Trečiadienį posėdžiavusi komisija dar nebalsavo, kokį siūlymą dėl parlamentarų imuniteto teiks Seimui, tačiau eilė jos narių jau pareiškė nenorintys kolegų atiduoti į teisėsaugos rankas.

Seimo narys irgi žmogus

Į Seimo komisijos posėdį atvykęs komisaras teigė, kad vaizdo medžiaga įrodo, jog „tvarkiečių“ frakcijai priklausančio P. Gražulio ir konservatorių frakcijos nario K. Uokos pažeidimai akivaizdūs – parlamentarai perlipo per tvorą, stumdė policininkus.

„Tuo metu policijos pareigūnai pasimetė, nes tai buvo Seimo nariai. Tai yra mano pareigūnų darbo trūkumas. Kitą kartą taip nebus, nes nei Seimo narys, nei bet kuris kitas pilietis neturi teisės priešintis pareigūnui ir jo teisėtiems reikalavimams“, - jis pridūrė, kad kalbos apie tai, jog parlamentarai nesipriešino, tuščios, nes K.Uoką jis pats asmeniškai sulaikė. 

Posėdyje taip pat dalyvavęs Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Barkauskas neigė priekaištus, kad du politikai yra persekiojami už politines pažiūras. Jis pabrėžė, kad vertinamos kitos konkrečios baudžiamojo nusižengimo aplinkybės: viešosios tvarkos pažeidimas ir pasipriešinimas policijos pareigūnui, o apie politines pažiūras nėra jokios kalbos. 

„Tai ne šiaip eiliniai žmonės, o Seimo nariai. Jie ėjo, kad apgintų savo vertybe “ – parlamentarus gynė konservatorių frakcijai priklausantis Saulius Stoma.

Socdemas Stanislovas Giedraitis irgi pasipiktino, kad buvo grubiai elgiamasi su Seimo nariais ir pažadėjo nepritarti jų neliečiamybės naikinimui. 


Bijojo smurto protrūkio

Ne vienam komisijos nariui visgi kilo klausimas, ar policininkai patys elgėsi tinkamai, nusprendę neįleisti K.Uokos ir P.Gražulio į renginį. K. Lančinskas pastebėjo, kad policininkai įgaliojimų neviršijo -į renginį buvo įleidžiami tie žmonės, kuriuos pakvietė organizatoriai. Pasak jo, visų dalyvių kvietimai ir žurnalistų akreditacijos buvo kruopščiai tikrinamos, nes buvo baiminamasi išpuolių.
„Visi iki vieno turėjo kvietimus ir leidimus. Visų daiktai buvo tikrinami. Sprogimo rizikos laipsnis buvo labai aukštas, - sakė K.Lančinskas. - Savaitę prieš renginį televizijose, portaluose buvo isterija. Lygis galimybių įvairiausių susirėmimų buvo labai aukštas. Mūsų taktika pasiteisino, todėl nepasikartojo Serbijos varianto – didelių incidentų, sužeistų žmonių, išdaužytų langų.“ 

Policija įvertino rizikos laipsnį ir, pasak K.Lančinsko, pasielgė, kaip ir per kitus renginius, kur nujaučiama smurto banga. Pavyzdžiui, sporto sirgaliai visada yra atskiriami. Pavojaus užkardymas leidžia išvengti jėgos įsikišimo.

„Tvarkiečiai“ Egidijus Klumbys ir Remigijus Ačas suabejojo policijos veiksmų teisėtumu ir pažadėjo balsuoti prieš neliečiamybės atėmimą. 

Policijos vadovus apšaukė gėjais

„Susidariau įspūdį, kas vadovauja mūsų policijai – homoseksualai“, - po K.Lančinsko apklausos komisijoje tarė P.Gražulis. Į šią repliką komisaras atsakė, kad jis vykdė pareigas, o jo asmeninės pažiūros ar orientacija neturi jokios reikšmės.

P.Gražulis pabrėžė, kad visiškai nesigaili savo veiksmų, jis įsitikinęs, kad teisėtai su K.Uoka ropštėsi per tvorą, nes numatytas renginio laikas jau buvo pasibaigęs. Jis taip pat kartojo gynęs tradicinės šeimos vertybes.

„Prigimtinės žmogaus teisės svarbiau už bet kokius priimtus įstatymus“, - sakė jis ir savo stiliumi pridūrė, kad kiti politikai, anksčiau „pratę laižyti subines Maskvai“,  dabar tai daro Briuseliui, o jis to nedarys. Vaizdingais ir aštriais posakiais garsėjantis P.Gražulis paaiškino, kodėl norėjo atsivežti į renginį mėšlo kratytuvą: „Kadangi šita veislė nevaisinga, galvojau, patręšiu – pradės daugintis.“ 

Abu svarstomi parlamentarai pareiškė neketiną patys prašyti panaikinti jų teisinę neliečiamybę, kaip kad pasielgė greitį viršijęs Seimo narys Vincas Babilius. 

„Mes gynėm tautos pamatus, o norit mane sulyginti su kažkokiu kelių pažeidėju?“ – piktinosi P.Gražulis. Jam antrino ir K.Uoka: „Nežeminkit mūsų.“

K.Uoka tarėsi su skinais 

K.Uoka be kita ko aiškino, kad policija nesudarė jiems progos surengti prieš homoseksualus nukreiptą renginį, kuris būtų vykęs kitoje vietoje ir taip būtų nekilusi susidūrimo grėsmė. Jis prisipažino bendraujantis su skinais ir norėjęs juos atskirti nuo gėjų eitynių. P.Gražulis irgi tikino ne iš vieno protestuotojo atėmęs akmenį, raginęs nesmurtauti. 

Konservatorius K.Masiulis siūlė atiduoti parlamentarus į prokurorų rankas. Jis pastebėjo, kad ankstesni epizodai prieš pažeidimus, neturi jokios prasmės, nes tokiu atveju būtų galima pateisinti ir, pavyzdžiui, žmogžudžius, kurie prieš nusikaltimą padaro gerų darbų – paglosto vaiką ar per gavę perveda senutę. 

Laikinoji komisija ketina rinktis į posėdį rytoj – ketvirtadienį ir apsispręsti, kokį siūlymą teikti Seimui, kurio valioje nuspręsti, ar palikti, ar atimti imunitetą iš P.Gražulio ir K.Uokos.

DELFI primena, kad eitynės „Už lygybę“ vyko gegužės 8-ąją. Panaikinti politikų teisinį imunitetą prireikė, kad būtų galima nagrinėti jiems iškeltas bylas, mat už politikų veiksmus gresia ne tik bauda, bet ir areštas. Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas bylas grąžino policijos pareigūnams, nes norint imtis jas nagrinėti, reikia išankstinio Seimo sutikimo leisti suvaržyti pažeidėjų laisvę.

Policija parlamentarams už pasipriešinimą policijai, specialaus užtvaro perėjimą ir pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymą dar gegužę surašė administracinių teisės pažeidimų protokolus.