Dar šią savaitę televizijos žiūrovai žurnalistės Rūtos Janutienės kuriamą laidą „Paskutinė instancija“ buvo kviečiami stebėti intriguojančiomis detalėmis apie prezidentę, tačiau ketvirtadienio vakarą televizoriuje teko stebėti senus reportažus.

R. Janutienės laidos, kuri neišvydo eterio, anonse buvo teigiama, kad apie prezidentės valdymo ypatumus kalbės buvęs Seimo narys Arūnas Valinskas. „Buvau vienas iš daugelio, kurių pokalbių išklotinės atsidurdavo ant prezidentės stalo“, - anonse prasitaria A. Valinskas. Taip pat užsimenama, kad laidoje bus rodomos D. Grybauskaitės asmeninės biografijos detalės.

TV3: laida neatitiko etikos ir kokybės standartų

DELFI susisiekus su TV3 etikos sekretoriumi ir naujienų tarnybos vadovu Sigitu Babiliumi, šis teigė, kad R. Janutienės paruošta laida neatitiko įmonės kokybės ir etikos reikalavimų, todėl nuspręsta jos eteryje nerodyti.

Sigitas Babilius
„Ta laida buvo rengiama apie prezidentę Dalią Grybauskaitę. Mes visą laiką stengiamės prašyti ir įgyvendinti, kad visos laidos atitiktų geriausios kokybės ir etikos standartus. Šioje laidoje, mūsų nuomone, kalbama apie faktus ir istorijas, kurios yra kontraversiškos ir gali susilaukti didelio atgarsio visuomenėje. Tokiu atveju mes turime etikos kodeksą, kuris aiškiai apibrėžia, kad tokiais atvejais, kai laidoje pateikiami sensacingi teiginiai, faktai ar teiginiai turi būti pateikti itin tiksliai – negali būti jokių klaidų ir niuansų“, - komentavo televizijos atstovas.

Pasak S. Babiliaus, sprendžiant, ar laida turėtų pasirodyti eteryje, suveikė ir kitas faktorius: „Tokiais atvejais mes reikalaujame, kad būtų nuomonių balansas – būtų pateikiama ir antra nuomonė. Be to, mūsų kodeksas nurodo, kad laidos rengėjas gali reikšti savo asmeninį požiūrį, tačiau jo komentaras turi būti aiškiai atskirtas nuo faktų. Mums pasirodė, kad šioje laidoje ne visiškai įgyvendinti mūsų kokybės ir etikos reikalavimai. Ji yra dar tobulintina“.

Pasiteiravus, kuri laidos dalis užkliuvo TV3 etikos kodekso sargams – dėl prezidentės biografijos detalių ar A. Valinsko interviu, S. Babilius teigė, kad laida, kaip visuma, „turėjo per daug netikslumų“.

TV3 atstovas aiškino, kad laida eteryje buvo anonsuojama, nes anonsas buvo pateiktas daug anksčiau nei visa laida: „Šiuo atveju laidos rengėjai vėlavo pateikti laidą ir tiesiog neliko jiems laiko padaryti jos kokybiškai“.

R.Janutienė: pirmą kartą susidūriau su cenzūra

Rūta Janutienė
Tuo metu laidos autorė Rūta Janutienė sakė apie laidos likimą sužinojusi tik, kai įsijungė televiziją: „Aš laidą padariau, įdėjau į serverį. Nesu laidų transliuotoja, esu autorė. Įsijungiau televiziją ir, kaip ir kiti žiūrovai, pamačiau, kad rodoma kita laida“.

Laidos kūrėja nenorėjo spėlioti, dėl kokių priežasčių laida neišvydo eterio – tai jai daryti būtų neetiška pagal turimą sutartį su televizija. Tačiau prasitarė, kad laidos nepasirodymo eteryje istorija galėtų būti „dar įdomesnė nei pati laida“.

„Jei čia yra cenzūra, tai aš su ja susidūriau pirmą kartą per savo karjerą“, - teigė žurnalistė.

R. Janutienė sakė mananti, kad televizija, neištransliuodama laidos, padarė klaidą: „Manau, kad padaryta didžiulė klaida, jei dėl politinių priežasčių pradedama cenzūruoti. Netikiu, kad taip įvyko, bet jei įvyko, tai – klaida“.

DELFI primena, kad spalio mėnesį laida apie politikų pokalbių įrašinėjimus turėjo pasirodyti LNK eteryje, tačiau laida nebuvo ištransliuota, o televizija atsisakė komentuoti priežastis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4280)