Prieš kurį laiką jau skelbta, jog FNTT vadas, generolas Romualdas Boreika gali netekti savo posto – esą kuo skubiau atleisti jį iš pareigų reikalauja prezidentė Dalia Grybauskaitė.

A.Kubilius: FNTT turėjo monopolines teises

Pirmadienį premjeras Andrius Kubilius susitiko su NSGK pirmininku A. Anušausku, kuris viešai yra pareiškęs, jog kai kurios Lietuvos politinės jėgos arba savivaldos lygmens veikėjai gali būti finansuojami iš kontrabandinių lėšų. Pasak premjero, tirti tokio pobūdžio nusikalstamas veikas turi teisėsaugos institucijos, iš kurių viena – FNTT – šioje srityje esą turi monopolines teises.

„Nerimą kelia tai, kad iš kontrabandos gaunami pinigai yra įvairiais būdais panaudojami Lietuvoje, išplaunami, legalizuojami, taip atsiranda galimybių daryti įtaką politikos reikalams, ypač kai kuriuose regionuose, konkrečiai viename regione ir keliose savivaldybėse“, - po susitikimo sakė premjeras, kurio teigimu, informacija apie tokią situaciją egzistuoja jau keletą metų, bet monopolines tyrimo teises šioje srityje turinti FNTT esą nedarė visiškai nieko.

„Aš manau, kad FNTT nesugebėjo savo teisių ir įgaliojimų realizuoti taip, kad tokiems reiškiniams, apie kuriuos kalbame, būtų užkirstas kelias. Jie turi monopolines teises šioje srityje“, - pridūrė ministras pirmininkas.

Jis taip pat patvirtino, kad FNTT veiklos auditas apimtų ir šios institucijos vadovybės veiklos patikrinimą.

A. Kubilius savo ruožtu sudarė specialią darbo grupę, kuriai vadovaus jo patarėjas Gintaras Kalinauskas ir kuri turės parengti teisės aktų pataisas, kad ateityje panašaus pobūdžio finansiniai nusikaltimai būtų priskiriami ir kitų teisėsaugos institucijų kompetencijai.

Seimo kova su korupcija – netinkama?

Pasak premjero, šiuo klausimu bus kalbamasi ir su Seimo vadovybe – esą bus keliamas klausimas, ar parlamento kova su korupcija yra organizuojama tinkamai. „Apie kai kuriuos dalykus turėsime kalbėtis ir su Seimo vadovybe dėl to, ar Seime tinkamai organizuojamas darbas su korupcija“, - sakė A. Kubilius.

DELFI primena, kad Seime veikia Antikorupcijos komisija, kuriai vadovauja „tvarkietis“ Kęstas Komskis.

Žiniasklaidoje užsimenama, kad A. Anušauskas, prabilęs apie kai kuriuos pasienio regionus, kuriuose partijos finansuojamos iš kontrabandinių pinigų, galėjo kalbėti apie „Tvarkos ir teisingumo“ partiją, kurios atstovas K. Komskis anksčiau buvo ilgametis Pagėgių rajono meras, vėliau šį postą netiesiogiai perleidęs savo broliui Virginijui Komskiui.

„Iš tiesų nesu minėjęs nei pavardžių, nei savivaldybių, bet šiuo atveju atkreipsiu dėmesį į kolegų iš opozicinių frakcijų reakciją. Buvo paminėtos ir savivaldybės, ir žmonės, aš manau, kad tai jums tikrai nėra paslaptis. Šiuo atveju, aš manau, kad tai atsispindi ir kai kurių Seimo komisijų pirmininkų darbe – aš turiu galvoje ir poną K. Komskį, kuris paskelbė savo gana platų interviu kontrabandos tema, nors aš jo neminėjau“, - pirmadienį sakė A. Anušauskas.

FNTT suskubo dirbti, kai imta klabėti apie reorganizavimą?

Ministras pirmininkas A. Kubilius po susitikimo su partijos kolega ir NSGK pirmininku A. Anušausku taip pat kalbėjo, kad FNTT esą suskubo dirbti po to, kai valdantieji ėmė kalbėti apie šios tarnybos reorganizavimą.

Pasak premjero, jį stebina tai, kad virš FNTT pakibus grėsmei, šioji ėmė domėtis sukčių pastangomis iš Nacionalinės mokėjimo agentūros neteisėtai pasisavinti per 22 mln. litų Europos Sąjungos (ES) paramos žuvų mailiaus auginimui.

Šioje byloje apklaustas ir konservatorių į Vyriausybę deleguotas žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

„Mane tikrai nuliūdino ir nustebino tai, kad ši institucija, kaip atrodo, turiu galimybę galvoti, kad tik kai pradėjome šituos svarstymus, ji pradėjo kai kur rodyti tariamo aktyvumo požymius“, - kalbėjo A. Kubilius.

Apie tai, kad iš kontrabandos lėšų finansuojamos kai kurios politinės jėgos, pirmasis prabilo NSGK pirmininkas A. Anušauskas. Konkrečių politinių jėgų pavadinimų parlamentaras nenurodė, tačiau pripažino, kad kalbama apie partijas, turinčias įtakos rajonuose arčiau Rusijos Kaliningrado srities.

Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje politikas pasakojo, kad, jo duomenimis, Lietuvoje sukasi šimtai milijonų litų „šešėlinių“ pinigų, už kuriuos perkamos bendrovių akcijos, taip tikintis atsiriekti Europos Sąjungos (ES) paramos, ir kuriais finansuojamos įvairios partijos.

Anot A. Anušausko, per metus iš kontrabandos ir kitos nelegalios veiklos gaunamas uždarbis gali siekti 0,5 mlrd. Lt. Šias lėšas esą nesunku įteisinti, o su tuo kovojančios valstybės institucijos stokoja ne tik efektyvesnių mechanizmų, bet ir sklandesnio tarpusavio bendradarbiavimo.