Kaip informuoja Žemės ūkio ministerija, šių metų vasario antroje pusėje ministerijoje iš anksto neužsiregistravęs lankėsi Romualdas Visokavičius. Apsilankymo metu kalbėdamas apie vieną žuvivaisos projektą, jis prašė ministro tarpininkavimo susitikimui su Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovais.

Kaip tvirtinama ministerijos pranešime, K. Starkevičius atsisakė organizuoti susitikimą, pabrėždamas, kad jeigu projektai skaidrūs ir dokumentacija tinkama, parama bus suteikta. Agentūra savarankiškai priima sprendimus, o ministerija netarpininkauja ir neorganizuoja specialių susitikimų paraiškų teikėjams ir vertintojams.

Toks R. Visokavičiaus susidomėjimas ministrui pasirodė įtartinas, todėl 2010 vasario 26 d. jis pakvietė Nacionalinės mokėjimų agentūros vadovą Saulių Silicką pokalbiui, prašydamas informacijos apie pateiktas ir nagrinėjamas paraiškas dėl paramos žuvininkystės sektoriuje. Agentūros vadovas pateikė ministrui informaciją, akcentuodamas kai kuriuose projektuose identifikuotas rizikas, taip pat atkreipė dėmesį, jog kai kurių projektuose dalyvaujančių asmenų veiksmai gali turėti nusikalstamų veikų požymių.

S. Silickas paaiškino, kad dar 2010 sausio 14 d. Nacionalinės mokėjimų agentūros Rizikų vertinimo ir valdymo departamento Pažeidimų prevencijos skyriuje išankstiniam vertinimui buvo atrinkta paraiška. Vertinant galimas rizikas nustatyta, jog septynios įmonės įsteigtos prieš pat paraiškų pateikimą, paraiškas jos pateikusios tą pačią dieną, o įmonių steigėjai – jauni giminystės ryšiais susiję asmenys, neturintys jokios patirties paraiškose numatytoje veikloje.

Iš paraiškoje pateiktų duomenų paaiškėjo, kad projektams reikalingas lėšas paskolins trys tarpusavyje ir su minėtųjų įmonių vadovais giminystės ryšiais susiję asmenys.

Žemės ūkio ministras K. Starkevičius, susipažinęs su pateikta medžiaga, nurodė nedelsiant kreiptis į kompetentingas teisėsaugos institucijas su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimų nusikalstamų veikų.

Kaip tvirtina ŽŪM, 2010 kovo 1 d. su šiuo tyrimu susijusią medžiagą Nacionalinė mokėjimų agentūra išsiuntė FNTT. Agentūroje išplėtus tyrimą, paaiškėjo naujų aplinkybių, susijusių su galimais sukčiavimo atvejais. Apie šiuos faktus 2010 kovo 16 d. Agentūra taip pat informavo FNTT.

Pareigūnai įtaria, kad buvęs Lietuvos ambasadorius Kazachstane ir Lietuvos taupomojo banko vadovas R. Visokavičius, padėdamas gauti reikiamus dokumentus, dalyvavo organizuotoje grupuotėje, kuri iš Nacionalinės mokėjimo agentūros neteisėtai bandė pasisavinti per 22 mln. litų Europos Sąjungos (ES) paramos. Už juos grupuotė esą apleistuose pastatuose būtų auginusi žuvis.

Pats R. Visokavičius pareigūnų įtarimus neigia. Žiniasklaidai šiomis dienomis sakė: „Aš galiu pasakyti, kad tai yra kažkokios klaidos ir tai yra nesąmonė“.

Nepaprastojo pasiuntinio ir įgaliotojo ministro diplomatinį rangą iki gyvos galvos turintis R.Visokavičius įtariamas naujai įsteigtoms įmonėms gavęs reikiamus dokumentus, kurie padeda valdininkų koridoriuose pašalinti kliūtis gauti ES paramą.

DELFI žiniomis, K. Starkevičius FNTT papasakojo, kad vasarį R. Visokavičius jam keletą kartų skambino prašydamas susitikti. Jiedu susitikę maždaug vasario 20 d. Ministras teigia, jog pokalbio metu supratęs, jog mailiaus auginimo ketina imtis R. Visokavičiaus artimieji ar draugai.

Vėliau, kai ministras jau buvo gavęs iš Nacionalinės mokėjimo agentūros informaciją apie projektų pateikėjus, pas jį R. Visokavičius atvyko dar kartą. K. Starkevičius teigia, jog tąsyk jis buvusiam bankininkui pasakęs, kad paraiškas pateikusių įmonių veikla jam primena EBSW schemą ir atsisakė toliau apie tai kalbėti. Ministras tvirtina, jog kalbos apie atlygį nebuvo.

Beje, specialiojo liudytojo statusas suteikiamas tais atvejais, kai baudžiamojoje byloje yra duomenų, kad apklausiamas asmuo galimai dalyvavo nusikalstamoje veikoje.