"Aš nežinau, kokiu būdu komisija gali priimti kokius nors sprendimus dėl šios bylos", - BNS sakė Liustracijos komisijos pirmininkė Dalia Kuodytė.

Taip ji komentavo Nepriklausomybės Akto signataro, žinomo advokato Kazimiero Motiekos žodžius, jog komisija galėtų parodyti "ryžtingumą", siekdama, jog būtų paviešintas įslaptintas Vilniaus apygardos teismo sprendimas "Šatrijos" byloje.

"Ryžtingumą šiuo atveju turėtų parodyti Dalios Kuodytės vadovaujama Liustracijos komisija - jai niekas nedraudžia, ji nėra saistoma jokiais teismų sprendimais, tad galėtų skelbti esamus ar dar nežinomus su šia byla susijusius dokumentus", - sakė K.Motieka interviu savaitraščiui "Ekstra".

D.Kuodytės teigimu, Liustracijos komisija nėra įgaliota skelbti jokių dokumentų, be to, jos nuomone, kalbėjimas apie šią bylą yra "pavėluotas ir politizuotas".

2003 metų gegužę Vilniaus apygardos teismas uždarame posėdyje nusprendė panaikinti 1992 metais priimtą Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų kolegijos sprendimą, kuriuo buvo patvirtintas faktas, jog K.Prunskienė "sąmoningai bendradarbiavo su KGB".

K.Motiekos teigimu, paskelbus abu sprendimus, paaiškėtų, jog juose kalbama apie skirtingus dalykus.

"Vilniaus apygardos teismas remiasi tik pasižadėjimo neautentiškumu, tačiau Aukščiausiasis Teismas rėmėsi daugeliu kitų argumentų, kurie iki šiol nepaneigti", - sakė jis interviu.

Praėjusio dešimtmečio pradžioje K.Motieka buvo Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo komisijos KGB veiklai tirti pirmininko pavaduotojas. Interviu jis teigia komisijos posėdyje matęs K.Prunskienės pasižadėjimo bendradarbiauti su KGB originalą.

Pati K.Prunskienė teigia, jog jos pasižadėjimas bendradarbiauti su KGB buvo suklastotas.

Vasaros pradžioje grupė įvairių Seimo frakcijų narių paragino K.Prunskienę paprašyti išslaptinti ir paskelbti Ypatingojo archyvo bei teismų bylos dėl jos galimo bendradarbiavimo su KGB medžiagą.

"Vadinamoji "Šatrijos" byla tebėra įvairių gandų visuomenėje šaltinis ir tik absoliutus viešumas gali padėti pakeisti susiklosčiusią padėtį", - teigta atvirame parlamentarų laiške.

Parlamentarams atsiųstame atsakyme K.Prunskienė teigia buvusi už viešą teismo procesą, tačiau dalis posėdžių buvo surengti už uždarų durų "keleto liudytojų, bei kitų žmonių, apie kuriuos išaiškėjo kompromituojanti informacija", interesais ir dabar turinti gerbti teismo sprendimą įslaptinti medžiagą.

K.Prunskienė pažymi dėl konfidencialumo reikalavimo negalinti atskleisti "teisme išaiškėjusių slaptųjų tarnybų veikėjų tuometinėje Aukščiausioje Taryboje", kurie parūpino jos oponentams įtarinėjimo pretekstą.

Vienas iš kreipimosi autorių konservatorius Rytas Kupčinskas gavo iš teismo sprendimo nuorašą, tačiau teismas paprašė jo neskelbti konfidencialios informacijos. Tai BNS patvirtino pats R.Kupčinskas, nenoręs daugiau komentuoti.

K.Prunskienė vadovavo pirmajai 1990 metais nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos Vyriausybei. Žemės ūkio ministrės pareigas ji eina nuo praėjusių metų gruodžio.

K.Prunskienė vadovauja valdančiajai Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungai, vienai iš keturių valdančiąją koaliciją sudarančių partijų.