Pasak dienraščio, net patyrę eismo priežiūros pareigūnai neprisimena atvejo, kad prie vairo būtų sulaikytas girtesnis vairuotojas.

Iki šiol neoficialus šalies rekordas priklausė traktorininkui iš Kėdainių - jam buvo nustatytos 6,66 promilės alkoholio.

Sunkvežimį DAF vairuojantis 41 metų Kelmės gyventojas Vidmantas Sungaila įkliuvo šeštadienį apie vidurdienį kelyje Vilnius-Kaunas.

Ties Kaunu patruliuojantiems pareigūnams įtarimą sukėlė tai, kad sunkvežimis važiavo dviejų eismo juostų kelio viduriu.

Atidarę kabinos dureles pareigūnai išvydo besišypsantį vyriškį ir pajuto stiprų alkoholio tvaiką.

Kai V.Sungaila papūtė į alkoholio matuoklį, prietaisas parodė 7,27 promilės. Policininkai net suabejojo, ar matuoklis nesugedęs.

Antrasis bandymas išsklaidė abejones - ekrane švietė tie patys skaičiai, o nuo vyriškio, 18 kartų viršijusio leistiną alkoholio ribą, veido nedingo šypsena.

Vairuotojas paaiškino vakare gėręs alkoholio, o rytą dar mėginęs atsigaivinti stipriu alumi.

Vienoje Kelmės transporto paslaugų įmonėje dirbantis V.Sungaila savo parašu patvirtino, kad sutinka su nustatytu girtumu.

"Jis turėjo būti miręs", - sakė šalies policijos Eismo priežiūros tarnybos vadovas Saulius Skvernelis, sužinojęs apie vairuotojui nustatytą 7,27 promilės girtumą.

Medikai mano, kad 3-4 promilių alkoholio dozė daugeliui žmonių gali būti mirtina.

S.Skvernelis neabejoja, kad pakaunėje sulaikytas V.Sungaila pasiekė naują girtumo rekordą.

Kauno apskrities priklausomybės ligų centre didžiausias vairuotojui nustatytas alkoholio kiekis kraujyje siekė 2,9 promilės.

Šios gydymo įstaigos direktorius Tautvydas Zikaras mano, kad ištyrus V.Sungailos kraują galėjo būti ir kitoks rezultatas: "Pučiant į alkoholio matuoklį ir tiriant kraują medicinos įstaigoje gali susidaryti paklaida, tačiau bent 5 promilės alkoholio kraujyje turėjo likti".

Tokie skaičiai medikui sukėlė šoką. T.Zikaras įsitikinęs, kad tiek alkoholio išgėrusiam žmogui reikėtų gulėti reanimacijos palatoje, o ne vairuoti mašiną.

Vis dėlto šios srities rekordininkai iš kitų šalių lietuvius toli lenkia.

Antai 67 metų automobilio partrenkto bulgaro kraujyje aptikta 9,14 promilės alkoholio.

Tačiau labiausiai yra išgarsėjęs Lenkijos girtuoklis.

Visą pasaulį prieš kelerius metus apskriejo žinia apie Makovo kaimelio gyventoją Andrzejų W.

Į Skernevicų miestelio ligoninę šis 45 metų vyras pateko po to, kai gatvėje nuvirto po mašina. Ištyrę paciento kraują, medikai negalėjo patikėti savo akimis.

Tačiau ir pakartotinis tyrimas parodė, jog nukentėjusiojo kraujyje yra 12,3 promilės alkoholio.

Žmogaus girtumui daug įtakos turi medžiagų apykaita, kūno svoris, gėrimo rūšis. Alkoholis skirtingai veikia pavargusius, sergančius žmones.

Tyrimais nustatyta, kad butelį alaus išgėręs vidutinio kūno sudėjimo žmogus jau po valandos gali sėsti prie automobilio vairo, o jo girtumas neviršys Lietuvoje leistinos 0,4 promilės ribos. Kita vertus, kiekvieną žmogų alkoholis veikia skirtingai, todėl tokiais bandymais neverta pasikliauti.