės pametama kokybė?

– Taip, čia suveikia minios efektas. Todėl ne veltui treniruotės metu kartoju: nekreipkite dėmesio į laiką ir į pakartojimų skaičių, nors vieną kartą padarykite tobulai techniškai judesį, pavyzdžiui, atsispaudimą, ir tai bus kur kas geriau, nei dešimt atsispaudimų su išriesta nugara.

Būna labai smagu, kai pavyksta treniruotę išpildyti visu pajėgumu, tačiau realybė tokia, kad į ją susirenka įvairaus pajėgumo žmonės. Ir visiems jiems rekomenduoju nepamiršti, kad tai ne varžybos, mes susirinkome ne konkuruoti tarpusavyje. Svarbiausia – sveikata, ir aš jaučiuosi atsakingas už ją. Nesinori, kad žmogus mokytųsi iš klaidų ir po pusmečio mestų sportą dėl skaudančių kelių ar traumos, kurią gavo dėl to, kad neteisingai darė pritūpimus, įtupstus, o treneris nieko nesakė.

Jei tempas jums nepakeliamas – atsikvėpkite, padarykite pertrauką, mažinkite pakartojimų skaičių, tik nedarykite nuolaidų technikai.

Laurynas Onuškevičius

Kokias dažniausiai klaidas daro grupinių treniruočių lankytojai?

– Viena dažniausių – netinkamas papildomo svorio pasirinkimas. Vyrai labai dažnai pervertina savo galimybes, ypač kai pamato jau metus sportuojančias moteris imant nemažus svorius. Moterys kuklesnės, jos bijo didesnio svorio ir dažniau čiumpa vieno kilogramo svarelius.

Aš pirmiems kartams rekomenduočiau nepersistengti ir geriau kuklintis. Jūs juk nežinote, kokio sudėtingumo pratimai jūsų laukia, tad 2 kg svareliai bus pats tas apžvalginei, pažintinei treniruotei.

Intensyvus tempas taip pat išprovokuoja technines klaidas. Tad dažnai nepavyksta išpildyti pilnos judesio amplitudės. Tai nėra taip blogai, amplitudę galima paaukoti, tik svarbu, kad nebūtų paaukota teisinga technika.

Kartais klaidingai pasirenkama ir pati treniruotė. Kai kuriems grupiniams užsiėmimams būtinas geras fizinis pasiruošimas. Jei norisi pabandyti – bandykite, bet žinokite savo galimybes. Nepradėkite nuo sudėtingiausių treniruočių, jei nežinote, kurios jums tinka – klauskite patarimo.

Dar vienas ne retas reiškinys, galintis išprovokuoti klaidas – atsiribojimas, vaizdžiai tariant – „išskridimas į kosmosą“. Yra žmonių, kurie ateina į treniruotę, daro pratimus, bet iš tikro nebūna treniruotėje, negirdi, nemato, nepalaiko dėmesio, negirdi pastabų. Atrodo, lyg užsuko čia tik užsidėti pliuso. Susitelkimas labai svarbus treniruotės kokybei. Tad geriau atsiribokite nuo to, kas vyksta už durų ir pilnai pasinerkite į judesį. Net ir telefonas tegul lieka rūbinėje – be jo treniruotės kokybė ir susikaupimas bus tikrai geresni.

Kokį vieną svarbiausią patarimą išskirtum reziumuodamas?

– Kiekvieną trenerio išsakomą pastabą priimikite asmeniškai. Kai treniruotės metu matau, kad keli žmonės ne iki galo gerai kažką daro – sakau bendrą pastabą. Ir šiaip dažnai primenu techniką, kartoju – nepamirštam tvirtos nugaros, neužlaužiam kaklo, įtempiam pilvo presą… Visas tas išsakytas pastabas visiems rekomenduoju priimti asmeniškai – tai priverčia dar kartą pasitikrinti, galvoti apie maksimaliai gerą išpildymą, analizuoti atliekamus judesius. Visa tai ir yra raktas į teisingą techniką.